HABERLER>POLİTİKA
6 Temmuz 2011 Çarşamba - 13:42

Kabinede İzmir’den iki bakan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni Bakanlar Kurulu listesini sunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61. Hükümeti Başbakanlık Yeni Bina'da açıkladı.

Kabinede İzmir’den iki bakan

Soner Çağlar/Egedesonsöz - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel seçimlerin ardından yeni Bakanlar Kurulu’nu açıkladı. Yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunan Başbakan Erdoğan, yeni listenin onaylanmasının ardından Başbakanlık’ta yeni kabineyi açıkladı. 61. Hükümette İzmir’den milletvekili seçilen Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım koltuklarını korudular. İzmirlilerin sürekli olarak dile getirdiği ‘icracı bakanlıklarda İzmir milletvekili olması isteği gerçekleşmiş oldu.
 
EGE’DEN 3 BAKAN
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın görevi değişmezken, seçimler öncesinde kanun gereği görevinden istifa eden Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, yeniden Ulaştırma Bakanlığı’na atandı. Çevre Bakanı Afyon Milletvekili Veysel Eroğlu bu kez Orman ve Su İşleri Bakanı olarak yeni kabinede yer alacak. Böylece Ege Bölgesi’nden 3 Bakan yeni kabinede yer almış oldu.

Genel seçimlerde İzmir yerine Antalya’dan aday gösterilen eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül bu kez kabinede yer almadı. Vecdi Gönül yerine Milli Savunma Bakanı olarak İsmet Yılmaz atandı.
 
EXPO’DAN SORUMLU BAKAN
İzmir’in EXPO 2020 adayı olması nedeniyle, EXPO’dan hangi Bakanın sorumlu olacağı konusu da henüz netleşmedi. Ancak İzmir’den milletvekili seçilen Ertuğrul Günay’ın EXPO’dan sorumlu bakan olarak görev yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM
AK Parti’nin seçim döneminde İzmir için açıkladığı ‘35 İzmir 35 Proje’ kapsamında kentsel dönüşümde önemli bir yer tutuyordu. İzmir’de yüzbinlerce yapının yıkılması ve kentsel dönüşümün sağlanması hedefleniyordu. Bu bağlamda TOKİ eski başkanı Erdoğan Bayraktar’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev alacak olması da dikkat çekti.
 
İŞTE YENİ KABİNE
 
• Başbakan: RECEP TAYYİP ERDOĞAN
• Başbakan Yardımcısı: BÜLENT ARINÇ
• Başbakan Yardımcısı: ALİ BABACAN
• Başbakan Yardımcısı: BEŞİR ATALAY
• Başbakan Yardımcısı: BEKİR BOZDAĞ
• Adalet Bakanı: SADULLAH ERGİN
• Milli Savunma Bakanı: İSMET YILMAZ
• İçişleri Bakanı: İDRİS NAİM ŞAHİN
• Dışişleri Bakanı: AHMET DAVUTOĞLU
• Maliye Bakanı: MEHMET ŞİMŞEK
• Milli Eğitim Bakanı: ÖMER DİNÇER
• Kalkınma Bakanı: CEVDET YILMAZ
• Ekonomi Bakanı: MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN
• Sağlık Bakanı: RECEP AKDAĞ
Ulaştırma Bakanı: BİNALİ YILDIRIM
• Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: MEHMET MEHDİ EKER
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: FARUK ÇELİK
• Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: NİHAT ERGÜN
• Gümrük ve Ticaret Bakanı: HAYATİ YAZICI
• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: TANER YILDIZ
Kültür ve Turizm Bakanı: ERTUĞRUL GÜNAY
• Çevre ve Şehircilik Bakanı: ERDOĞAN BAYRAKTAR
• Orman ve Su İşleri Bakanı: VEYSEL EROĞLU
• Avrupa Birliği Bakanı: EGEMEN BAĞIŞ
• Gençlik ve Spor Bakanı: SUAT KILIÇ
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: FATMA ŞAHİN
 
İzmirliler yeni kabineyi nasıl buldu?
Yeni kurulan 61. Hükümette 2 İzmir Milletvekili’nin yer alması İzmir’de memnuniyetle karşılandı. Özellikle İzmir iş dünyası iki yaptırımcı ve icracı bakanlığın İzmir milletvekillerine verilmesinin kentin geleceği adına çok önemli olduğunu dile getirdiler.
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
“Biz hep İzmir milletvekillerimizden yatırımcı ve yaptırımcı bakanların çıkmasını istiyorduk, bunu da defalarca dile getirdik. Şimdi kentimizin sorunlarına, taleplerine, projelerine son derece hakim olan Sayın Yıldırım ve Sayın Günay’ın bakanlıklarının yeni kabinede de devam edecek olması kentimiz adına çok önemli. İnanıyorum ki İzmir için çok önemli yatırımlar ve projeler hayata geçecektir. Başta EXPO 2020 hedefimiz olmak üzere İzmir’in bir dünya kenti olması hedefine ulaşılmasında Sayın Bakanlarımız sayesinde artık çok daha güçlü ve iddialıyız.”
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:
“Yeni oluşan kabineyi son derece olumlu buluyorum. Genel seçimlerde İzmir’den milletvekili seçilen sayın Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım’ın yeniden Bakanlar Kurulu’nda görev almalarından son derece memnun olduk. Daha önceden İzmir için geliştirilip başlanan ve seçim döneminde açıklanan projelerin gerçekleşmesi adına son derece olumlu görüyorum. İzmir’in geleceği adına çok güzel işlere imza atacaklarından ümitliyim”
 
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli:
“İzmir Ticaret Borsası olarak seçim döneminde kentimizin ihtiyaç duyduğu yatırımları ve bu konudaki yaklaşımımızı, ayrım gözetmeden bütün siyasi parti temsilcilerimizle paylaştık. Binali Bey ve Ertuğrul Bey’i birkaç kez ağırladık. Bugün İzmir’i temsilen iki önemli ismin Kabine’de yer alması gelecek adına bizi çok sevindirdi. Bir tarım, sanayi, kültür ve turizm kenti olan İzmir’in, gelecek dönemin en hızlı büyüyen kenti olması için önümüzde çok büyük fırsatlar var. İzmir’in ve çevresinin ihtiyacı olan yatırım ve düzenlemeler, bu iki bakanımızda eksiksiz olarak var. Şimdi hükümetten, başta Expo 2020 olmak üzere İzmir’in ufkunu aşacak büyük işler için siyasi irade ve hız bekliyoruz. Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay gibi iki önemli ismin, hizmet yolculuğunda kentimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İzmir Ticaret Borsası, kentimizin hayat standardını yukarı taşıyacak her türlü çabayı desteklemeye hazır. Hayırlı olsun.”
 
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh:
“İzmir’den milletvekili seçilen 2 ismin Bakanlar Kurulu’nda yer almış olması memnuniyet verici. İzmir’e yönelik projeleri parti kanadı önü sürdü. Ama bu projelere aracılık eden iki ismi Bakanlar Kurulu’nda görmek çok iyi oldu. Denizcilik Bakanlığı kurulmadı ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olduğu müddetçe bu bakanlığın kurulmasına da gerek yok gözüküyor. İzmir için 2 icracı ve yaptırımcı bakanın bulunması ciddi avantajlar yaratacaktır”
 
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen:
“Seçim döneminde iki bakanın İzmir’den aday gösterilmesi İzmirlilerde iki bakan olacağı beklentisini arttırmıştı. İzmir’e iki bakanlık verileceği bir tür seçim vaadiydi. Bu vaad gerçekleştirilmiş oldu. Şimdi ise seçim döneminde dile getirilen projelerin gerçekleşmesini bekliyoruz.”
 
Binali Yıldırım Kimdir?
Erzincan’ın Refahiye kasabasında 1955 yılında doğan Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve daha sonra aynı bölümde yüksek lisans eğitimini gerçekleştirdi. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde mühendislik ve yöneticilik görevleri aldı.

Eğitime büyük önem veren Binali Yıldırım, iş hayatının yanı sıra eğitimini de sürdürerek, 1990-1991 yılları arasında İsveç’te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Binali Yıldırım, İDO’yu kendi alanında dünyanın en büyük kurumlarından biri haline getirirken, İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı.

İstanbul-Yalova ve İstanbul-Bandırma hatlarının açılması, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması gibi icraatlar Binali Yıldırım döneminde hayata geçirildi. İstanbul’da 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribot ile İDO dünya devleriyle yarışır hale geldi.

Deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkıları Binali Yıldırım’a uluslararası “Skal” kulübü tarafından verilen kalite ödülünü kazandırdı

İstanbul 1. Bölge Milletvekili olarak 3 Kasım 2002 seçimlerinde parlamentoya giren Binali Yıldırım, kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım alanında gerçekleştirdiği etkin ve verimli çalışmaları milletin takdirini kazandı ve 22 Temmuz 2007 tarihli Genel Seçimlerinde Erzincan Milletvekili seçildi. 58. ve 59. Hükümetlerde Ulaştırma Bakanı görevini üstlenen Binali Yıldırım, Cumhuriyet Dönemi’nin en uzun süre görev yapan, en etkili Ulaştırma Bakanı olarak, dünyanın gıpta ile izlediği projelere imza atmayı sürdürüyor. Binali Yıldırım, 12 Haziran 2011 seçimlerinde İzmir 2.bölgeden 1.sırada milletvekili seçildi.
 
Binali Yıldırım’a verilen fahri doktora unvanları kronolojik olarak şu şekilde sıralanıyor:
20 Temmuz 2006 Girne Amerikan Üniversitesi, 19 Haziran 2009 Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, 7 Mayıs 2010 Cumhuriyet Üniversitesi, 29 Eylül 2010 Yozgat Bozok Üniversitesi, 28 Şubat 2011 Anadolu Üniversitesi ve 2007’den bu yana İsveç’te bulunan Dünya Denizcilik Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi.
Evli ve 3 çocuk babası olan Binali Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor.

Ertuğrul Günay Kimdir?
1948’de Ordu’da doğdu. 1969’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.
“Devlet Partisinden Halk Partisine” başlıklı makalesiyle, CHP’nin 50. kuruluş yılında açılan yazı yarışmasında “birincilik” ödülü aldı. 1977 Genel Seçiminde en genç milletvekili olarak T.B.M.M.’ye seçildi.

2007 Seçimleri öncesinde demokrasi dışı eğilimlere karşı çıkarak AK Parti’ye katıldı. 22 Temmuz 2007 Genel Seçiminde İstanbul Milletvekili seçildi. 60.Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. 12 Haziran Seçimleri'nde İzmir'den milletvekili seçildi.
 
“Bosna İçin İnsanlık Girişimi”, “Doğu Konferansı” ve “Yeni Siyaset Girişimi” gibi sivil girişimlere de öncülük eden Günay’ın “Bosna Yazıları” ve “Karşı Siyaset” adlı iki kitabı ve çeşitli gazete ve dergilerde hukuk ve siyaset konularında yayınlanmış çok sayıda makale ve söyleşisi bulunmaktadır.

Ertuğrul Günay’a barışa ve özgür düşüncenin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Adıyaman Üniversitesince 14 Ekim 2009 tarihinde Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı'nda "Onursal Bilim Doktoru" unvanı verildi.

Kültürel ilişkilerin gelişmesine katkılarından ötürü Macaristan Cumhuriyeti’nin takdiri olarak “Yıldızlı Liyakat Nişanı” ile ve Avusturya Cumhuriyeti tarafından Türkiye’de verilen en büyük nişan olan "Büyük Altın Şerit Şeref Madalyası" ile onurlandırıldı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’de sürek avı mı başlıyor?
CHP’de parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay için imza toplama girişiminden ...
'Yürekleri varsa vekilliğimizi düşürsünler'
Yemin etmeyen CHP’nin Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yemin etmeden devamsızlığın ...
CHP İzmir'de kampa giriyor
CHP’nin yemin etmeyen milletvekillerini önümüzdeki günlerde Genel Başkan ...
 
Seferihisar'da 5 meclis üyesine şok
CHP Seferihisar’da beş belediye meclis üyesinin partiden ihracı istendi.
Muhalif üyelere disiplin yolu
Buca Belediyesi’ne bağlı BUCAMAR şirketi için 1 milyon 250 bin liralık ...
15 Temmuz tartışması
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, andiçmeyen CHP'li milletvekillerine ...
 
Bayır’dan başkan zirvesi yorumu
Partilisi sekiz ilçe belediye başkanının ‘çok özel’ toplantısını değerlendiren ...
'MHP ile anlaşırsak Anayasa’yı yaparız'
Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek’in Meclis Başkanı seçilmesinin ardından ...
Karataş: İmza sıkıntısı yoktu
CHP eski İl Başkanı Kemal Karataş, parti içi muhaliflerin olağanüstü kurultay ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva