HABERLER>İŞ DÜNYASI
26 Temmuz 2023 Çarşamba - 08:45

Gelenek sona erdi... Yancılara çay yok!

Çaykur’un çaya yaptığı zammın ardından 6-8 liradan satılan bir bardak çayı bir haftadır 10-12 liradan satmaya başladıklarını hatırlatan İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “Bir kahvehanede günde 400 çay satılıyorsa, bu rakam 300’e, bazı yerlerde 250’ye düştü. Oyun masasındakiler artık yancılara çay ısmarlamıyor, o devir kapandı. Hele hele kahve içer misin diyen hiç kalmadı, çünkü bir fincan kahve 15 lira” dedi

Gelenek sona erdi... Yancılara çay yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Akaryakıttan gıdaya her şeye gelen zamlar, çayın da tadını bozdu. Eskiden bir kahvehaneye oturup yorgunluk çayı içen, yanında getirdiği gevreğini çayla tüketerek karnını doyuran vatandaşlar, artık çaya da hatırı sayılır miktarda para ödemek zorunda kalıyor. Kahvehane esnafının 6-8 liradan sattığı bir bardak çay, son bir haftadır 10-12 liradan sunuluyor. Kahvehanelerdeki çayın fiyatındaki düzenlemenin ardından satılan çay sayısında azalma olduğuna vurgu yapan İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, esnafın yaşadığı sıkıntıları Egedesonsöz’e anlattı.

MİSAFİRE “KAHVE İÇER MİSİN?” DİYE SORAN KALMADI!
Çaya yapılan zammın, kahveci esnafının maliyetlerini yükselttiğini, yaptığı işin azalmasına sebep olduğunu anlatan İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “Kiralar arttı, çay, şeker zamlandı, personel giderimiz, sigorta primi ödemelerimiz arttı. Aldığımız çaya yapılan yüzde 40’lık zam, bizi de zam yapmaya zorladı” dedi. Kırdı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eskiden bir masada oyun oynayan dört kişi, yancı diye tabir edilen izleyicilere de çay söylerdi. Bu bir nezaketti, kültürdü. Artık yancılara çay söyleyen yok. İnsanlar misafirlerine, kahve içer misin teklifinde bulunmuyor, çünkü bir fincan kahve 15 lira; çay içer misin, diye soruyor. Ismarlama kültürümüz tükenmiş durumda. Ismarlamalar, ikramlar artık rafa kalktı. Ancak oyun oynayanlar arasında kaç çay içildiğiyse, o kadarı ödeniyor. Kahvehanelerin müdavimleri, eskiden her ziyaretlerinde beş bardak çay içiyorsa, artık bu sayısı üçe, hatta ikiye düşürdü. Günde 400 çay satışı yapılan bir kahvehanede bu rakam artık 300’e, 250’ye düşmüş durumda.  Bu kadarlık azalma bile esnafımız için çok büyük kayıptır. Yaptığımız zammın, bu kayıpta birinci etken olduğunu biliyoruz ancak zam yapmaya mecburduk. 6-8 lira aralığında sattığımız çayı artık 10-12 liraya satıyoruz. Üyelerimize illa bu fiyata sat demiyoruz, bu fiyatın üstünde satma, istersen daha ucuza satabilirsin, diyoruz.”

MÜŞTERİ KAYBIMIZ YOK AMA SATIŞLARIMIZIN AZALDIĞI DOĞRUDUR
Bugünkü ekonomik şartlarda çaya zam yapılmasını normal karşıladıklarını, dolayısıyla kahvehaneci esnafının sattığı çaya yapılan zammın da doğal karşılanmasını beklediklerini belirten Başkan Kırdı, devletten destek beklediklerini açıkladı:

“Sürekli artan maliyet giderlerimizle baş edemez hale geldik. Bu durumda devletten destek bekliyoruz.  En azından Çaykur Genel Müdürlüğü ile anlaşma yapalım, çayımızı şekerimizi uygun fiyata alalım istiyoruz. Vergilerde indirim istiyoruz. Bu konuda oda olarak, federasyon olarak çalışmalar yürütüyoruz. Kahvehane, bir kültürdür. Mekanlarımız, en ucuz eğlenme noktalarındandır. Müşteri gelir kahvehaneye arkadaşlarıyla buluşun, oyununu oynar, çayını içer, televizyonunu izler, diğer hizmetlerimizden faydalanır; kısacası iki üç bardak çay parası ödeyerek eğlenir. En ucuz vakit geçirme yeridir kahvehaneler. Bu kültürü yaşatmamız lazım. Dolayısıyla devletin, federasyonumuzun çağrılarına kulak vermesini, kahveci esnafına destek sağlamasını bekliyoruz.”

 
İzmirliler dikkat... Sıcak hava çarpabilir!
 
Menderes’ten bütçe hamlesi!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 27 Temmuz 2023 Perşembe 12:08

Kapatın gitsin kahvehaneleri kumar oynatırken iyi ,özellikle mahalle aralarında apartman altlarında bulunan kıraathanelerde kumar oynatyorlar bide çay ücretinden bahsediyorlar ,yersenizzz

Yorumu oyla      2      3  
MERT 26 Temmuz 2023 Çarşamba 11:45

KAPATIN GİTSİN BOŞ BELEŞLERİN İŞİ

Yorumu oyla      5      5  
altan koralttan 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:36

kumara para var,çaya kahveye para yok...yemezlerrr...

Yorumu oyla      7      4  
26 Temmuz 2023 Çarşamba 08:55

akepe başımızda durdukça çay 500TL bile olur bu kafalarla.

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kestelli’den Alsancak Limanı için yol haritası!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Alsancak ...
Meclis Başkanı Tuncer'den tarımsal girdi endeksi yorumu: Rakamlar iç açıcı değil!
Ticaret Borsası Meclisi’nde tarımsal girdi fiyat endeksi rakamlarını yorumlayan ...
Başkan Öztürk'ten 'Alsancak Limanı' uyarısı: İzmir'in bitmesi demek!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin 2023 yılı 10. Olağan Meclis ...
 
Kuru meyve ve mamullerinden 724 milyon dolarlık ihracat
Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri sektörü yılın ilk yarısında 724 milyon ...
Tekstil sektöründen S.O.S: Derin bir kriz kapıda!
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
MB'den yeni 'sıkılaştırma' adımları!
Merkez Bankası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında ...
 
Google, 338,7 milyon dolar tazminat ödeyecek!
ABD'de federal mahkemede, Google'ın bir yazılım geliştiricisinin patent ...
Elon Musk, 'dünyanın en zengini'
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, lüks tüketim ürünleri ...
7 ilin çöpüne durdurma!
Mahkeme, Ekovar Şirketi’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde yapmayı planladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva