HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Temmuz 2023 Salı - 18:46

Meclis Başkanı Tuncer'den tarımsal girdi endeksi yorumu: Rakamlar iç açıcı değil!

Ticaret Borsası Meclisi’nde tarımsal girdi fiyat endeksi rakamlarını yorumlayan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer “Mevcut ekonomik konjonktürde maalesef rakamlar henüz iç açıcı değil. Bir an evvel fiyat artışlarının önüne geçilmeli ve üreticinin kâr marjı korunmalıdır. Her zaman ifade ettiğim gibi günü kurtaran değil uzun vadeli politikalarla doğru planlamalara ihtiyaç vardır. Aksi durumda, özellikle tarımda var olan potansiyelimizi kullanmak mümkün olmayacaktır" dedi.

Meclis Başkanı Tuncer den tarımsal girdi endeksi yorumu: Rakamlar iç açıcı değil!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası, Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Tİcaret Odası’ndaki oturum Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde yapıldı.

Meclisin açılışında konuşan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, artan sıcaklıkların su kaynaklarına ve bitkilere olan etkilerine değinerek “ Sıcak günler geçiriyoruz. Zaman zaman mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcaklıklar üreticilerimizi korkutuyor. Bir yandan su kaynakları azalırken bir yandan da bitkiler sıcaklık stresine maruz kalıyor.  İklim değişikliğinin tarıma etkileri çok fazla. Daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları, su ve toprak kalitesini bozarken biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.  Ekolojik dengenin bozulması sürdürülebilir yaşamı tehdit etmektedir. Bunun bir üstü maalesef gıda güvencesi sorunu, açlık, susuzluk ve hatta savaşlar olacaktır.  İnsanoğlu olarak her birey üzerine düşün görevleri eksiksiz yerine getirmeli, doğayı ve dünyamızı koruyup yaşatmalıyız. Yeri gelmişken ormanlarımızı ve yeşil alanlarımızı yangınlara karşı, özellikle bu aylarda daha çok korumalı, kurallara uymayanları uyarmalıyız.  Önemsenmeden yol kenarına atılan bir sigara izmariti veya bir cam parçası dahi bütün bir hayatı yok edebiliyor. Ekonomik kayıplar bir şekilde telafi edilir. Ancak ekolojik kayıpların yaratacağı tahribatı düzeltmek hiç kolay olmayacaktır.   Unutulmamalıdır ki ekosistem olmadan ne tarım olur ne gıda ne de bir hayat” dedi.

‘REKOLTEYİ ARTIRACAK POLİTİKALAR İZLENMELİ’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal üretim planlama hakkında hazırladığı yönetmeliğe de değinen Tuncer “Yönetmelik; bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını kapsamaktadır. Bir başka ifadeyle yakın zamanda tarımsal üretim izne tabi olacak. Bakanlık, il tarım müdürlükleri koordinasyonunda üreticilerin üretim taleplerini değerlendirecek ve uygun bulması halinde üretim izni verecek.  Bakanlığın bu yönde atmakta olduğu kararı desteklemekte birlikte tarımın farklı dinamiklerini de göz ardı etmemek gerektiğini hatırlatmak isterim.  Uygulama, arz-talep dengesini sağlama açısından oldukça önemlidir. Ancak Bölgelerde uzun yıllardır yetiştirilmekte olan tarım ürünüyle ilgili üreticin bilgi, birikimi ve yatırımları da unutulmamalıdır.  Örneğin pamuk Ege Bölgesinin en kıymetli ürünlerinden biri ve pamuk piyasası Borsamızda işlemektedir.  Pamuk ve diğer stratejik ürünlerde üretim planlaması yapılırken rekolteyi arttırmaya yönelik politikalar izlenmesi ulusal ekonomi açısından önem arz etmektedir.  Bakanlığımızın bu politikaları hayata geçirirken sektör paydaşlarının ve ülkemizin çıkarlarını koruyacağına inancımız tamdır.  Ayrıca, konu hakkında Borsamızı temsilen bir çalışanımızı görevlendirdik. Yeni uygulamanın takipçisiyiz ve önerilerimizle katkılar sağlayacağız. Sizler de konuyla ilgili görüşleriniz olması durumunda Araştırma ve Piyasa Geliştirme Müdürlüğümüze bildirebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

GÜNÜ KURTARAN DEĞİL UZUN VADELİ
Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı tarımsal girdi fiyat endeksini de yorumlayan Tuncer “Mevcut ekonomik konjonktürde maalesef rakamlar henüz iç açıcı değil. Tarımsal girdi fiyat endeksinde Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %33 ve on iki aylık ortalamalara göre %88 artış gerçekleşti. Yine, bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan tarımsal girdiler ve işçiliğin de içinde olduğu mal ve hizmet endeksinde %29, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %67 artış gerçekleşti. Araştırmaya konu mal ve hizmet gruplarında on iki aylık ortalamalara göre oransal olarak en yüksek artış bina bakım masrafları, gübre ve toprak geliştiriciler ile hayvan yemi fiyatlarında gerçekleşmiştir.  Bu artışlar doğal olarak gıda enflasyonu olarak karşımıza çıkıyor.  Üstelik paylaştığım rakamlarda haziran ayı sonrasında yüzde 35 oranında artan döviz kurları ile akaryakıt fiyatları ve vergi oranlarındaki artış gibi maliyet arttırıcı gelişmelerin etkisi yer almıyor.  Bir an evvel fiyat artışlarının önüne geçilmeli ve üreticinin kâr marjı korunmalıdır.  Her zaman ifade ettiğim gibi günü kurtaran değil uzun vadeli politikalarla doğru planlamalara ihtiyaç vardır.  Aksi durumda, özellikle tarımda var olan potansiyelimizi kullanmak mümkün olmayacaktır.” diye konuştu.

HİBE ELEŞTİRİSİ: HAKSIZ REKABET
İzmir’in kırsal alan açısından zengin bir şehir olmasına rağmen AB hibelerinden desteklenemesini de eleştiren Tuncer “ Biliyorsunuz Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracının kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD 1 ve 2 kapsamında İzmir destek sağlanan iller arasında yer almamıştı.  Şu sıralar IPARD 3. Dönem hazırlıkları yapılmakta. Ancak yeni programda İzmir’in kapsama alınıp alınmayacağı henüz net değil.  İzmir’in kırsal alan açısından zengin bir şehir olmasına rağmen IPARD desteklerinden faydalanamamasını şehrimiz için eksiklik olarak görüyorum. Haksız rekabete sebep olan bu uygulamadan vazgeçilmesini İzmirli sektör temsilcileri olarak talep ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

 
Vicdansız bakıcıdan pişkin savunma!
 
Soyer: Marble İzmir fuarını ileri taşımak zorundayız
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Temmuz 2023 Çarşamba 08:39

Bu dediklerinizin olabilmesi için akepenin istifa edip yerini yeni yönetime devretmesi gerek. 21 yıl memleketi mahvetmişler.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Öztürk'ten 'Alsancak Limanı' uyarısı: İzmir'in bitmesi demek!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin 2023 yılı 10. Olağan Meclis ...
Kuru meyve ve mamullerinden 724 milyon dolarlık ihracat
Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri sektörü yılın ilk yarısında 724 milyon ...
Tekstil sektöründen S.O.S: Derin bir kriz kapıda!
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
 
MB'den yeni 'sıkılaştırma' adımları!
Merkez Bankası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında ...
Google, 338,7 milyon dolar tazminat ödeyecek!
ABD'de federal mahkemede, Google'ın bir yazılım geliştiricisinin patent ...
Elon Musk, 'dünyanın en zengini'
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, lüks tüketim ürünleri ...
 
7 ilin çöpüne durdurma!
Mahkeme, Ekovar Şirketi’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde yapmayı planladığı ...
Türk deri sektörü Kazakistan pazarında büyüyor
Son 2 yıldır Kazakistan’ı radarına alan Türk deri sektörü 2023 yılının ...
Uluslararası firmalara üretim yapıyordu... Konkordato şoku!
Uluslararası markalar için kumaş üreten İzmirli Zümrüt Tekstil fabrikasının ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva