Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
2 Temmuz 2024 Salı

Bundan 31 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşti ama halen sürüyor bu yangın. Dini fanatizm ve İslamcı terör, iktidar desteği ile bu topraklarda gücünü artırarak koruyor.

2 Temmuz 1993 yılında dini fanatizm 35 insanı cayır cayır yaktı. Pir Sultan Şenlikleri etkinliğinde bir araya gelen yazarlar, müzisyenler ve halk oyunları ekiplerinde yer alan gençler Madımak Oteli’nde göz göre göre yakıldı.

O dönemde Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, “Şeytan Ayetleri” kitabını yayınlayınca, İran İslam Cumhuriyeti dini lideri Humeyni, kendisi hakkında ölüm fetvası çıkardı. Bu fetva, İslam coğrafyasında zaten kabarmakta olan dini fanatizmi iyice alevlendirdi.

Türkiye’de de yazar Aziz Nesin’in bu kitabı Türkçeye çevirme girişimi, Onu da İslamcı fanatizminin hedefi yaptı. Söz konusu etkinlikte konuk yazar olarak bulunan Aziz Nesin, tepkileri üzerinde topladı. Bu tepkiler sadece bir eleştiri veya görüş bildirmek ile sınırlı kalmadı. Yerel basın kitleleri kışkırttı. İslamcı örgütler harekete geçti.

İslamcı örgütlerin organize olmasıyla Aziz Nesin’e yöneltilen bu tepkiler, Cuma namazı çıkışındaki kışkırtmalar ile linç girişimine döndü.

Dinimize hakaret, Peygamberimize iftira gibi şablonlara dayanarak dini fanatizm, çağlar boyunca katliamlar ve kıyımlar gerçekleştirmiştir. Ne yazık ki, bugün halen, her an harekete geçebilecek şiddeti meşru gören örgütler bu topraklarda iktidardan ayrıcalık görmekte ve hatta desteklenmektedir.

31 yıl önce Aziz Nesin’e yönelen bu dinci şiddet, bugün Daimond Tema’ya yönelmiştir. Ve işin ilginç yanı, ne sözüm ona Cumhuriyetçi muhalif partiler ne de sivil toplumdan bu tehditler karşısında güçlü bir kınama gelmiştir.

Binlerce akademisyen ve hukukçunun kahir ekseriyeti sessiz kalırken, 14 İlahiyat profesörü son derece önemli bir kınama bildirisi yayınlayıp, Daimond Tema’nın açıklamalarında hakaret ve suç olmadığını ifade etmişlerdir.

Cahil üreten bu eğitim sistemi ve olağanüstü yayılan tarikat örgütlenmeleri sayesinde, bu ülkede düşünce ifade etmek de suç olarak görülebilmektedir ne yazık ki. Bu cahil ve şiddet eğilimli kitle şarkısında Adem ve Havva isimleri geçiyor diye Sezen Aksu’yu da tehdit edebilmiştir. Adem babamıza ve Havva anamıza hakaret ediyor diye.

2 Temmuz 1993 yılında Aziz Nesin’i linç etmek için saldıran bu Ortaçağ karanlığının temsilcisi kitle ne yazık ki, masum 35 kişinin ölümüne neden olmuştur. Etkinliğin içeriği gereği burada bulunan yazar ve ozanların tamamının Alevi olması nedeniyle de bu katliam tarihe Alevi Katliamı olarak geçmiştir.

Bu ve benzeri katliamlarda devletin iki önemli sorumluluğu bulunmaktadır. Birincisi şiddet eğilimli dinci/fanatik bu grupları himaye etmektir. İkincisi ise bu türden olaylarda gerekli güvenlik müdahalesini yapmamasıdır.

Bu Madımak’ta da böyle oldu, Ankara Gar Katliamı’nda da ve Suruç Katliamında da.

Düşünce ve ifade özgürlüğü devletin teminatı altındadır ve Anayasal bir haktır. Hiç kimse kutsala sığınarak bu hakkı engelleyemez ve düşünce suçu üretemez. Ancak bu sadece güvenlik tedbirleri ile olmaz. Eğitimin de aydınlanmış bireyler yaratmaya yönelik bir amacının da olması gerekir.

“Kuran bize yeter” diyen bir eğitim anlayışı ile aydınlanmış birey yaratamazsınız. Ancak cahil ve fanatik insanlar yetiştirirsiniz.

Madımak’ı yakanlar sadece oradaki fanatik dinci ve cahil kitle değildi. Bu akımları besleyen iktidarlar ve suç olduğu halde şeriat temelli örgütlenmelere iltimas geçen kurumlardır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva