Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
30 Haziran 2024 Pazar

Doğrudan konuya girelim. Kimse Marksist olmak zorunda değil elbette. Ama sosyolojik olarak Marx’ın saptadığı olguları yadsıyamazsınız. Toplumdaki sınıf gerçeği siz ne yaparsanız yapın her olayda karşınıza çıkacaktır. Türkiye olarak bunun en canlı örneğini yaşamaktayız.

Okurları rakamlarla boğmadan gelişmeleri özetlemekte yarar var. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan 2021 Şubat başında TRT’de konuşuyordu: “Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Ben ekonomistim.” Yine 2021 Kasım ayında AKP Meclis Gurup konuşmasında: “Beraber yürüdüğüm arkadaşlar kusura bakmasın” diyordu. “Bu yolda ben, faizi savunanlarla beraber olamam. Bu görevde olduğum sürece faiz ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda ‘Nas’ ortada. ‘Nas’ ortadayken sana bana ne oluyor?”

Erdoğan’ın bu kadar iddialı ve kesin politikası tam tersi sonuçlar vermeye başlamıştı. Bunları önlemek için fakirlerin bütçesinden zenginlerin banka hesaplarını güvence altına alınan KKM (Kur korumalı mevduat) bütçeyi allak bullak etmişti. Dünyanın tersine Merkez Bankası başkanları peş peşe değiştiriliyor, ama dikiş tutmuyordu. TÜİK inanmakta zorluk çekilen rakamlarına karşın Aralık 2022’de yıllık enflasyonu %64.27 olarak açıklıyordu. Dünya âlem biliyordu ki gerçek rakamlar bunun iki katıdır. Çarşı pazarda alışverişe çıkan emekçiler ve emekliler gerçek enflasyonla yüz yüze geliyorlardı. ABD doları 18.87’den 23.56’ya yükselmişti. Bu uygulanan ekonomi politikalarının iflası demekti!

14 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinden başarıyla çıkan Erdoğan yeni kabinesine daha önce Maliye Bakanı olarak görev yapan Mehmet Şimşek’i almıştı. Şimşek ilk konuşmasında “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır” diyordu. Rasyonelin dilimizdeki karşılığı akıl, akılcı olduğu dikkate alınırsa bu cümle o güne kadar uygulanan faiz ve enflasyon politikalarının akıl dışı olduğunun itirafıydı!

Bu tarihten günümüze uzanan zaman diliminde Mehmet Şimşek’in direksiyonuna geçtiği otobüsün içinde seyahat ediyoruz. Pencereden baktığımız manzara hiç de iç açıcı değil. Bir tarım ülkesi olan memleketimizin ekili alanlar her yıl azalıyor. Tarım girdileri, yem, gübre, elektrik gibi ana unsurlar sürekli zam görüyor. Çay, fındık, buğday, üzüm, pamuk, ayçiçeği gibi ürünlerin maliyeti yükseliyor. Yükseliyor ama iktidar onlara maliyetlerin altında fiyat veriyor. Orta sınıf tasfiye ediliyor. İster mavi ister beyaz yakalı olsun kitleler bir kilo ucuz kıyma alabilmek için kuyruklarda bekleşiyor. Sendikal hak ve özgürlükler kâğıt üstünde kaldı. Devlet veya özel okulların öğretmenleri feryat ediyorlar. Atanmayan öğretmenler ise kanayan yara… Ayda on bin lirayla yaşamaya çalışan emekliler… Kiracılar ev sahipleriyle savaş halinde! Özetle işçi, köylü, memur, esnaf, öğrenci düzenin çarkları içinde eziliyor. Gazetelerden iktidarların gözbebeği, ihalelerin as oyuncusu şirketlere defalarca vergi muafiyeti tanındığını öğreniyoruz. Ülkemizin toprakları yerli, yabancı maden şirketlerinin tasallutu altında. Ağaçları kesilen, dereleri kirletilen yurttaşlar, devlete karşı çevre savaşımı veriyor. Ama karşılarına iktidarın emriyle devletin jandarması çıkıyor.

Para bulmak için dünya seyahatine çıkan Şimşek, geçtiğimiz günlerde uygulanacak “Tasarruf tedbirleri” ilân etti. Etti de iki, üç yerden maaş alan bakan yardımcılarını savundu. İki çarpıcı örnekle yazımı sonlandırmak istiyorum.

Kemoterapi, diyaliz, yatalak hastalar gibi yurttaşlarımız devlet hastaneleri sağlık kurullarından yüzde doksan ve üstü engelli raporu alırlarsa onlara ÖTV’siz araç alma hakkı tanınıyor. Meclise gelen taslakta buna bile göz dikildiğini öğreniyoruz. Sinekten yağ çıkarmaya çalışan iktidar artık hastalara, fakir fukaraya tanınan haklara da göz dikti. Ama sermayeye, şirketlere sıra gelince başlar pencereden dışarıya dönüyor.

Kütahya’ya 43, Afyonkarahisar’a 60, Uşak’a 101, Eskişehir’e 118 kilometre uzaklıktaki alana Zafer havaalanı yapıldı. Yüklenici şirkete gerçekleşmeyen yolcu garantileri nedeniyle ödenen para 60 milyon liraya dayandı. 2023 Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen yolcu garantisi hesaplarında yüzde 93 sapma görüldü. 2044 yılına kadar şirkete ödenmesi gereken garanti miktarı 208 milyon avro olarak hesaplanıyor. Toplam 878 bin 488 yolcu garanti edilen Ocak-Ağustos döneminde yalnızca 62 bin 650 yolcu uçuşu gerçekleşti.

Şimdi Bakan Şimşek’in bu duruma el koyması gerekmez mi? Bu kadar isabetsiz, öngörüsüz, açıkça şirketi kollayan sözleşmeyi kim imzaladı? Bu havaalanının kamulaştırılarak işletmesinin devlete bırakılması gerekmez mi? Gerçek tasarruf bu değil mi?

Boşuna kalem ve nefes tüketmeyelim. Olaya sınıfsal baktığımızda gerçek apaçık ortaya çıkıyor. Bu iktidar acımasızca emekçi kitleleri ezmektedir. Yerli yabancı şirketleri kısaca sermaye sınıfını kollamaktadır.

Karl Marx 19. Yüzyıl koşullarında vahşice çalıştırılan işçilere “Zincirlerinizden başka kaybedeceğiniz bir şey yoktur” diyordu. Şimdi buzdolapları, çamaşır makineleri, ayda on bin liraları ve kredi kartları var sadece. Ama çağdaş bir demokrasi ve özgürlükleri yok!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUSTAFA Ş A R A 1 Temmuz 2024 Pazartesi 00:52

GÜNÜMÜZÜ ÇOK AMA ÇOK GÜZEL DİLE GETİRDİNİZ MÜKEMMEL YORUMLADINIZ KALEMİNİZE SAĞLIK SİZİNLE GURUR DUYUYORUM İYİKİ VARSINIZ CUMHURİYET HALK PARTİSİ SİZİNLE GURUR DUYUYOR.

Yorumu oyla      0      0  
Mesut Ak 30 Haziran 2024 Pazar 22:00

Battııkkk ??????

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa bekar 30 Haziran 2024 Pazar 14:55

Sn Başkanım sizi izlemek sizi okumak bir kütüphane de yaşamak gibi tengri size uzun ömürler versin ve bilginizden beslenmeye devam edelim.

Yorumu oyla      0      0  
Hasan Kılıçarslan 30 Haziran 2024 Pazar 13:01

Kemal Anadol; Mustafa Kemal Atatürk''ü örnek gösteremez miydin? Hani Atatürk''ün kurduğu partiden de mv olmuştun?

Yorumu oyla      1      2  
Süheyla Ceyhan 30 Haziran 2024 Pazar 09:59

Günümüzü çok güzel özetlemişsiniz. Kaleminize sağlık. Çözüm öneriniz nedir?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva