HABERLER>GÜNCEL
4 Temmuz 2024 Perşembe - 08:42

Marmara Gölü için üçüncü ihale… ‘Taşıma suyla dolmaz’

Devlet Su İşleri (DSİ), hatalı tarım ve su politikaları nedeniyle kuruyan Marmara Gölü için üçüncü kez ihaleye çıkıyor. İhale ile ilgili konuşan Çevre Avukatı Cem Altıparmak, ‘Oluru var mı bu işin’ ihalesi bu. İşin teknik boyutu... Bu ihaleyi biri çıkıp da alırsa, o ihalenin sonucunda da suyun geleceği garanti edilmiyor. Bozdağlar sistemi, Ege’nin hatta Türkiye’nin en değerli sistemlerinden bir tanesi. Oradaki ekolojik yapıyı, suları bozup oradan alıp HES mantığıyla Marmara Gölü’ne taşımak Marmara Gölü’nü kurtarmayacağı gibi Bozdağlar’ın ekosistemine de zarar verecek” dedi.

Marmara Gölü için üçüncü ihale… ‘Taşıma suyla dolmaz’

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Uluslararası sözleşmelerle koruma altında tutulan Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü için yeniden ihaleye çıkılıyor. Hatalı tarım ve sulama politikalarından dolayı kuruyan Marmara Gölü için 2 yıldır ihale açan Devlet Su İşleri (DSİ) 30 Temmuz’da yeniden ihaleye çıkacak.

Nesli tükenmek üzere olan kuşlar için önemli bir yaşam alanı olan Marmara Gölü’ne su doldurulması ile ilgili DSİ’nin başlattığı iki ihale sonuçsuz kalmıştı. Elektronik Kamu Alımları Plaftormu'nde( EKAP) yer alan bilgilere göre müdürlük, ‘Manisa Gölmarmara Gölüne İlave Su Temini Planlama ve Proje Mühendislik Hizmetleri’ için 30 Temmuz'da ihale yapacak.

Doğa Derneği'nin avukatı Cem Altıparmak, Marmara Gölü’ne su aktarımına dair ve DSİ’nin danışmanlık ihalesine ilişkin görüşlerini Egedesonsöz’e aktardı.



‘OLURU VAR MI BU İŞİN İHALESİ’
Altırparmak, ihalenin bir inşaatı başlatacak sürecin başlangıcı olmadığını belirterek bir ihtimal üzerine ihaleye çıkılacağını belirtti. Bu ihalenin işin teknik boyutuyla ilgisi olduğunu dile getiren Altıparmak, “İhale, Bozdağlar’dan su getirme ihalesi değil. Bir mühendislik ihalesi değil. Bu ihaleyi birileri alacak, inşaata başlanacak oradan da su gelecek zannediliyor ama öyle değil. Bu ihale, danışmanlık ihalesi.  Bozdağlar’dan suyun gelip gelemeyeceğine dair bir danışmanlık hizmeti satın alacaklar. ‘Oluru var mı bu işin’ ihalesi bu. İşin teknik boyutu... Bu ihaleyi biri çıkıp da alırsa, o ihalenin sonucunda da suyun geleceği garanti edilmiyor. Gerçekten de böyle bir ihtimal olabilir mi diye bakılacak. Bozdağlar’ın birtakım derelerinden kanallar vasıtasıyla vs Marmara Gölü’ne su getirebilir miyiz tespitine dair ihtimal üzerine ihaleye çıkılacak. Fizibilitesine bakılacak yoksa bir inşaat ihalesi değil. Bir şeye başlamıyorlar aslında. İhtimal bence karşılıksız kalacak. Bir alacaklısı, ihaleye girecek birileri çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü iki kere çıkardılar ikisinde de ihale iptal oldu” dedi.

‘HES MANTIĞIYLA SU TAŞIMAK EKOSİSTEME ZARAR VERECEK’
DSİ’nin Marmara Gölü’ne su aktarımı projesinin hem Marmara Gölü hem de Bozdağlar ekosistemine zarar vereceğine değinen Altıparmak, “Marmara Gölü’ne Bozdağlar ekosisteminden su taşımak kadar problemli bir karar olamaz. Bozdağlar sistemi, Ege’nin hatta Türkiye’nin en değerli sistemlerinden bir tanesi. Oradaki ekolojik yapıyı, suları bozup oradan alıp HES mantığıyla Marmara Gölü’ne taşımak Marmara Gölü’nü kurtarmayacağı gibi Bozdağlar’ın ekosistemine de zarar verecek” ifadelerini kullandı.



‘BOZDAĞLAR’DAN GELEN TAŞIMA SUYLA MARMARA GÖLÜ’NÜN DOLMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Altıparmak sözlerine şöyle devam etti:

“Taşıma suyla Marmara Gölü’nün dolması mümkün değil. Bugün dolması gereken üç tane ana memba var. Bir tanesi Kum Çayı, Gördes Çayı diye bilinen çay. O çay, Gördes Barajı ile engellenmiş durumda. Gördes Barajı’ndan Kum Çayı’na su gelmediği için göle de su gelmiyor. DSİ’nin ilk başta yapması gereken şey bunu çözmek olmalı. İkinci olarak, Kum Çayı’nın üzerinde yasal ya da kaçak kum ocakları var. Onların engellenmesi ve Kum Çayı dere yatağının rehabilite edilmesi gerekiyor suyun gelmesi için. Bugün Gördes Çayı’ndan su bıraksalar kum ocakları suyu engelliyor. Üçüncü olarak, Gediz Nehri’nden pompalarla, regülatörlerle geri su basmaları gerekiyor, bunu yapmıyorlar. Dördüncü olarak ise Demirköprü Barajı’ndan gelecek olan suyun da pompalanması mümkün. Burada regülatör sistemleri kurulmuş zaten.”



‘VAR OLAN KAYNAKLARDAN SU TAŞINMALI’
DSİ’nin projesinin çevre dostu bir proje olmadığını söyleyen Altıparmak, son olarak “DSİ inatla birkaç kilometre mesafeden su basmak yerine 90 kilometre uzaktan su getirmek gibi projelere girişiyor. Hiçbir uygulaması, gerçekliği yok. Bu proje çevre dostu bir proje değil. Ola ki böyle bir suyu Marmara Gölü’ne getirdin, neye mal olacak? Yanılmıyorsam Bozdağlar’ı besleyen 5 tane deniz sisteminden suyu alarak Marmara Gölü’ne getirmeyi düşünüyor. Ekosistemin kendine ait bir düzeni, döngüsü var. Orada yaşamı besliyor, canlıları hayatta tutuyor. Bence bir an önce bu sevdadan vazgeçip, var olan kaynaklardan Marmara Gölü’ne su taşımaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

 
Merkez Bankası'ndan enflasyon mesajı
 
Yolcu otobüsü devrildi: 14 yaralı var!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Eyüp bağlan 6 Temmuz 2024 Cumartesi 23:17

Gördes barajı kuruttu gölü

Yorumu oyla      0      0  
A.k 4 Temmuz 2024 Perşembe 23:10

Var olan kaynaklardan Marmara gölü nü beslemek gerekir

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa 4 Temmuz 2024 Perşembe 21:09

Burada taşınacak su zaten kurşunlu gumuş çamur hamamindan boşa akan su. Bizdagdaki suyu almaktan kasit bu. Zaten bu derelerdeki su kiş boyu boşa akıyor. Bosa akan su golmarmaraya aktarılacak

Yorumu oyla      0      0  
Haluk Ertem 4 Temmuz 2024 Perşembe 17:47

Doğru olan Gedizden pompalarla suyu aktarmak, ancak enerji maliyetinden kaçıyorlar.( DSİ emeklisi.)

Yorumu oyla      0      0  
İbrahim kırmızılar 4 Temmuz 2024 Perşembe 17:23

Bu işin fizibilitesini niçin DSİ yapmazda ihale edilir yazık değil mi DSİ de mühendisi ne iş yapıyor çok yazık değil mi devletin parasina

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yasa dışı bahis baskını!
İzmir dahil 29 ilde düzenlenen "Sibergöz-49” operasyonlarında; hesaplarında ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hani kardeştik?
Mehmet KARABEL yazdı... Hani kardeştik?
Baba dehşeti... Oğlunu pompalı tüfekle öldürdü!
Yalova'da Ramazan Ölger (37), iddiaya göre evlatlıktan reddettiği için ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı... İzmir'e 2 yeni ağır ceza mahkemesi
Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından alınan kararla İzmir'in Çeşme ve ...
İzmir merkezli DEAŞ operasyonu: 18 kişi tutuklandı!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde DAEŞ silahlı terör örgütüne ...
3 aracın karıştığı feci kaza: 2'si ağır 3 yaralı
Karabük'te 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 2'si ağır 4 kişi yaralandı.
 
Irak'ın kuzeyine hava harekatı!
Irak'ın kuzeyinde bulunan Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerine ...
Umut yolculuğu yarım kaldı!
İzmir'in Çeşme, Karaburun ve Seferihisar ilçeleri açıklarında 33'ü çocuk ...
Sakarya'da ATV kazası: 1 kişi can verdi
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde şarampole devrilen ATV'nin sürücüsü 52 yaşındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva