HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
29 Mayıs 2024 Çarşamba - 08:39

Emlakçıların başkanından vergi taslağı için eleştiri: Yatırımcıyı yurt dışına kaçırtır!

İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, ikinci ve daha fazla konuttan kademeli olarak daha fazla vergi alınmasını öngören yasal düzenlemenin Meclis’ten geçmesi halinde yatırımcıyı Kıbrıs’ta, Dubai’de, Atina’da gayrimenkul yatırımı yapmaya sevk edeceğini söyledi. Güleroğlu, “Oralarda vergi yok, kira geliri dolar üzerinden ve getirisi yüksek. Daha yüksek vergilendirme olursa, hiçbir yatırımcı ülkemizde gayrimenkule yatırım yapmaz” uyarısında bulundu.

Emlakçıların başkanından vergi taslağı için eleştiri: Yatırımcıyı yurt dışına kaçırtır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Vergi reform paketi” çalışması çerçevesinde ikinci ve daha fazla konutu olanlardan kademeli olarak daha çok vergi alınmasını öngören yasa taslağı tartışmaya açıldı.

Önümüzdeki ay içerisinde meclise gelmesi beklenen taslak kabul edildiği takdirde, ikinci ve daha fazla konutu olanlar, kademeli olarak çok yüksek emlak vergisi ödemek zorunda kalacak. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, böyle bir yasal düzenlemenin, ülkemizde gayrimenkule yatırılması düşünen paranın yurtdışına gitmesine yol açacağını öne sürdü.

ÖYLE BİR DÜZENLEME, GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ GÖZDEN ÇIKARMAK DEMEKTİR
Yatırımcının, öyle bir durumda Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapmaktan vazgeçeceğini belirten Başkan Güleroğlu, Türkiye’nin lokomotif sektörünün inşaat olduğunu hatırlattı.

Kademeli vergilendirmenin gayrimenkul sektörüne çok büyük zarar vereceğini, işsizliği artıracağını, en önemli Türk yatırımcının yurt dışına kaçmasına sebep olacağını dile getiren Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de lokomotif sektör, inşaattır. Var mı ağır sanayimiz, yok! Üretimimiz kısıtlı. Tarımda zayıfız. İnşaatla ayakta duran bir sektörden bahsediyoruz. Bu da 300 iş kolunu bünyesinde barındıran bir sektör. Siz otoyolda hızlı giderken aniden fren yaparsanız ya takla atarsınız, ya da arkadan gelen size çarpar. Bu paket hayata geçirilirse, böyle bir sonuçla karşılaşırız. Böyle bir düzenleme, gayrimenkul sektörünü gözden çıkarmak demektir. Gayrimenkul sektörünü gözden çıkarıyorlarsa, alternatif sektör ne olmalı, buna karar vermek lazım. 90’lı yıllarda tekstil, gayrimenkulün önündeydi. Ona bir müdahalede bulunuldu, tekstil sektörü tepetaklak geldi. Kademeli vergilendirme, gayrimenkul sektörüne de aynı etkiyi yapar. İşsizlik de artar.”

ALIM SATIM VERGİSİ YÜZDE 1 OLSA, DAHA ÇOK VERGİ GELİRİ ELDE EDİLİR
Söz konusu düzenlemenin amacının, gayrimenkul satışlarındaki vergi kaçağını önlemek olduğunu belirten Başkan Güleroğlu, “Dolayısıyla daha çok vergi geliri etmek de amaçlanıyor. Fakat içeriğine bazı şeyler eklenmezse, o yasal düzenleme felaketimiz olur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasa taslağına bazı önemli eklemeler yapılması gerekir ki o eklemeler yapılırsa, her şey düzene girer. Mesela alım satım vergilerini alıcıya yüzde 0,5, satıcıya yüzde 0,5 olarak uygulandığında, toplamda yüzde 1 vergi alındığında, şu anda gayrimenkul alım satımından elde edilen gelirden çok daha çok vergi geliri elde edileceğini yıllardır söylüyorum. Emlak beyanında yazılan oranları da düşürmek gerektiğini savunuyorum. Bugün belediyeye diyelim ki 5 bin lira emlak vergisi ödüyorsunuz. Devlet de diyor ki, satışı gerçekten fiyat üzerinden yapacaksın! Evin fiyatı 500 bin liraysa, 500 bin lira üzerinden emlak vergisi ödüyorum. Yarın 5 milyon lira üzerinden vergi ödemeye başladığımda, 4-5 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağım. 5 bin lira öderken, 25 bin lira ödeyeceğim. Evinde bir nevi kiracı gibi olursun! Bunların düzene girmesi gerekiyor. Biraz önce anlattıklarım ciddiye alınmazsa, paranın dışarıya kaçacağı yönünde kaygılarım var. İnstagram’a girin, Kıbrıs’ta satılık bir dünya yer var. Peynir ekmek gibi yer satılıyor. Atina’da Türk gayrimenkul yatırımcısının önü açılmış durumda. Dubai patladı. Buralardaki daireleri Türk vatandaşları alıyor, Türk yatırımcılar alıyor. Buralarda çok daha düşük paralar karşılığında daire alabiliyorsunuz ve oralardaki kiraları dolar üzerinden alıyorsunuz. Getirisi yüksek ve vergi sorunu yok. Bu durumda yatırımcı parasını Türkiye’deki gayrimenkule mi yatırır, Dubai’deki, Atina’daki, Kıbrıs’taki gayrimenkule mi yatırır? Türkiye’de gayrimenkule yatırım bir anda dip yapar. Paramız dışarıya gider. Dolayısıyla hükümetin, bazı kararları alırken birçok şeyi gözden geçirmesi gerekiyor”

 
Bornova'dan üreticiye atalık tohum desteği!
 
İzmir’in ormanlarına gönüllü kalkanı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 29 Mayıs 2024 Çarşamba 17:08

Vergiyi sıfırlayalım parası olan ev alsın istihdama ve üretime katkı sağlamasın, teknoloji üretmeyelim, sanayide kalkınmayalım, tarlalara bina dikelim taş yiyelim nasıl olur?

Yorumu oyla      0      0  
Citizen 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:54

Kimlermiş bu yurtdışına kaçar denilenler? Cevabı vereyim. Rant düşkünü, vur kaç peşinde koşan sözde yatırımcılar. Pek çok vatandaş nefes dahi alamadığı, çarpık apartman yerleşimlerinin içinde yaşarken, her yere beton dökmeye bayılan bu rant sevdalıları kaçar gider sonra, öyle mi? Bize insanı, çevreyi, doğayı düşünen, medeni yatırımcılar lazım. Rantçılar, gözü paradan başka birşey görmeyen vur kaçcılar bir zahmet gitsin ve gelmesin.

Yorumu oyla      5      0  
bekir 29 Mayıs 2024 Çarşamba 12:28

gitsinelr kardeşim baska ulkelere gitsinelr vatanda olarak ev alınmaz noktalardayız defolsunlar gşitsınelr bu ulkede suriyeli afganlı degil sadece ukraynalı rus yunan iranlı da istemıyoıruz herkes suriyelilere kafayı takmısken bakınız izmir iranlı antalya ukraynalı doldu

Yorumu oyla      0      0  
İzmir'li 29 Mayıs 2024 Çarşamba 11:19

Siz fiyatlar artsın ve fazla komisyon alalım diye bakıyorsunuz,düşük-dar gelirli diye bir düşünceniz derdiniz yok.Yabancılara satışlar durdurulmalıdır aksi halde taşınmaz fiyatlarını değerinin-ederinin üstüne çeker.

Yorumu oyla      1      1  
İzmir 29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:56

İnsanların devlet nezdinde barınma hakkına ulaşımı gayrimenkul sektöründe bol kazanç uğruna heba etmek hangi devletçilik ilkesine uyar fazla gayrimenkulden fazla vergi alınması doğru bir karar avrupa da insanlar mevcut şartlarını koruması , her kesim çalışanın temel gıda , tatil yapma dinlenme , ve ailesinin eğitim masrafları gibi düşünceleri olmadan eşit şartlarda eğitim,öğretimini sürdürebilmesi dışında çok konut edinme gibi bir dertleri olmadığı için iyi bir sistem işliyor.Bu tarz haklardan nemalanan özel sektörün kesinlikle önü kesilmedikçe avrupa ile yarışabilen bir nesil asla oluşturamayız.Özel sektör katma değeri yüksek ülke çıkarına ihracat anlamında katkı sağlayacak ürünler geliştirme yönünde bişeyler yapmalı. Hidrojenle çalışan motor üretimi, elektirik motorlarının üretimi,tekstilde katma değeri yüksek kumaş ve bunlardan modern tasarımlı kıyafet üretimi vb.... gibi gibi İNŞAAT SEKTÖRÜ için yeterince yenilenmesi gereken binalar mevcut boş tarım alanlarını heba etmek yerine buralara inşaat sektörü kaydırılmalı yapı envanteri bu sayede iyileştirilmeli......

Yorumu oyla      7      1  
Hakkı 29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:27

Tabi ya derdiniz dar gelirli vatandaş değil.Gidecek nemalanmanız.

Yorumu oyla      6      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMSF Koza Holding’e ait yalıyı satışa çıkardı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akın İpek’in İstanbul Bebek’te ...
Emniyet binası ihalesinde kıran kırana yarış!
İzmir’de yaşanan deprem sonrası yıkılan İzmir Emniyet Müdürlüğü binası ...
Büyükşehir’in eski bürokratından Ekoköy çıkışı: Ekolojinin içini boşaltıyorlar!
Foça’daki Ekoköy projesini eleştiren Hasan Topal, “Mutlaka korunması gereken ...
 
Torbalı'ya beton tesisi yatırımı!
İzmir’in Torbalı ilçesinde ŞHN Grup Beton İnşaat Yapı Hafriyat Sanayi ...
Köyde ev kıyıda yazlığı olan yandı!
İkiden fazla evi olana katlamalı Emlak Vergisi getirilmesine yönelik düzenleme ...
Emlakçıların başkanından dolandırıcılık uyarısı!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut ...
 
70 yıllık bina bile 15 bin TL… İzmir’de kiraların en çok uçtuğu ilçe!
70 yıllık binalardaki 2+1 konutların 15 bin liradan kiralandığı turistik ...
Gökdelen projesini kriz vurdu!
İnşaat sektöründeki ekonomik kriz İzmir’deki dev gökdelen projesini de ...
Karabağlar TOKİ'de dördüncü raunt... Planlar yeniden askıda!
Daha önce 3 kez mahkemeden dönen Karabağlar TOKİ ve üniversite imar planları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva