HABERLER>POLİTİKA
6 Haziran 2011 Pazartesi - 09:20

CHP’nin 12 Haziran provası yoğunluğa takıldı

Seçim günü sandıklardan çıkan oyların sayısını internet üzerinden takip edilmesini sağlayan bir sistemi hayata geçiren CHP Genel Merkezi, sistemi 12 Haziran öncesi test etti.

CHP’nin 12 Haziran provası yoğunluğa takıldı

Fırat Soylu/Egedesonsöz - Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı başlatılan prova oy sayım işlemi sonunda her sandıktan çıkan oy bilgisayarlara girildi. 10 bin 485 sandığın bulunduğu İzmir’de aşırı yoğunluktan ötürü aksaklıklar yaşandı. 12 Haziran seçimleri öncesi sandıklara sahip çıkmak için harekete geçen CHP, seçim sonuçlarını YSK ile eş zamanlı tespit edebilmek adına Türkiye genelinde ‘online sandık sonuç takip sistemi’ isimli bir projeyi hayata geçirdi. İnternet üzerinde oluşturulan ve sadece Genel Merkez tarafından belirlenmiş kişilere verilen şifreler ile giriş yapılabilen sistem sayesinde Türkiye genelindeki tüm sandıkların sonuçları, seçim kurullarıyla eş zamanlı olarak sayılacak.

Sonuçlar önce ilçelerde, sonra illerde, daha sonra da Genel Merkez’de görülebilecek. Sandık sandık girilecek oy sayıları YSK tarafından açıklanacak seçim sonuçları ile karşılaştırılacak.
 
TÜM TÜRKİYE’DE DENEMESİ YAPILDI
12 Haziran günü uygulamaya konulacak sistemin sorunsuz çalışması için prova yapmayı da ihmal etmeyen CHP Genel Merkezi, önceki gün tüm illerde sanal seçim günü tatbikatı yaptı. Sanki seçim yapılıyormuş gibi sisteme hayali sandık sonuçları girilmesi talimatı veren Genel Merkez, sistemin aksaklıklarını da böylece tespit etmiş oldu. Prova oy sayım çalışması Türkiye genelindeki 81’de eş zamanlı olarak oy kullanma süresinin sona erdiği 170.00’de başlatıldı. Deneme kapsamında il başkanlıkları, ilçe başkanlıkları aynı anda ‘hayali’ sandık sonuçlarını bilgisayar üzerinden sisteme girdi.
 
YOĞUNLUĞU KALDIRAMADI
İzmir’deki deneme oy sayımının başında İl Başkanı Tacettin Bayır vardı. Çankaya’daki Merkez Seçim Koordinasyon bürosuna kurulun bilgisayarlar üzerinden sistemi takip eden Bayır, ilçelerden gelen sonuç girişlerini tek tek kontrol etti. CHP’nin ülke genelinde 81 ilde yaptığı çalışma kapsamında İzmir’de de 30 ilçeden toplam 10 bin 485 sandığın sonucu girilmeye çalışıldı. Ancak ilk denemesini yapan sistem aşırı yoğunluk yüzünden tıkandı. Bazı ilçelerden sonuçların girilmemesi üzerine ilçe görevlileri aranarak, aksaklıklarla ilgili tek tek bilgi alındı. Yaşanan sıkıntıların kaynağı soruldu. İnternet üzerindeki yoğunluğun yarattığı sıkıntılar Genel Merkeze iletilmek üzere not edildi.
 
12 HAZİRAN PROVASI
Seçimlere bir haftadan daha az bir süre kala hayata geçen sistem hakkında bilgi veren İl Başkanı Bayır ise, provası yapılan sistemin yapılış amacının sandıklara sahip çıkmak olduğunu söyledi. Her sandıktan çıkacak tek bir oyun bile kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Bayır, CHP olarak 12 Haziran günü hiçbir sandığın başını boş bırakmayacaklarını söyledi. Seçim günü oy kullanma işleminin sona ermesinin hemen ardından başlatılacak oy sayım işlemi sırasında her sandığın başında en az bir parti gözetmeninin olacağını belirten Bayır, sandıktan çıkacak sonuçların tutanaklara yazılmasının ardından kendi sistemlerine aktarılacağını dile getirdi..
 
SANDIK HİLELERİ ÖNLENECEK
İlçelerden gelecek sandık sonuçlarının önce il başkanlığında ardından da Genel Merkez’de otomatik olarak birleşeceğini ifade eden Bayır, böylece seçim sonuçlarını an ve an takip etmiş olacaklarını söyledi. Sistem sayesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklayacağı sonucu beklemeyeceklerini, kendilerinin hazırladığı seçim sonuçlarına bakarak YSK’nın sonuçlarını karşılaştırabileceklerini belirten Bayır, böylece olası sandık hilelerinin de önünü geçmiş olacaklarını vurguladı. 12 Haziran öncesi ilk denemesini yapan sistemin bazı ufak aksaklıklar dışında son derece başarılı olduğunu savunan Bayır, “İlk deneme olması nedeniyle girişlerde bir yoğunluk oldu. Bu da sistemin yavaşlamasına kimi yerlerde de kilitlenmesine neden oldu. Genel Merkezimiz bu tür konuların çözümü için çalışmalar yapıyor. Bizlerde ilçelerimizden bize iletilen aksaklık ve eksiklikleri Genel Merkeze ileteceğiz. Bu denemeden elde edilecek sonuçlara karşı yapılacak çalışmalarla 12 Haziran günü sistem sorunsuz çalışacak” diye konuştu.
 
AKSAKLIKLAR YAŞANDI
12 Haziran’ın provasının yapıldığı deneme sonunda özellikle kent merkezinin dışında kalan ilçelerin oy sonuçlarını girmekte zorlandıkları görüldü. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Karşıyaka, Bornova, Buca, Karabağlar ve Konak’ta sistem girişini yapacak görevlilerin sayısının diğer ilçelerde olanlardan iki kat fazla olduğu öğrenildi. CHP Genel Merkezi’nin sandık sonuçlarını anında takip edeceği sistemle ilgili aksaklıklar üzerinde çalıştıktan sonra son bir deneme daha yapacağı ve 12 Haziran’a böyle gireceği açıklandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ozan 6 Haziran 2011 Pazartesi 17:32

chp'ye gülen arkadaşlar size birşey anlatayım; bu hükumet sınır kapılarında bir sistem kurdu, sık sık çöküyor, ülkeye giriş-çıkışlar duruyor. siz chp'ye gülmeye devam edin, dünya bize gülüyor haberiniz yok :)

Yorumu oyla      19      8  
Mertan 6 Haziran 2011 Pazartesi 15:56

Zavallı akapeliler izmir de denemediğiniz terane kalmadı bir miting yaptılar 40 yıl konuşurlar artık ! o mitinge gelen kitle oy mu verecek sanıyorsunuz ? Verecek diyenler olabilir pamukkale turizm yolcuları denizliden gelenler gelip izmir de mi oy kullanacak ? :D siz mitingin şahını 11 haziranda göreceksiniz.12 haziranda da yüzünüz patlıcan moruna çalacak:))) çatlayacaksınız İZMİR'İ ALAMAZSINIZ KAFANIZA SOKUN...

Yorumu oyla      20      7  
GÜLÜNÇ 6 Haziran 2011 Pazartesi 15:35

ÇOK KOMİK BUNLAR HERŞEYİ GERİDEN TAKİP EDİYOR AKILLARI BAŞLARINA YENİ GELMİŞ BİRAZ TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMUALARI LAZIM ÇOK GERİ KALMIŞLAR ÇOKKKK. HEHEHEHEHEHEH

Yorumu oyla      15      19  
Ali Osman 6 Haziran 2011 Pazartesi 14:51

Sandıklara sahip çıkalım.2009 Yerel seçimlerde bu yapıldı.Sahip çıkarsak CHP aynı sonucu alır.%55-60.Şimdi çalışma zamanı.

Yorumu oyla      21      9  
hiç gülesim yoktu 6 Haziran 2011 Pazartesi 14:45

Şu chp ye çok gülüyorum.Ülke yönetmeyi kolay sanıyorlar.siz daha kendi aranızdaki koordinasyonu kuramıyorsunuz.bütün ülkeyi nasıl yöneteceksiniz.siz önce kendinizi geliştirin.Sonra da Büyük USTA TAYYİP ERDOĞANA deyinki biz hazırız diye.o sizi bir imtihan etsin.icazet alırsanız,zaten bu ülkeyi yönetme görevini size verir büyük usta.bu aradada bayağı güldüm.ayrıca size teşekkür ederim.

Yorumu oyla      15      22  
bingöllü hakan 6 Haziran 2011 Pazartesi 13:11

devlete bende güvenmiyorum özellikle tayyipin adaletine hiç güvenmiyorum,,,,ama ne kadar önlem alınsada akp yine çalacak,,,

Yorumu oyla      26      17  
sefa kurt 6 Haziran 2011 Pazartesi 11:31

Devlete güvenememek ne kadar kötü...Tebrikler CHP ve destek veren binlerce gönüllüye...Durmak yok yola devam :))) AKP ancak %49 u rüyasında görür inşallah...

Yorumu oyla      36      13  
Işık Dikicigil 6 Haziran 2011 Pazartesi 11:03

CHP SANDIK GÖREVLİLERİNE BİRER LAPTOP VERSİN, HEMEN İLGİLİ SANDIKTAKİ SAYIM SONUÇLARI ANA MERKEZE ULAŞTIRILSIN.

Yorumu oyla      32      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamalak: Doğmamış çocuklar bile borçlu!
12 Haziran seçimleri için son dönemece girilirken Saadet coşkusu ve heyecanı, ...
'Atatürk'te birleştik, bağımsız Türkiye için geliyoruz'
Cumhuriyet Güçbirliği’ne 14 siyasi parti yöneticisinden gelen desteğin ...
'Olabilir dava gelsin bakarız'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan’a yönelik, ...
 
'Bu eser yayımlandan ölürsem cenazeme gelmeyin'
ATABE (Atatürk’ün Bütün Eserleri)‘nin 30. son cildinin tamamlanması onuruna ...
MHP'den 100 soruna 100 çözüm
''Bu iktidar, tükenmiş, insanlarımızın beklentilerine cevap verememiştir'' ...
‘Karşıma çıkman için 3 şart lazım'
Başbakan Erdoğan'a "1923 ruhunu taşımıyorsun, 2023'ten söz edemezsin" ...
 
Vural: Sülün Günay, sülün Yıldırım
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin ''35 İzmir, 35 Proje'' ...
Dağ: Küresel krize rağmen büyüdük
AK Parti İzmir 2. bölge milletvekili adayı Hamza Dağ, Kemalpaşa’da 5. ...
CHP’li kadın adaylar durmak bilmiyor
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili adayları Prof. Dr. ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva