HABERLER>POLİTİKA
7 Temmuz 2011 Perşembe - 16:08

CHP İzmir’den ‘etik’ talep

CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, yeni tüzük için kendilerinden görüş isteyen Genel Merkeze sunacakları taleplerin başında, ‘bir göreve en fazla üç kez üst üste seçilebilme’ şartının olduğunu söyledi.

CHP İzmir’den ‘etik’ talep

FIRAT SOYLU/EGEDESONSÖZ - Olağanüstü kurultay girişimlerinin sona ermesiyle rahat bir nefes alan CHP Genel Merkezi, tüzük kurultayı için düğmeye bastı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla harekete geçen parti üst yönetimi il örgütlerinden yeni tüzükle ilgili görüşlerini istedi. Bu talep üzerine harekete geçen CHP İzmir İl Başkanlığı, ilçe örgütlerinden yeni tüzükle ilgili görüş istedi. İlçe örgütlerinden en fazla gelen talep ise, “seçimle elde edilen her görev için en fazla üç dönem üst üste seçilme” şartının eklenmesi oldu.
 
KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLDÜ
Yeni tüzükle ilgili örgütten gelen talepleri değerlendirmek üzere İl Başkanlığında aralarında üç tane hukukçunun da bulunduğu 10 kişilik komisyonla toplantı yapan İl Başkanı Tacettin Bayır, Genel Merkeze sunulacak raporla ilgili bilgi verdi. Söz konusu raporu en geç 9 Temmuz’a kadar bitirmeyi planladıklarını belirten Bayır, ilçelerden gelen raporları masaya yatırdıklarını, gelen raporlar arasında çok ilginç taleplerin bulunduğunu ifade etti. İlçelerden gelen talepler arasında en fazla değişiklik isteğinin seçilen kişilerin görev süresinde yaşandığını bir benzerini AK Parti’nin uyguladığı de olan üç kez üst üste seçilme sınırlılığını getirmek talebinde bulunacaklarını söyledi. Bayır, “İzmir olarak büyük bizimde üzerinde durduğumuz önemli bir talebimiz olacak. Bu talep ilk kez oluyor. Yeni tüzükte etik kuralların olmasını önereceğiz. Üyelik ve adaylıklarla ilgili yönetmeliğe atıflarda bulunacağız. Çünkü bazı şeyler vardır kitapta yazılı olmasa da kuraldır, bilinir ve akılda kalır. Siyasetin etik kuralları üye olmanın sorumluluğu ile ilgili değişik bir çalışma hazırlıyoruz. Mesela seçilmiş arkadaşlarla ilgili bir sınırlama yoktu, biz bu kez bir sınırlama konulmasını talep ediyoruz. Seçilerek gelenlerin aynı görevi üç kez üst üste yapmamasını talep ediyoruz. Hangi görev olursa olsun bunu düşünüyoruz” diye konuştu.
 
EN FAZLA ÜÇ DÖNEM
İlçelerden gelen raporlar arasında bu konunun öne çıktığını ve kendilerinin de bu talep üzerinde görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bayır, talebin henüz kesinlik kazanmadığını, komisyondaki görüşmelerin sona ermesinin ardından talebin içeriğinin netleşeceğini belirtti. Talebin yeni tüzükte yer alması halinde başta seçimle göreve gelen, Belediye Başkanı, Milletvekili, il ve ilçe başkanlarının üst üste en fazla üç dönem görev yapabileceklerini kaydeden Bayır, “Komisyonda yapacağımız görüşmelerin ardından söz konusu tasarıyı Genel Merkeze sunacağız. Tabii ki bu bir tasarıdır. Kesinlik arz etmiyor. Bunun kararını tüzük kurultayında delegeler verecek. Kurultay delegeleri kabul ederse olur” dedi. Bayır, söz konusu tasarının tüzüğe alınması halinde uygulamaya geçeceğini ve ondan sonraki üç dönemi kapsayacağını belirtti.
 
ÇARŞAF LİSTE TALEBİ
Yeni tüzükte yer almasını istedikleri bir başka talebin ise ön seçim olduğunu kaydeden İl Başkanı Bayır şöyle konuştu:
“Ön seçim meselesinin ısrarla altında duruyoruz. Her şekilde hangi göreve seçilecekse seçilsin ön seçimle belirlenmesini, kongrelerinde mutlaka çarşaf liste şeklinde yapılmasını talep ediyoruz. Çarşaf listenin şöyle bir avantajı var. Blok liste dışında da bir birey kendisini test edebiliyor. Kendisi aday olabilir. Çıkar belli miktarda topladığı imzayla aday olur. Gerekli desteği alır listeyi delerek yönetime girebilir. Bu ilçe yönetimi de olabilir, il yönetimi de olabilir, genel merkez yönetimi de olabilir. Daha demokratik bir uygulamadır.”
 
PERFORMANSLARA BAKILACAK
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayır, yeni CHP kavramının yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Bayır, “Yeni CHP ile biz bir şeyi değiştirmiyoruz. Altı ok yerinde duruyor, CHP’nin ilkeleri yerinde duruyor. Kemalizm, laiklik ile ilgili bir sorunumuz yok. Yeni CHP ile kast edilen daha demokratik bir CHP. Demokrasiyi sindirmiş, demokrasiyi bütün koşullarıyla çalıştıran, örgüt emekçilerini, çalışanları bir yerlere getirmesini sağlayan bir mekanizma oluşturmaktır” dedi. Bayır yeni tüzükle kişileri bir üst göreve ortaya koydukları emek, gayret ve performansın taşıyacağını da söyledi. Bunun testini de partililerin oylarının belirleyeceğini belirten Bayır, yeni tüzükte kongrelerin çarşaf liste ile yapılma şartının da yer alacağını belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hatip Dicle’ye son kapı da kapandı
Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin başvurusunu yetkisizlikten reddetti.
AKP İzmir’den ‘özel’ hizmet
Vatandaşların talep ve isteklerini doğrudan Ankara’ya iletmek için harekete ...
MHP 'boykot' düğümüne el attı
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, 4 aşamalı çözüm planı hazırladıklarını, ...
 
Hotar ve Aksoy’a yeni görev
12 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen eski İzmir Milletvekilleri ...
Binali Yıldırım bir ilki başardı
61. Hükümette Binali Yıldırım, Türkiye'nin 71. Ulaştırma Bakanı olarak ...
Meclise giremedi, vekil danışmanı oldu
Genel seçimlerde meclise girme hedefine ulaşamayan, en genç milletvekili ...
 
Erdoğan: 15 Temmuz sürç-ü lisan
61. Hükümeti açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Grup Başkanvekili ...
Erdoğan: Türk Futbolu lekelendi
Başbakan Erdoğan, şike iddialarının uluslarası camiada Türkiye’yi lekelediğini ...
Kabinede İzmir’den iki bakan
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni Bakanlar Kurulu listesini sunan Başbakan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva