HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Kasım 2009 Cumartesi - 00:00

Büyükşehir meclisinde bütçe gerginliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU'nun 2010 yılı bütçeleri tartışmalı geçen meclis toplantısında oyçokluğuyla kabul edildi.’

Büyükşehir meclisinde bütçe gerginliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU'nun 2010 yılı bütçeleri tartışmalı geçen meclis toplantısında oyçokluğuyla kabul edildi.’ İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin 2010 bütçesi, ESHOT ve İZSU bütçeleri ile birlikte 3 milyar 275 milyon olarak belirlendi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin 2010 mali yılı bütçesi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’’nin 2009 Kasım ayı toplantısının 6.birleşiminde oyçokluğuyla kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun başkanlığında yapılan toplantıda ayrıca ESHOT Genel Müdürlüğü’’nün mali yılı gelir-gider bütçesi oybirliğiyle, İZSU Genel Müdürlüğü’’nün Mali Yılı bütçesi de oyçokluğuyla kabul gördü. Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mali Yılı bütçesi 1 milyar 792 milyon TL olarak kabul edildi. 2010 bütçesi bir önceki yıla oranla yüzde 4 düşük gerçekleşmesine rağmen, yatırımların oranı yüzde 7 artış gösterdi. Bütçede en büyük kalemler raylı sistem ve metro yatırımlarına ayrıldı.
 
Sert tartışmaların olduğu toplantıda ilk olarak ESHOT'un bütçesi görüşüldü. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ile AK Partili meclis üyesi İrfan Eskin, bütçeye olumlu oy vereceklerini söyledi. Yapılan oylamada ESHOT'un bütçesi 565 milyon 383 bin 842 lira olarak oy birliğiyle kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin görüşmeleri sırasında CHP Grubu adına söz alan Sırrı Aydoğan, 2010 Büyükşehir bütçesinin yüzde 4 küçülmesine karşın yatırımların yüzde 7'lik bir artış gösterdiğini grup olarak bütçeye olumlu oy vereceklerini söyledi. AK Partili Ali Aslan ise belediyenin 2010 yılı performans programını eleştirdi. Belediyenin en temel hizmetleri bile yapmaktan geri kaldığını, en ufak bir yağmurda iş yerlerini su bastığını, metronun yılan hikayesine döndüğünü bu çalışmalarda arpa boyunca yol alınamadığını, Körfez'de kötü kokuların yayıldığını, sinekle mücadele için bütçede 6.5 milyon TL ayrılmışken Atatürk Organize Sanayisi'ndeki işyerinde sivrisineklerle eliyle mücadele ettiğini savunan Aslan, grup olarak bütçeye ''hayır'' diyeceklerini belirtti.
 
’“METRODA TARİH ÖTELEMEKTEN YORULMADINIZ’”
Bazı AK Partili Meclis üyelerinin de söz alması üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar arasında sözlü tartışma yaşandı.  Çakar, AK Partili Meclis üyelerinin söz alma hakkının olduğunu, söz alanların farklı konularda görüş bildirdiğini söyledi. Tartışmalar üzerine Kocaoğlu, salonu terk etti. AK Partili Kerem Ali Sürekli'nin konuşması sırasında CHP'li Sırrı Aydoğan'ın da sözlere müdahale etmesi sonrasında ikili de salonu terk etti.
Oturuma 5 dakikalık ara verilmesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, bütçelerin uygulanabilirliğinin önemli olduğunu, Büyükşehir Belediyesinin yıllardan bu yana yüzde 35'lik gerçekleşmeyen bütçe yaptığını, belediyenin bütçeleri hep şişkin tuttuğunu savundu. Çakar, ''Reel, doğru, gerçekçi bütçeler yapın. 2010 bütçesinde yine 500-600 milyon TL iptal edilecek bütçeyle karşı karşıya kalacağız. Yazılıp da yapılamayanları söylemekten yoruldum, Sayın Başkan yazılıp yapılamayanları ötelemekten yorulmadı. Yıl 2009 Aliağa-Menderes raylı sistemi hala duruyor. Metroda tarih ötelemekten yorulmadınız'' diye konuştu.
 

 
KOCAOĞLU ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ
AK Partili Meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, göreve geldiklerinde belediyelerde vizyonun konuşulmadığını, ulaşım master planının olmadığını, planlı programlı çalıştıklarını, hizmet eksiğinin olduğunu, yıllarca birikmiş sorunların biranda bitmeyeceğini, selle mücadelede yaptıkları çalışmalar konusunda herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini söyledi.
 
Kaçak yapıların ülkenin sorunu olduğunu, bu sorunun sadece belediyelerin bütçesiyle halledilemeyeceğini, başka yerler için verilen finans ve yasal desteği kendilerinin de istediğini kaydeden Kocaoğlu, metronun ''yılan hikayesi'' olmadığını, bunu yapmaya kararlı olduklarını vurguladı. Kocaoğlu, şunları kaydetti: ''Bittiği zaman hep birlikte bunu kullanacağız. Bazı olumsuzluklar oluyor tabii ki projenin bitmesini Başkan olarak çok istiyorum. Körfez temizliğine devam ediyoruz. Körfez'e kirlilik akmıyor, sirkülasyon sorunu var. Otobüs terminali arap saçıdır, aynı Dünya Ticaret Merkezi'nde olduğu gibi çıban başıdır. Çıban başlarını ben yaratmadım. Adım adım çözmek için çalışıyoruz. Trafik kötü. Metroyu yaptığımızda bunlar çözülecek. Keyfi harcama yok. Büyükşehir Belediyesi'nde keyfi harcama yok, yok, yok. Yapılmadı yapılmayacak da. Burası şov yapma yeri değil. Vicdanı bilen bilir. Vicdanlı olan insan bilir. Sizi vicdana çağırıyorum. Bütçenin yüzde 35 eksiğiyle gerçekleştiği söylendi. Bütçeler mutlaka çeşitli nedenlerden dolayı larç hazırlanır. Bu devlet bütçesinin doğasında var. Hiçbir bütçe yüzde yüz gerçekleşmez.'' Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılı bütçesi bir önceki yıla oranla yüzde 4 küçüklükle, 1 milyar 792 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.
 
İZSU BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİ
İZSU'nun 2010 yılı bütçesi görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, Çiğli'deki atık su arıtma tesisine yapılmak istenen 4'üncü fazın gereksiz olduğunu öne sürdü. Bunun İzmir'e ''dayatma'' olduğunu iddia eden Çakar, buraya harcanacak para ile İzmir'i çamursuz sistemle buluşturmanın mümkün olabileceğini söyledi. Atık su arıtma tesisinden çıkan çamuru taşıyan kamyonların kullandığı mazotun nereden alındığı konusunda Çakar'ın imada bulunması üzerine Başkan Kocaoğlu, ''Kamyoncunun mazotu nereden aldığı bizi niye ilgilendiriyor. Neyi ima etmek istiyorsunuz? Eğer pis koku olduğunu ima ediyorsanız Meclis'te açık şekilde bunu söyleyin'' dedi.
 
Kocaoğlu, bu konuda açıklama yapmaması üzerine Çakar'dan toplantı sonrasında konu hakkında kendisine bilgi vermesini istedi. İZSU Genel Müdürlüğü'yle ilgili eleştirileri cevaplandıran Kocaoğlu, uzun süredir çamurun çürütülmesi üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi. Sık sık ''ne zaman çamur çürütme tesisi hayata geçirilecek?'' diye sorulduğunu ve ''sıkıştırıldıklarını'' ifade eden Kocaoğlu, ''Hata yapmayalım diye bu işi sakin sakin götürüyoruz. En kısa zamanda bu işi halledeceğiz. Para işi bir taraf, bu işin teknoloji tarafı ayrı bir taraf herkes eleştiriyor. Bizim sırtımızda doğru yapmak gibi bir yumurta küfesi var'' dedi. Konuşmaların ardından İZSU Genel Müdürlüğü 2010 mali performans programı ve gelir gider bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 2 azalmayla 917 milyon 583 bin TL olarak kabul edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamburg Maliye Bakanı Vali Kıraç’’ı ziyaret etti
Almanya'nın Hamburg eyaleti Maliye Bakanı Freytag, İzmir Valisi ...
Başkan’’ı çocukluğuna götüren açılış
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezi’’nin açılışını yapan ...
Güzelbahçe’’de işçilere bayram dopingi
Güzelbahçe Belediyesi, işçilerine kışlık giyim, eğitim, 29 Ekim Cumhuriyet ...
 
Çiğli'de seçim pazartesiye kaldı
Valilik talimatıyla toplanan Çiğli Belediye Meclisi, çoğunluk sağlanmaması ...
Trafik canavarına karşı örnek işbirliği
Gaziemir Belediyesi ile Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı işbirliğiyle ...
İzmir, Rompuy’’a uğurlu geldi
Avrupa Birliği’’nin ilk Konsey Başkanı seçilen Belçika Başbakanı, eylül ...
 
Buca Belediyesi Semt Evleri’’ni kuruyor
Buca Belediyesi Semt Evleri örgütlenmesini Mustafa Kemal Mahallesi’’nden ...
İzmir’’in hava kalitesine ’“sıkı takip’”
Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında hava kirliliğinin en az seviyelerde ...
Foça 'barınağına' kavuştu
Eski Foça’’daki balıkçı barınağı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’’ın ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva