HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Temmuz 2012 Pazar - 10:07

Büyükşehir 1,4 milyar TL Hazine borcunu sıfırladı!

Hazine’ye olan borçlarını 2012 yılı sonunda bitireceğini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük bir başarıya imza atarak borcunu hedefinden 6 ay önce sıfırladı. 2004 yılından bu yana toplam 1 milyar 394 milyon 800 bin TL. borç ödeyen İzmir’in, Haziran ayı sonu itibariyle Hazine’ye borcu kalmadı. Hazine Müsteşarlığı’nın Mayıs ayındaki toplam tahsilatının yüzde 30’unu “tek başına” İzmir Büyükşehir Belediyesi karşıladı.

Büyükşehir 1,4 milyar TL Hazine borcunu sıfırladı!

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel mali krizin etkilerinin halen yoğun bir biçimde hissedildiği bir dönemde Hazine Müsteşarlığı’na olan borçlarını sıfırlayarak gerçek bir rekora imza attı. Hazine borcunu düzenli ödemelerle 2012 yılı sonunda bitirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, “hedefinden 6 ay önce” tüm borcunu bitirmeyi başardı. Bir yandan İzmir kenti için büyük yatırımlara imza atan, diğer yandan planlı ve yüklü ödemeler gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine borcunu kapatarak uluslararası otoritelerden aldığı kredi derecelendirme notlarının tutarlığını bir kez daha ispatlamış oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine Müsteşarlığı’na vadesi geçmiş hiçbir borcu bulunmamasına rağmen, Belediye yönetiminin vadesi gelecek borçlara yönelik yıllar boyunca planlı olarak yaptığı yüklü ödemeler, İzmir’in mahalli idareler arasında zirvede yer almasını sağladı. 4749 Sayılı Kanun kapsamında Hazine alacaklarından yapılan tahsilat tablosunda en başta yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana toplam 1 milyar 394 milyon 800 bin TL. borç ödedi.
 
Ödemelerin yüzde 30,34’ü İzmir’den
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları, 2004-2012 döneminde yaptığı düzenli ödemelerle Hazine Müsteşarlığı’nın Mayıs ayı sonu itibari ile gerçekleştirdiği toplam tahsilatın tek başına yüzde 30,34’ünü oluşturdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sadece 2012 yılı içinde (Mayıs ayı sonu itibariyle) ödediği borç miktarı 152 milyon 300 bin TL. olarak gerçekleşti.

İzmir’in Hazine Müsteşarlığı’na olan borçlarını bitirmesiyle, vapur, tramvay, trafik yönetim sistemi gibi yüksek tutarlı projelerin yatırımlarının öz kaynaklarla da desteklenebilmesinin sağlanabileceği belirtildi.
 
İzmir’de güzel şeyler oluyor
AB borç krizi zirvesinin düzenlendiği şu günlerde, ekonomik krize karşı aldığı önlemlerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından aldığı notlarla finansal gücünü kanıtlamıştı. Moody’s tarafından mali tabloları incelenen İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notunu 21 Haziran’da iki kademe birden yükseltmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “Ba2” olan kredi notu “Ba1”e; “A3.tr” olan ulusal uzun vadeli notu da “A1.tr”ye çıkmıştı. Moody’s kredi görüşünde Belediye yönetiminin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrolün faaliyet karını rekor düzeyde artırdığını belirtmişti. Moody’s’in raporunda, güçlü faaliyet marjları ve belediyenin özenli nakit akışı yönetiminin, İzmir’in sermaye harcama taahhütlerinin finansmanı için ihtiyaç duyduğu borçlanmayı sınırlandırmasını sağladığı ifade edilmiş;  belediyenin, bugüne kadar geniş bir metropol alanda çeşitli hizmetler vermek amacıyla kaynaklarını gerektiği şekilde yönetebildiği yer almıştı. Moody’s, kredi görüşünde ayrıca belediyenin faaliyetleri ve kurumsal kapasitesinin, öngörülü tutumun yanı sıra siyasi istikrarlılık ile belediyeye bağlı kuruluşların hizmet sağlamada oynadıkları aktif rolle desteklendiğini de vurgulamıştı.


Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “BB+” olan kredi notunu ve “AA” olan ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken, İzmir’in şeffaf ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdüğünü belirtmişti. Ünlü derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in 19 Haziran 2012 tarihinde basına ve kamuoyuna yönelik olarak yayımladığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine Müsteşarlığı’na 2007 yılında 1 milyar 457 milyon TL. olan borç yükümlülüğünün, 2011 yılı sonunda 177 milyon 700 bin TL’ye düşmesi ve 2012 yılı sonunda da tümüyle ödenecek olmasının etkili olduğunun altı çizilmişti. Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında belediyeler arasında en iyi bütçe performansına imza attığı da raporda ayrıca yer almıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ankara 9 Temmuz 2012 Pazartesi 11:47

METROSU, SU VE DÖNÜŞÜM DERVLETÇE YAPILAN ANKARA BELEDİYESİNİN 2 KATRİLYONDAN FAZLA BORCU VAR... AYTICA DOĞAL GAZ PARALARINI DA TAHSİL EDİP ÖDEMEYEN ANKARA BELEDİYESİ GÖRSÜN DE UTANSIN... ESAS YOLSUZLUK ARAŞTIRMASI BU BELEDİYEDE YAPILMALI...NEYMİŞ İZMİRİ ALACAKLARMIŞ... İZMİRİ DE KENDİ BELEDİYELERİNİZE BENZETECEKSİNİZ. HADİ ORDAN...

Yorumu oyla      14      7  
m.öztürk 9 Temmuz 2012 Pazartesi 08:19

AKP'li belediyelere duyurulur kent nasıl yönetilir kendi öz kaynakları ile hem yatırım yapacaksın çaldırmadan yandaşlara peşkeş çektirmeden dürüst çalışacaksın tüm CHP'li belediyeler şeffaftır darısı AKPli belediyelere.

Yorumu oyla      22      7  
Vatandaş 9 Temmuz 2012 Pazartesi 01:21

Sen misin devlete olan borcunu ödeyen, hani bu insanlar malı götürmüştü, malı götürdü iseler bu borcu nasıl ödediler.

Yorumu oyla      22      7  
Atilla Kamar 8 Temmuz 2012 Pazar 20:17

Bu başarıya bazıları itiraz eder. Niçin ödendi bu parayla başka işler yapılsaydı derler. Fakat iyi olmuş. Borç yiğidin kamçısı deselerde inanmayın. Borç köstektir, tefeci ağzıdır.

Yorumu oyla      30      7  
ferami 8 Temmuz 2012 Pazar 17:41

aslı ve asaleti belli aziz kocaoglu başkana bu yakışır

Yorumu oyla      32      7  
işçi partili 8 Temmuz 2012 Pazar 17:04

tebrikler başkanım size ve ekibinize başarılar bir işçi partili olarak yerelde sizi destekliyorum saygılar

Yorumu oyla      30      7  
izmirli 8 Temmuz 2012 Pazar 14:39

Ankara istanbul kayseri ve diğer akp li belediye başkanları bir ara izmire gelsinlerde Aziz başkan ve ekibinden belediyecilik dersi alsınlar bunlar izmiri hayallerinde bile göremezler izmir halkı sonuna kadar aziz başkan iledir İZMİR AZİZDİR AZİZ KALACAK.....

Yorumu oyla      48      9  
ALİ ÇALIŞKAN 8 Temmuz 2012 Pazar 14:24

SEVGİLİ İZMİRLİ KARDEŞLERİM BASIN YOLUYLA HERGÜN İZMİRDE HİÇ YATIRIM YAPILMIYOR DİYE SİZLERE YALAN YANLIŞ HABER VEREN ZİHNİYET AZİZ BŞK.NIMIZIN HER HAFTA BİR PROJE UYGULAMASINDAN NİYE HİÇ BAHSETMİYORLAR DİYE BİR DÜŞÜNÜN.ÇÜNKİ BU RANT ÇETELERİNİN NİYETİ AZİZ BŞK VE EMEKÇİ ARKADAŞLARININ YARATTIĞI BU MALİ TABLOYU ELE GEÇİRİP,YANDAŞLARINI DOLAR MİLYARDERİ YAPMAK.İZMİRİN DÜRÜST İNSANLARI BU OYUNA MÜSADE ETMEYECEKTİRRR.NOT.BU TABLONUN YARATICISI HERKESE TEŞEKKÜRLER,ERHAN BEY KARDEŞİMİZE ÖZEL TŞK LER

Yorumu oyla      52      9  
ALİ ÇALIŞKAN 8 Temmuz 2012 Pazar 14:04

GÜZEL İZMİRİMİZİN AYDINLIK YÜZLÜ YURTSEVER HALKI SEVGİLİ AZİZ BAŞKAN VE DEĞERLİ EKİBİNİN YARATTIĞI BU DÜNYADA BİLE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ MUHTEŞEM TABLOYU EMİNİMKİ EN YÜKSEK OY ORANIYLA MÜKAFATLANDIRIP,İZMİRİN RANTÇILARIN ELİNE GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEKTİR.ANKARADA,İSTANBULDA,VE ENSON SAMSUNDA HALKIMIZIN PARASINI ÇAR ÇUR EDEN VE ONLARA KENDİ PARALARIYLA MEZAR HAZIRLAYAN BU RANT ÇETELERİNE GÜZEL VE ŞİRİN İZMİRİMİZİ ASLA TESLİM ETMEYECEKTİR.TEŞEKKÜRLER AZİZ BŞK VE BU TABLOYU YARATAN EMEKÇİLER.

Yorumu oyla      50      7  
İzmir Halkı'na 8 Temmuz 2012 Pazar 13:44

şu soruyu sormak istiyorum... Hiçbir yere bir Allah kuruşu borcu olmayan bir belediyede mi yolsuzluk vardır. Yoksa Kayseri, Çorum, İstanbul, Ankara gibi boğazına kadar borç batağında yüzen belediyelerde mi?

Yorumu oyla      45      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Başkan Tartan sözünü tuttu, bacaklarımı geri verdi'
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, motosikletinin çalınmasıyla dünyaya ...
Genç'in evinde hüzün var: ‘Sakız’ ablasını bekliyor
İzmir 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediyesi davasında tutuklu ...
İzmir'in tarihi davası Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatları, yeni yargı paketinde yer alan ...
 
CHP İzmir’den Belevi çıkarması
Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve İl Başkanı ...
Genç’e destek seli: İzmir’in kahramanı!
Büyükşehir davasında tahliye edilmeyen tek isim Genel Sekreter Pervin ...
Konak’tan üreticiye nefes sofraya patates
Ramazan ayının yaklaştığı günlerde Konak Belediyesi ihtiyaç sahipleri ...
 
Uygur Kardeşler Karşıyaka'yı kahkaya boğacak
Usta sanatçı Nejat Uygur’un oğulları Behzat ve Süheyl Uygur kardeşler ...
Karşıyaka’nın artık bir şelalesi var
Karşıyaka Belediyesi’nin kent estetiğini yenilemeye yönelik çalışmaları ...
Özgürlük güzel şey: Buca Cezaevi bayram yeri
Tarihi davada çıkan 17 tahliye kararının ardından Bayraklı’da yaşanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva