HABERLER>EKONOMİ
5 Ağustos 2011 Cuma - 11:04

Borsada 5.1'lik deprem

Global piyasalardaki sert satışlar ve Merkez Bankası kararları sonrası İMKB'deki kayıp yüzde 5.1 oldu. Gün boyu dalgalanan dolar 1,73'te dengelendi.

Borsada 5.1 lik deprem

İSTANBUL - Küresel kayıpların yanı sıra Merkez Bankası'nın son iki günde aldığı kararların sorgulanmasının tetiklediği yabancı çıkışlarıyla İMKB'de sert kayıplar görüldü, dolar 1,75'ten döndü.
 
İMKB güne yüzde 3'e yakın düşüşle başladı ve artan satışlara endeksin kayıpları kısa sürede yüzde 3.5'in üzerine çıktı. Endeks ilk seansta yüzde 3.3 düşüşle 57 bin 366 puana geriledi.
 
Dışarıdaki kötü havayla birlikte ikinci seansta satıcılı seyir sürdü ve 17.00 itibariyle endeksteki kayıp yüzde 6'yı da aştı. Son yarım saatte kayıplarını biraz olsun telafi eden İMKB haftayı yüzde 5.1 düşüşle 56 bin 265 puandan tamamladı.
 
Son bir yılın en düşük düzeyine inen İMKB'nin haftalık değer kaybı yüzde 9.68 oldu.
 
İMKB ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleri, İspanya ile İtalya'nın borç krizi tehdidi altında olmasının global borsalarda sert satışlara yol açması ve dünkü Merkez Bankası kararlarına bağlı olarak artan satışlarla değer kaybetti.
 
Dün yüzde 5'e yakın düşüş yaşanan ABD borsalarında kayıp devam ediyor. Beklenenden iyi istihdam verisinin çift dipli resesyon kaygılarını yatıştırmamasıyla ABD borsaları da eksiye döndü.
 
ASYA'DA SERT DÜŞÜŞ
ABD'deki dünkü kayıplar sonrası Asya borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi yüzde 3.72 (359,30 puan) azalarak 9 bin 299 puandan kapandı. Böylece Nikkei 225 Endeksi 5 ayın en düşük seviyesinden kapanmış oldu.
 
Asya'da ayrıca Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 1.62 ve SE Endeksi yüzde 1.62, Tayland Borsası yüzde 3.15, Hindistan Borsası yüzde 2.63, Avustralya Borsası yüzde 4.13, Singapur Borsası yüzde 3.69, Güney Kore Borsası yüzde 4.03, Endonezya Borsası yüzde 5.14, Hong Kong Borsası yüzde 4.52 ve Tayvan Borsası yüzde 5.58 değer kaybetti.
 
AVRUPA DA EKSİDE
İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya piyasalarında yüzde 2'nin üzerinde kayıplar görülüyor. Gelişmekte olan piyasalarda da yüzde 3'ün üzerinde düşüşler var.
 
DOLAR DALGALANDI, 1,75'TEN DÖNDÜ
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dün politika faizini indirmesi, faiz koridorunu daraltması ve döviz satış ihalelerine başlayacağını açıklaması ardından sert dalgalanan dolar/TL, global büyüme endişeleriyle yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyir sonucu artan riskten kaçış ile güne yükselişle başladı.
 
Dolar bu sabah ilk işlemlerde 1,7450 seviyesindeydi. Ancak Merkez Bankası'nın yabancı para karşılıklarında oranı düşürmesiyle dolar yeniden 1,73 düzeyine indi.
 
Ancak Merkez Bankası'nın döviz satış ihalesini 50 milyon dolar tutarında açmasının ardından dolar yeniden yükseldi. 1,7310 seviyesinde olan dolar 1,7480'e kadar çıktı. Dolar daha sonra yeniden 1,73 düzeyinde dengelendi.
 
Bankacılar tutarın 50 milyon dolardan fazla olabileceğini bekliyorlardı.
 
PETROLDE 3 DOLARLIK DÜŞÜŞ
ABD ham petrolünün varil fiyatı ekonomideki duruma ilişkin endişelere bağlı olarak 3 dolardan fazla düşüşle 83.52 seviyesine geriledi.
 
Brent ham petrolünün varili ise 2 dolar düştü ve 105.05 dolar seviyesinden işlem gördü. (AA, NTV, Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Korkmaz 8 Ağustos 2011 Pazartesi 09:01

Borsacılar yılbaşından bu güne kadar yabancılar milyarlar ca USD lik satış yapıp parayı yurt dışına çıkartırken neler oluyor demediniz.Üstüne üslük Cumhuriyet tarihinin en yüksek kar trasferi yapan,en fazla borçlanan, rekor bütçe açığına giden akp iktidarını oylarınızla yücelttiniz.Şimdi paracıklar giderken boşuna mızmızlanmayın, sesinizi çıkartmayın.Memleket menfeatleri olmadan ekonomik menfeat olmaz.Saygılarımla

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketicinin kredi karı aidatı zaferi
Kahramanmaraş'ta bir tüketicinin başvurusunu inceleyen Tüketici Sorunları ...
Merkez’in faiz kararı doları fırlattı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararının ardından İstanbul ...
EBSO’dan Kısıkköy’e farkındalık projesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Kısıkköy Metal İşleri Sanayi Sitesi'nde ...
 
Kipa’dan Ramazan’a özel indirim
Kipa, tüm mağazalarında Ramazan ayı boyunca müşterilerinin en çok tercih ...
Merkez’den olağanüstü faiz hamlesi
Olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini ...
Japonlar nükleerde Türkiye’den çekildi
Enerji Bakanı Yıldız, Japonya ile yapılan nükleer santral görüşmelerinde, ...
 
'Cari açık tedbirlerinin yetersizliği notu etkiler'
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, büyüyen iç ve dış dengesizliklerin ...
Ramazan turizmi etkilemedi
Türk turizminin önemli merkezleri Bodrum, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası, ...
TAR-PAZ’dan 3 ayda büyük yükseliş
Tariş Üzüm birliğinin bir kuruluşu olan Tar-Paz, yaklaşık 3 önce faaliyete ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva