HABERLER>POLİTİKA
19 Ağustos 2011 Cuma - 14:56

Balkan bloğunda ‘siyaset’ çatlağı

Genel seçimler öncesi bir araya gelerek ‘Balkan Platformu’nu oluşturan ve her partiye milletvekili aday adayı öneren Balkan Dernekleri’nin güç birliğinde çatlak oluştu.

Balkan bloğunda ‘siyaset’ çatlağı

Fatih Yapar/Egedesonsöz -  AK Parti, CHP ve MHP’ye milletvekili adayı önererek siyasette gücünü ortaya koyan Balkan Dernekleri seçimlerin ardından sıkıntı yaşamaya başladı. Balkan Dernekleri Genel Sekreteri Rifat Sait’in AK Parti’den İzmir milletvekili olarak meclise gitmesinin ardından sorunlar daha da baş gösterdi. Sait, dernekleri dizayn etmeye çalışmak ve sivil toplum örgütlerinin yapılanmalarına karışmakla suçlanırken seçimler öncesinde bir araya gelen Balkan Bloğu çatlamaya başladı. Bazı dernek başkanları Sait’e tepki gösterdi.
 
SELİMLER YENİ ADAY
AK Parti ve CHP’nin güç gösterisine neden olan Balkan Dernekleri yine siyasi partiler tarafından bölündü. CHP’ye yakınlığı ile bilinen İzmir Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Vahap Savaşan’ın yerine AK Parti Milletvekili Rifat Sait’in de desteğini alan Ekrem Selimler’in getirilmeye çalışıldığı belirtildi. Savaşan’ın yardımcılığını yapan Selimler, genel seçimler öncesinde AK Parti’den adaylık başvurusu yapmıştı. Aynı zamanda Buca Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanlığı, Buca Dernekler Birliği Başkanlığı ve Türkiye Hizmet Gönüllüleri Vakfı Başkan Vekilliği görevlerini de yürüten Selimler’in İzmir’deki balkan yapılanmasının başına getirilmeye çalışıldığı konuşuluyor. Öte yandan olası bir krizi önlemek ve tepkileri azaltmak isteyen Ak Parti Milletvekili Sait’in federasyonun üzerinde bir konfederasyon kurarak Selimler’i buraya taşıyabileceği konusu da göçmenlerin tartıştığı konular arasında yer alıyor.
 
ŞANLI FORMÜLÜ YETERLİ GELMEDİ
Seçimlerden önce kurulan platformun derneklerden bağımsız şekilde faaliyet göstermesi için çalışan İzmirli göçmenler siyasi platformun başına Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı’yı getirdi. Siyaseten adı yıpranmamış olan ve bu zamana kadar siyasette aktif görev almayan Şanlı’nın birleştirme çabaları da yetersiz kaldı. Seçimlerden önce bir araya gelen göçmenler yerel seçim öncesi yapılacak aday belirleme ve isim önerme yarışı öncesinde problem yaşamaya başladı. CHP’den milletvekili aday adayı olan Şanlı’nın yeni krizi önlemekte zorlandığı ifade edildi.
 
DERNEK MAHKEMEDE
CHP’den birinci bölge yedinci sıradan milletvekili adayı olan ve milletvekilliğini 3 bin oyla AK Parti’ye kaptıran Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Avukat Aydın Özcan ise sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Dernek, geçtiğimiz günlerde İzmir İl Dernekler Müdürlüğü tarafından zamanında kongre yapmadığı ve gününü geçirdiği gerekçesiyle kapatıldı. Özcan’ın yeterli üye olmadan kongreye gittiği ayrıca imzaları daha sonra kendisi elden dolaştırdığı iddia edildi. İl Dernekler Müdürlüğü ayrıca konuyu mahkemeye taşırken merkezi İstanbul’da olan ve İzmir’de şube olarak çalışan Batı Trakya Türkleri Derneği’nin davasının İstanbul’da görülmesine karar verildi. Öte yandan Başkan Özcan’ın dernekte bulunan muhalifleri tarafından şikayet edildiği de öğrenildi.
 
TABELA DARNEKLERİ KALKACAK
İzmir’deki göçmenlerin dağınık bir yapıda olduğunu dile getiren Ak Parti Milletvekili Rifat Sait, tabela derneklerini ortadan kaldıracaklarını söyledi. Birçok derneğin binasının bile bulunmadığını anlatan Sait, “Göçmenler olarak İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde çalışmalar yapıyoruz. Hemşeri derneklerinin siyasi işlere girmemesi için bir platform kurduk. Çalışmalar zaten devam ediyor” dedi.
 
DAVAYA HİZMET ETMEZ
İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Izmir BAL-GOC) Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, Rıfat Sait’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Sait’in kendisine uygun dernekler kurmaya çalıştığını anlatan Pehlivanoğlu, “Türkiye’nin 39 ilinde örgütlü bir konfederasyonumuz zaten var. Bursa’da faaliyet gösteren ve Turan Gençoğlu’nun başkanlığını yaptığı bu yapılanmanın karşısına yeni oluşum kuruluyor. AK Parti Milletvekili Sait de bu konuda bizzat çalışıyor. Kendisini defalarca kez uyardık fakat bizi dinlemedi. Bu yapılanma ve çalışmalar bizim davamıza hizmet etmez. Derneklerimizde sağcı da solcu da var. Kendinize uygun dernek kurarak bir yere gelemezsiniz. İzmir ve Ege’de tabela dernekleri vardı. Şimdi de tabela konfederasyonu olacak” dedi.
 


SAİT’İN YERİ YOK
Ak Parti Milletvekili Rıfat Sait’in balkan camiasında yerinin olmadığını iddia eden Makedonya Göçmenleri Birleştirme, Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim. Kurulu Başkanı Şaban Yaprak, sert tepki gösterdi. Sait’in milletvekili seçildiği günden beri dernek işlerini bırakmadığını anlatan Yaprak, “Bir arkadaşımızın milletvekili olmasına sevinmiştik ala o halen huyundan vazgeçmiyor. Bizi tabela derneği olmakla suçluyorlar. Gittiği her toplantıda göçmenlerin durumunu anlatıyor ve yapılanmaları karıştırıyor. İzmir’de Makedonya göçmenlerine hitap eden birçok dernek var. Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Necat Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı dernek ile Bornova’da Ercan Kahya’nın başkanlığını yaptığı dernek şubesi hiç de faal değil. Makedonya Cumhurbaşkanı ve bakanları İzmir’e geldiğinde ben karşılıyorum. İki başkan Makedonca’yı bile konuşamıyorlar. Oradan bir heyet geldiğinde kendilerinin yerine tabiri caizse dublör kullanıyorlar” dedi. Yaprak ayrıca, “Rıfat Sait dernek işlerine bakacağına zamanını İzmir’e hizmet etmekle geçirsin” ifadelerini kullandı. Gültepe Dernek Başkanı Adnan Yetişkin ise, kimsenin dernekleri hizaya sokamayacağını bu tür girişimlerin yanlış olduğunu ifade etti.

İZMİR’E HİZMET ET
Rıfat Sait’in milletvekilliği yerine dernekçilik yaptığını ifade eden İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, “Halen daha bu işlerle uğraşıyor. Biz kendisinden İzmir’e hizmet etmesini istiyoruz. Artık dernek işlerinde bir kenara çekilmelidir. Kendi düşüncesine uymayanlarla ilgili böl-parçala mantığı güdüyor. Buradan zararlı çıkan biz değil kendisi olacak. Bu süreçte bize bir şey olmaz. Karşılıklı konuşmaktan bile kaçınarak işler yapmaya çalışıyor. Biz birlik ve beraberlik istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve dernekler siyasette herkese eşit mesafededir. AK Partili olmayan bizden değildir mantığı çok yanlış. İşleri karıştıran da Ekrem Selimler’in bizzat kendisi. Herkesin kendine göre ileride planları var” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BORNOVADAN 22 Ağustos 2011 Pazartesi 11:53

MUSTAFA TAŞ. KISKANMA NE OLUR, ÇALIŞ SENİN DE OLUR.

Yorumu oyla      13      10  
Adem ÖZTÜRK 21 Ağustos 2011 Pazar 12:30

Ya şu piyango olayını bıraksanız diyorum sayın mustafa taş.seçilmiş insanlara ve onlara oy verenlere çok büyük haksızlık yapıyorsunuz. gazeteciden milletvekili olmaz gibi bir anlam çıkıyor sözlerinizden.Hem sonra bir zahmet yorumlarınızı küçük putolarla yazarsanız seviniriz.Büyük puntolarla yazmak sanal alemde bağırmak gibi bir anlam taşır bilesiniz. Mustafa bey sizlerde aday olun sizlere de piyango vursun(!) neden o kadar dertleniyorsunuz ki

Yorumu oyla      15      15  
balkanlılar 21 Ağustos 2011 Pazar 01:34

arkadaşlar oyuna gelmeyin balkanları yıpratmaya çalışıyorlar izmirdeki balkan gücünü biliyorlar hani nerde doğu dernekleri niye kınamıyorlar pkk yı şehitlerimize niye sahip çıkmıyorlar seçim zamanı aday oluyorlar oy istiyorlar bizden onların bütün hayali göçmenlerin birlik olmaması bunu içinde bizleri dağıtmak istiyorlar haydi balkan rumeliler sahip çıkalım derneklerimize üye olarak çoğalalım oyuna ne olur gelmeyin zaman eleştiri zamanı değil birlik olma zamanı

Yorumu oyla      18      12  
MUSTAFA TAŞ 20 Ağustos 2011 Cumartesi 21:18

RIFAT SAİT VE KARISI NA HARBİDEN PİYANGO VURDU GAZETECİLİKTEN MİLLETVEKİLLİĞİ SIRA EKREM SELİMLERDE

Yorumu oyla      26      10  
MELEK ŞAHİN 20 Ağustos 2011 Cumartesi 21:07

işleri karıştıran EKREM SELİMLERin ta kendisi sadece kendisini temsil edebilir.göçmen camiası kadar asil bir topluma temsil yeteneğiasla olamaz.zaten bizim bu güne kadar aktif olamamamızın sorumlusu ŞABAN YAPRAK ve EKREM SELİMLER gibi sadece kendini düşünen ve kendi çıkarlarına çalışan benzer kişilerden dolayıdır.onlarsız göçmen topluluğu hangi siyasi parti olursa olsun daha fazla temsil edileceğine inanıyorum.

Yorumu oyla      27      14  
onura 2 20 Ağustos 2011 Cumartesi 19:57

Yıllarca bizim insanımız siyasetten uzak tutuldu soğutuldu.Oysa her ortamda bizler Türkiyede şu kadar milyonuz diye nara attı birileri.Evet kalabalıktık, çalışkandık ama gerek genel gerekse yerel siyasette gücümüz nispetinde temsil edilemedik.Belirli siyasi partilerin hazır oy kıtaları olarak sunulduk. Türkiyede ister chp si ister mhp si hele iktidar partisi akp de fazlasıyla bulunmamız gerekir.Bir arkadaşımızı meclise gönderebildiysek bununla gurur duymamız gerekir.önüzdeki süreçte hep beraber

Yorumu oyla      19      14  
onura 20 Ağustos 2011 Cumartesi 19:52

Değerli arkadaşım doğru söylüyorsun hepimiz akp li olmak zorunda değiliz ancak hepimiz chp li de olmak zorunda değiliz buna da belirtsen iyi olur.Aslında gerçek şu ki bugüne kadar bizleri rumelileri birileri (belirli dernekler) chpye hazır seçmen olarak kullandığını hepimiz çok iyi biliyoruz.Artık İzmirde her göçmenin aynı siyasi görüşe sahip olmadığını farklı siyasi yapılanmalarda yer alabileceğini göstermek lazım.Hepimiz akp li , mhp li veya chp li olmak zorunda değiliz.

Yorumu oyla      20      13  
bilent can 20 Ağustos 2011 Cumartesi 17:24

makedonya göçmenleri derneği bornova şubede yöneticiyim Şaban yaprak bizim kardeşimiz. Herhalde yanlış anlaşıldı bizim dernegimizin çok çalışkan olduğunu iyi projeler ürettiğini,üniversite öğrencilerine burs verdiğimizi,ramazanda ve herzaman fakir hemşerilerimize erzak ve kömür yardımı yaptığımızı,piknik düzenlediğimizi,ERCAN BAŞKANIN Makedonca bildiğini perşembe akşamıda kendını iftarımıza davet ediyorum saygılar

Yorumu oyla      21      18  
oy deposu 20 Ağustos 2011 Cumartesi 17:15

Rifat beyin milletvekili olması birilerini aşırı derecede rahatsız etmiş anlaşılan.Sırf siyasi düşüncelerine uymadığı için karalama kampanyasına başlamışlar. Acaba kendilerinin her koşulda ve açıkça destek verdikleri chp bugüne kadar İzmirde göçmenlere ve göçmen derneklerine ne fayda sağlamıştır.Her seçim döneminde oy deposu olarak bizleri görmüş ve kullanmışlardır. Sayın vekil sayesinde Rumeli insanı siyasette ben de varım demiş ve daha aktif rol üstlenmeye başlamıştır.

Yorumu oyla      20      15  
Onur 20 Ağustos 2011 Cumartesi 16:40

Arkadaşlar,göçmenlerin güçbirliği nedeniyle milletvekili seçilen kişilerin yalnızca partilerini düşünerek göçmenleri bölmeye çalışmaları, ve yorumlardan gördüğüm kadarıyla bölmeleri bizim bütünlüğümüze ihanettir. Seçilen kişiler, bizim bütünlüğümüzü ve çıkarlarımızı savunmalıdırlar. Duruma bakın ki, tartışma, tam da istedikleri gibi, sen-bene dönüşmüş durumda. Kişiler üzerinden konuşmayalım. Birliğimizi koruyalım. Daha güçlü olalım. Hepimiz AKPli olmak zorunda değiliz. AKPliler de bunu bilsin

Yorumu oyla      19      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan yardımları elleriyle dağıttı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin Cezire bölgesinde Kızılay tarafından ...
Demirtaş: PKK bana göre iyi yapmıyor
Son dönemde giderek artan saldırılar nedeniyle PKK’yı eleştiren BDP Grup ...
Bakanlar 'ev'leniyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Urla’dan ev aldığını, kabinenin diğer ...
 
Moroğlu ve Türeli çiftçi turlarında
CHP’nin İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Rahmi Aşkın Türeli İzmir ...
Akay ilçe başkanlarıyla iftarda buluştu
Çalışmalarına Ramazan programlarıyla birlikte yoğun bir tempoda devam ...
Yeni MYK ses verdi görüntü yok
Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kaydırılan ...
 
Başkan Keskin de disiplinde ifade verecek
CHP İzmir İl Disiplin Kurulu’nda ifade verecek olan İl Başkanı Tacettin ...
Taze danışmana karpuz tezgahı soruşturması!
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın, Siyasi Başkan Danışmanı ...
Demirtaş: Birileri iç savaş hesabı yapıyor
BDP Grup Başkanı Demirtaş, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK kamplarına yönelik ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva