HABERLER>POLİTİKA
16 Haziran 2011 Perşembe - 12:07

Bakan Günay: Benim çılgınım EXPO 2020

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’de medya temsilcileriyle bir araya geldiği kahvaltıda seçim sürecini ve önümüzdeki günlerde yapacaklarını anlattı.

Bakan Günay: Benim çılgınım EXPO 2020

İZMİR – Mövenpick Otel’de yapılan seçim değerlendirme toplantısına İzmir basının temsilcileriyle birlikte, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın da katılması dikkat çekti.Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay toplantıda seçim süreci ve sonrasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Partisinin Türkiye genelinde kesin bir zafer kazandığının altını çizen Günay, bunu halkın demokratik ve ekonomik taleplerine bağladığının altını çizdi.  İzmir’de ciddi bir oy artışı kaydettiklerini anlatan Günay, ‘Bu sonuç İzmir’in bizi dikkatle dinlediğinin kanıtıdır. Seçim boyunca İzmirli bizi dinliyor demiştik. Ancak bunun sandığa nasıl yansıyacağını bilmiyorduk. Ancak gördük ki İzmirli bizi dikkatle dinliyor. Sandığa yansıyan sonuçtan benim çıkardığım bu. İzmirli bizi kulaklarıyla dinledi, önümüzdeki günlerde yapacağımız projelerle İzmir halkı bizi gözüyle dinleyecek. Yapacaklarımızı görecek’ dedi.
 
KARABURUN İTİRAFI
İzmir’i çok iyi bildiğini düşündüğünü, sık sık ziyaret ettiğini ancak aday olup seçim çalışması yaparken bu fikrinin değiştiğini söyleyen Günay, ‘Karaburun’dan çok etkilendim. Adeta saklı bir cennet gibi… Hem doğal hem turistik değerler içeriyor. Kösedere’de, Eylenhoca’da Osmanlı-Selçuklu mimarisini yansıtan camiler, yapılar var. Bölge çok iyi korunmuş. Doğru planlamayla farklı konsepte turizm bölgesi olarak planlamayı düşünüyoruz bu alanı” dedi.
 
AĞAÇ BOYUNU GEÇMEYEN YAPILAŞMA
İzmir’in turistik potansiyelini her açıdan geliştirmek için çaba göstereceklerinin altını çizen Günay, “Mevcut kapasiteyi arttırıp, farklı destinasyonlarla güçlendirerek İzmir’in potansiyelini arttıracağız. Bizim turizm anlayışımız en fazla ağaç boyunu aşmayan yapılaşma öngörür. Yani betonlaşmaya karşıyız. İzmir’i de bu çerçevede planlayacağız’ diye konuştu.
 
EXPO ADAYLIĞI BÜYÜK ŞANS
Seçim süreci boyunca çok sayıda ‘çılgın’ projenin konuşulduğunu dile getiren Günay, Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın ‘Konak Tüneli’ni işaret edip, ‘benim çılgın projem’ dediği İzmir projeleri arasında kendisinin ‘çılgın projesinin’ EXPO 2020 olduğunu söyledi. EXPO’ların ülkelerin ve kentlerin tarihinde ender görülen bir olay olduğunu dile getiren Günay, ‘Shangay EXPO’suna 70 milyon ziyaretçinin geldiğini sadece İzmir standının 7 milyon ziyaretçi aldığının altını çizerek, “İşte bu nedenle EXPO adaylığı benim çılgın projem. İzmir’in tüm altyapısını değiştirecek, turizmini zenginleştirecek bir organizasyon’ dedi.
 
BİRİNCİ BÖLGEDE DE NASIL FAZLA ÇIKTINIZ?
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, kendisinin aday gösterildiği birinci bölgede, Binali Yıldırım’ın aday olduğu 2. bölge arasındaki oy ve vekil farkının sorulması üzerine, “İzmir’de her iki bölgede ciddi oy artışımız var. İkinci Bölgede 4’ten 5’e Birinci Bölge’de 5’ten 6’ya çıktık. Oylarımız da yüzde 30’lardan 37’lere yükseldi. Önemli olan budur” dedi.

KOCAOĞLU GEREKSİZ ALINGANLIK GÖSTERDİ
Seçim sürecinde sık sık basın aracılığıyla karşı karşıya geldiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yönelik yeni bir açıklama ya da Başbakan Erdoğan’ın ‘balkon’ konuşmasında olduğu gibi ‘helallik’ durumunun olup olmayacağı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Günay, “Aslında ciddi bir sorun olmadı. Bazı arkadaşlar gereksiz alınganlıklar gösterdi. Hepsi bu. Bundan sonra İzmir için çalışacağız” dedi.
 
BAKANLIĞA ADAY OLUNMAZ AMA YAPTIĞIM İŞİ SEVİYORUM
Yine bir gazetecinin seçime yakın süreçte kendisinin ‘Kültür ve Turizm Bakanlığını bırakabilirim’ şeklinde açıklamaları olduğunu, kabine kulislerinde ‘Antalya Eski Belediye Başkanı Menderes Türel’in adının kendi koltuğu için geçtiğini hatırlatması’ ve yeni dönemde Kültür Bakanlığı için ne düşündüğünü sorması üzerine Günay, “Öncelikle bakanlığa aday olunmaz. Sayın Cumhurbaşkanı görev verir. Sayın Başbakan hükümeti kurar. Bize ne görev düşerse saygıyla karşılar, hakkıyla yaparız. Ancak şunu söylemeliyim ki yaptığım işi seviyorum” dedi. Başka bir gazetecinin ‘bakan olamaması halinde’ İzmir’in projelerinin ne olacağına dönük sorusunda ise Günay, ‘Bakan olan arkadaşları sıkıştırırım, siz merak etmeyin’ dedi.

''EXPO'YA YENİ YER BAKILACAK''
İnciraltı'nın planlamasını İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve oradaki vatandaşların uyarılarıyla yaptıklarını, bölgede üçte bir yeşil alan bıraktıklarını, yapılaşmadaki yüksekliği 4 katla sınırlandırdıklarını, zemin araziyi kullanma sınırı getirdiklerini, 10 bin metrekarenin altında parsel olmamasını planladıklarını anlatan Günay, burada 15 bin yatak kapasitesinin planlandığını belirtti.

Bazılarının bu rakamı 82 bin olarak telaffuz ettiğini anımsatan Günay şöyle dedi: ''İnciraltı'na turizm yatırımlarının hepsi yapılsa 15 bin yatak olabilir. '82 bin yatak yapacaklar' diye açıklama gördüm. Hiçbir dayanakları yok. Biz belediyeyle bu konuları anlaşmalı yapmamıza rağmen orada da tek başımıza kalıyoruz. Bazı çevrelerde ''Bakanlık turizm alanı ilanından çekilsin, buranın planı belediyeye kalsın, ondan sonra bakarız önümüze' diye arayış var. Bu kesinlikle mümkün değildir. Vilayet, belediyeler, odalar, oradaki halk, hepsinin ortaklaşa görüşüyle yapılmıştır. Tamamen doğaya saygılı, rant arsızlıklarına imkan vermeyen, bölge halkının da bizimle paylaştığı plandır. Bu planla termalden ciddi yararlanan, yüksek kaliteli turizm destinasyonu ortaya çıkacak ama gerekçesini bilmediğim birtakım itirazlar, yakınmalar duyuyoruz. Umarım dava sürecine gitmeyiz. Bu plana da itiraz edilirse İzmir'de iş yaptırmama konusunda özel gayret olduğunu ben söyledim. Konak Meydanı'na çıkarım, bu işin itirazcılarını kamuoyuna bağıra bağıra duyururum dedim ama öyle de çözülmez ki, amacımız bağcıyı dövmek değil. Bağlar yetişsin de üzüm yensin.''
    
İnciraltı'nın EXPO alanı olarak düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine Bakan Günay, ''O arazi EXPO için bana çok yeterli gelmiyor. EXPO'daki yapıların çoğu geçici. 6 ay sonra fazla yığılma olacak. Şehirden oraya gidiş tek hat üzerinden. EXPO'nun trafiğini gördüm ben. 6 ay kilitlenebiliriz diye düşünüyorum. Vali Bey'den de rica edeceğim. Beraberce yeni baştan çok daha uygun, havaalanından, çevre yolundan ulaşımı olan, trafiği sıkıntıya sokmayan yeni alana bakılmasını gerekli görüyorum'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kazim.emir 16 Haziran 2011 Perşembe 14:38

hani izmiri şahlandıracaktınız ?

Yorumu oyla      15      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Moroğlu mazbatadan önce halka koştu
12 Haziran 2011’de yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’nde 2.Bölge’den ...
Balkon sözünü tuttu, davaları geri çekti
Başbakan Erdoğan, seçim sürecinde siyasetçi ve köşe yazarlarına karşı ...
Baykal: Kemal Bey kurultaya gitmeli
CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, seçim sonuçlarının başarı olmadığını ...
 
MHP lideri Bahçeli bir ilke imza atıyor
MHP’de kaset hasarı pazar günü giderilecek. Partinin yönetim kademesi ...
Demirel iddialarla ilgili ilk kez konuştu
Süleyman Demirel, haftalardır tartışılan “CHP’de Demirel’in isteğiyle ...
Bayır ve Yüksel ilçelere gidiyor!
CHP İzmir seçilen 13 milletvekili ilçe örgütlerine teşekkür etmek adına ...
 
Kılıçdaroğlu’na CHP Gençlik Kolları’ndan destek
CHP İzmir İl Gençlik Kolları üyeleri Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na destek ...
Susam'dan Kocaoğlu'na 'adam mısın?' davası
Seçimlerden sadece iki gün önce düzenlenen basın toplantısı öncesi kameralar ...
MYK’ya göre CHP başarılı, kurultay yok
Muhalefetin ayaklandığı, Kılıçdaroğlu'nu istifaya, partiyi kurultaya davet ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva