HABERLER>POLİTİKA
10 Kasım 2011 Perşembe - 11:31

Aydın Şengül Kocaoğlu’na yüklendi

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sert sözlerle yüklendi.

Aydın Şengül Kocaoğlu’na yüklendi

FATİH YAPAR/Egedesonsöz - Kocaoğlu’nun zübük siyaset anlayışı ile hareket ettiğini belirten Şengül, “Hükümet neye el attıysa ‘ben yapacağım’ diyor. Onun klasik bir mantığı var. Tavşana kaç tazıya tut mantığı. Bu işler böyle yürümez. İzmirli onun ne olduğunu artık gördü” dedi.
 
AK Parti ile CHP arasında yaşanan kentsel dönüşüm tartışmaları devam ederken bayramlaşma töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nu bu konuda eleştiren AK Parti Milletvekili Aydın Şengül,  Kocaoğlu’nu yine topa tuttu. CHP ve Kocaoğlu’nu kentsel dönüşüm konusunda iş bilmezlikle suçlayan Şengül, “Aziz Kocaoğlu şimdiye kadar neyi çözmüş. Kendisi İzmir’de 7-8 yıldır iktidarda. Bu zamana kadar ne sorunu çözdü? Metroyu mu yaptı, ne yaptı? İnsanların artık ona güveni kalmadı. Kocaoğlu’nun şöyle bir anlayışı var. Hükümet neye el attıysa ‘ben çözeceğim’ diyor. Oraya el atıyor işi yapamıyor. Buraya el atıyor, kilitliyor ve kalıyor. Her konuda onu yapan bir mantığı var. Karşıyaka’ya stat yapacaktı. Yıllardır söylediği halde bu işi yapmadı. Dondurucuya koydu. Ne zaman bir proje ortaya çıktı. O zaman bakanlık gündeme gelince ‘ben yapacağım’ dedi. Çözdün de elinden tutan mı var? Yap kardeşim yap. Niye yapmadın. Niye çözmedin? İşleri hep siyasi boyuta getiriyor. Tipik olarak onun siyasi bir anlayışı var. O da tavşana kaç tazıya tut mantığı. İzmirli de artık onun bilincinde. Artık yapamayacağını biliyor. Bu işi siyasi rant olarak görmemek lazım. Kamuoyu yararına olan konulara el atmalıdır. Biz belediyelerle işbirliği için bütün her türlü altyapı çalışmalarına destek vereceğiz. Yaparlarsa eyvallah ama yapmazlarsa da hükümet belirler ve yoluna devam eder. Onunla ilgili gerekli yasal altyapı çalışmaları da zaten hazır. Birinci önceliğimiz belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmaktır” diye konuştu.
 
SEN DAHA ‘A’ HARFİNDESİN
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin kentsel dönüşüm alanlarını daha önceki yıllardan itibaren kağıt üzerinde belirlediklerini ve öylece bıraktıklarını anlatan Şengül, “Sınırı belirlemek bir günlük iş. Oturur orada teknik elemanlar bir günde kentsel dönüşüm sınırlarını belirlerler. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu nasıl yapacak, ne yapacak, bu işin finansal boyutu ne, nereden finans edecek, yoğunluğu ne kadar arttırıyor, oradaki insanlarla görüşmeleri araştırmaları yaptı mı, bunların cevabını vermesi gerekiyor. O daha alfabenin en başında yer alan a harfinde duruyor. Siz daha birinci adımdasınız. Bunun geride 10-15 adımı daha var. Onları yapmanızı gerekiyor. Bu işlerde ‘biz oturduk belirledik. Bakanlık da yetki versin’ mantığı olmaz. Aziz Kocaoğlu’nun şunu söylemesi lazım. ‘Bizim böyle sıkıntılarımız var. Bakanlıkla birlikte yapmak istiyoruz. El ele verelim. Birlikte çözelim’. Kocaoğlu’nun bize bunu söylemesi lazım. Kocaoğlu bunun parasını kendi cebinden mi veriyor?. Ayrı birisi mi? Sonuçta belediyenin yaptığı da hükümetin yaptığı da bu devletin cebinden çıkıyor. Artık bu zübük siyaset devrinin bitmesi lazım. Bu işte sen ben kavgası olmaz. Bunlar artık çok banel ve geri kalmış anlayışlar. Bizim derdimiz ortadaki sorunu çözmek. Sen çözdün ben çözdüm değil. Gel beraber çözelim. Olay budur” dedi.
 
NİYET OKUYORLAR
Hükümetin karşısında yer alan odakların ve CHP’li belediye başkanlarının vatandaşları ve kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda yaşayanları korkuttuğunu söyleyen Şengül, yüksek binaların yapılıp, gecekondu bölgelerinin boşaltılacağı yönünde fikirler yayıldığını belirtti. Şengül, “Bunların en iyi yaptığı şey zaten niyet okumak. Kendileri, kentsel dönüşüm alanlarını ve yapacaklarını açıklasınlar bakalım. Yaptıkları her şey kağıt üzerinde ve sadece söylemlerden ibaret. Bunlarla en büyük farkımız söylediklerimizin hayata geçirilmesi ve uygulamasının yapılmasıdır. Belediyelerin yaptığı stratejik planları açın bakın bir dönem önce ne yazıldıysa sonra da aynısını yazıyorlar. Bu yazı ve mevcut durum beş sene daha aynı kalır. Bu zihniyet ve anlayış ile yürümez.” diye konuştu.
 
 SOSYAL DÖNÜŞÜM VURGUSU
 Kentsel dönüşümde sadece binaların yıkılmasının dönüşümü tamamlamadığını anlatan Şengül, çalışmaların sosyal yönünün de kesinlikle kenara konulmaması gerektiğini belirtti. Şengül, “Kentsel dönüşüm işi öyle kelimelerle söylenecek, basite ve kolaya alınacak bir iş değildir. Bu iş çok ciddi bir iştir. Kentsel dönüşüm çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’nin ya da ilçe belediyelerin tek başına yapacağı bir iş değildir.. Hükümetin, ilgili bakanlıkların, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, TOKİ’nin yapacağı bir organizasyonda bu işler yapılır. Kentsel dönüşüm denildiğinde sadece akla fiziksel dönüşüm getiriliyor. Sanki gecekondular yıkılacak onların yerine çok katlı apartmanlar yapılacak. Bu durum böyle değil. Kentsel dönüşüm ve iyileştirmede sosyal dönüşümde var. İzmir, birinci derece deprem bölgesinde kalıyor. Ne zaman deprem olacağı belli değil. İzmir’de ciddi bir deprem olduğunda felaketle karşı karşıya gelebiliriz. Bizim bunun önlemini almamız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda çalışma yaparken üç büyük şehri ön plana çıkarttı. Neden? Yapılaşmanın ve kaçak gecekondunun yoğunlaştığı şehirler buralar da o yüzden” dedi.
 
KENT BİLİNCİ AŞILANMALI
Sadece kentte yaşamakla insanların kentli olamayacağını ifade eden Şengül, “Kent bilincini almak için eğitim ve zaman gerekiyor. Hızlı bir kentleşme yaşandığı için geçmiş yıllarda insanlar köylerden gelirken o yaşamlarını da kentlere getirdiler. Fiziksel olarak kentte olan insan yaşamsal olarak geldiği yerde bulunuyor. Çünkü aynen o bölgenin gelenek ve göreneklerini yansıtıyor. O halde kent bilincinin insanlara aşılanması lazım. İnsanlar kentte geldiğinde yoksulluk ve cahillikle mücadele ediyor. Siz bir anneyi düşünün. Eşi inşaatta çalışıyor ve evinde 5 çocuğuna bakıyor. Alım gücü olmadığı için her gün aynı yemeği yiyor ve geçim sıkıntısı yaşıyor. Çocuklar da akşama kadar kavga ile büyüyor. Böyle bir anne ve çocuklar sosyal anlamda da sıkıntı çeker. Gelişimini tamamlayamayan çocuklar tinere, yabancı maddelere yönelir. O yüzden bizim bunları önlemek için de aynı zamanda çalışma yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte sosyal dönüşüm derken bundan bahsediyoruz. Ülkenin geleceğini sadece fiziksel altyapıyı sağlayarak temin edemezsiniz. Aynı zamanda sosyolojik olarak da dönüşümün gerçekleşmesi gerekiyor. Kültür merkezlerini ve çocukların oynayabileceği alanların üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
BELEDİYELER BU İŞİN ALTINDAN KALKAMAZ
Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu çalışmaların özenle ve büyük bir titizlikle incelendiğini anlatan Şengül, “Bakanlık da İzmir ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Öncelikli olarak bir etüt ve analiz yapılacak. Heyelan bölgeleri, doğal afetlerde etkilenecek alanlar tespit edilecek. Önce sınırlar belirlenecek. Alanların sosyolojik taramaları yapılacak. Burada oturanlar kimler, ne zaman gelmişler, neler yapıyorlar, nasıl geçiniyorlar. Tüm bu soruların cevaplarını bulacağız. Arsa sahibinin durumu, kira mülkiyeti nelerdir bunlara bakılacak. Oradaki insanları mağdur etmeden çalışacağız. Barınma insanın en doğal ihtiyacıdır. Her şey barınma ile başlar. Geçmişte insanlar ekonomik durumları el vermediği için kaçak yapılaşmaya yöneldi. Ama şimdi öyle değil. İnsanların gelir seviyeleri ve alım güçleri arttı. Zenginleşen ülkede sosyal devletin görevi bu zenginleşmeyi alt gelir seviyesine yansıtmaktır. İnsanların barınma ihtiyacını gidermemiz lazım. Devlet gerekirse kentsel dönüşüme ciddi bir pay ayıracak. Bunun bir finansal yapısı olacak. O yüzden belediyelerin bu işin altından kalkması çok zor bir durum” diye konuştu.
 
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında sistemin nasıl işleyeceği hakkında bilgiler veren Şengül, bu konuda da önemli açıklamalar yaptı. Şengül, “Ya insanlar rıza ile başka yere taşınacak ya da yerinde dönüşüm yapılacak. Bizim bununla ilgili çalışmalarımız başladı. İzmir’de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)  ve Bakanlık ile örnek bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. İnsanlar da bunu gözleriyle görecekler. Arkasından zaten insanlar kendiliğinden gelecekler. Buralar, Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği yer de olabilir başka yerler de olabilir. Kentsel dönüşüm ortaya çıkınca herkes bir tarafından çekiştiriyor. Sen yapacaksın ben yapacağım mantığı olmaz. Kimse bu işten pay kapmaya çalışmasın. Burada acil şekilde işbirliği ile bu işe sarılması gerekiyor. Belediyenin belirlediği alanlar zaten dönüşüm yapılacak alanlar. İki kere iki dört eder. Belediye başka bakanlık başka alan belirleyemez. Önemli olan öncelik sırasıdır. Sonuçta kaçak yapılaşma her yerde aynı. Bizim amacımız kaçak yapıları sağlıklı yapılara dönüştürmektir.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağıl birimlerdeki ekipler sürekli İzmir’e geliyorlar. Belediyelerden bilgi ve belge istiyorlar. Burada bu işleri yürüten bakanlığın birimleri var. İzmir’in belli kaçak yapılaşan yerlerinde inşaat yoğunluğu var. Yenileme yaparken insanların haklarını da vermek zorundasınız. Altyapıyı hazırlarken belli maliyeti karşılamak için yoğunluk verdiğinizde de ciddi bloklar ve binalar çıkacaktır. O yüzden yoğunluğu arttırmadan, mevcut yoğunluğu koruyarak hazineye ait arazilere yeni binalar yapılmalıdır. Nüfusun bir bölümü de dönüşüm alanlarına yakın olan alanlara taşınmalıdır. Böylece merkezdeki yoğunluğun da azaltılması gerekiyor. Karşıyaka’da oturan vatandaşı Bornova’ya değil ama ya kendi yerine yakın yere ya da yakın ilçeye götürebiliriz. Bununla ilgili çok ciddi anlamda çalışmalarımız var. Kesinlikle zorlama olmayacak. Gitmek isteyen gider, kalmak isteyen de yerinde kalır” dedi.
 
ALT GELİRE EV
İzmir’de alt gelir grupta olan insanların TOKİ’den ciddi oranda ödeme planı uygun olan konutlar beklediğini anlatan Şengül, bununla ilgili de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şengül, “Asgari ücrette çalışan, evlenip yuvasını kurmak isteyen ve aynı zamanda konut sahibi olmak isteyen yüz binlerce insan var. Biz de bunların beklentilerine cevap verecek çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. İzmir’e önümüzdeki süreç içinde alt gelir seviyesine uygun acilen 50 bin konutun yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm alanlarında da alt gelir gruplarına ciddi oranda ucuz konutlar çıkacaktır. Sayı böylece daha da üst seviyelere çıkabilir” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan uzmanlık alanının şehir yapılanması ve şehir düzeni olduğu için çalışmaları yakından izlediğini ve katkı koyduğunu anlatan Şehir Plancısı Milletvekili Şengül, İzmir’in sorunlarını, sıkıntılarını bilen birisi olarak işin içinde faal olarak çalıştığını sözlerine ekledi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bak şu konuşana 12 Kasım 2011 Cumartesi 13:50

sayın torpilli vekil izmire çok şey verdi unutmadık arkadaşlar sayın şengül olmasaydı 30 ilçe nin 29 u chp belediyesi olmazdı kendisinin il başkanlığında izmire ve chp ye çok katkısı olmuştur aziz bey nankörlük edip kendisine cevap vermez herhalde

Yorumu oyla      17      7  
İLDEN KEMAL 12 Kasım 2011 Cumartesi 00:50

BAK CEMİL BEY ADALI YORUMCU GALİBA İHALELERİ SEN YAPIYORSUN HERHALDEKİ ÇOK TERCUBELİSİN BELLİ OLUYOR BÖYLE YORUMLLAR YAPIYORSUN SEN ÇOKTA İYİ DİNDARSINKİ KİMİN SAHTE KİMİN GERÇEK DİNDAR OLDUGU HAKKINDA FETVA VERİYORSUN BAKIN ÖNÇE İNSANIZ KİMSENİN NEKADAR AZ NEKADAR ÇOK DİNDAR OLDUGU KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ KİM NE YAPARSA KENDİNE YAPAR BIRAKIN İNSANLARA CAMUR ATMAYI ÖNÇE AYNAYA BAKIN VE YATINÇA BİR DÜŞÜNÜN BEN NASIL BİR İNSANIM DİYE RABBİM MİNAFIKLARDAN VE SİZİNGİBİ YOBAZLARDAN BU MEMLEKETİ KORUSUN

Yorumu oyla      14      6  
chp zihniyeti 11 Kasım 2011 Cuma 20:13

İzmir artık chp zihniyetinden kurtulmalı.Nereye proje yapmaya kalksanız hemen karşınıza chp zihniyeti çıkıyor ve projeleri mahkemeye taşıyor.Bugüne kadar çok bir iş yapmışlar sanki de bundan sonrası için hala daha İzmire talip olmaya çalışıyorlar.Yeter artık ideolojik suistimali bırakıp düşün İzmirlinin yakasından.İzmir artık hizmet istiyor mega köy olmak değil

Yorumu oyla      15      8  
sade vbatandaş cemil 11 Kasım 2011 Cuma 08:39

aydın bey yine ihale kokuları alıyo belliki yine zengin oldunuz belliki acınız var izmire izmir sizi yer ama siz izmiri yiyemezsiz haramzadeler allahtan kormayanlar zalim kul hakkı yiyen yapmacık dinciler

Yorumu oyla      19      12  
umapre 11 Kasım 2011 Cuma 08:21

yaa kardesım hep camur atma polıtıkası yaa bırgunde su ızmırın için el ele veripte birşey yapın yaa yok sınır 1 gunluk işmiş falanmış filanmış artık bi huzur verin yaa birbirinizle tartısacağınıza izmir için ne yapabiliriz onu tartışın...

Yorumu oyla      18      10  
faik baran 11 Kasım 2011 Cuma 00:43

allah kimsenin başına vermesin ferudun beye katılıyorum depremin siyasi görüşğü olmaz aydın beyi izmir millet vekili olarak biliyordum ama biraz internetten araştırdım kendisi mesleğinde kentsel dönüşle parelel olarak ilgi bir işle iştirak ediyormuş,şehir plancısıymış bari bilmediğimiz işleri bırakalımda uzmaları yapsın aydın bey bu konuda faydalı olacağınıza inanıyorum.

Yorumu oyla      18      10  
BAYRAKLI HALKI 11 Kasım 2011 Cuma 00:18

AYDIN BEY HİÇBİR ZAMAN BOŞ KONUŞMAZ KENDİSİ SEHİR PLANCISI İŞİNİN EHLİ İZMİR İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR KAZANÇ KENDİSİ

Yorumu oyla      17      10  
adil cevaz 10 Kasım 2011 Perşembe 22:38

aziz başkan gereken cevabı verir. kentseldönüşüm nedemek acaba sengul bılıyor mu?

Yorumu oyla      15      13  
MAHMUT Erdem 10 Kasım 2011 Perşembe 20:54

izmiri yunalırarda kurtadık bir de CHP lilerden kurtarısak İZMİR İZMİR OLUR

Yorumu oyla      21      16  
ferudun kılıç 10 Kasım 2011 Perşembe 18:25

sülayman takma adıyla yazan şahıs ilk önce aydın beyin ne iş yaptığını öğren ondan sonra yorum yap.kendisi cumhuriyet tarihinden bugüne kadar meclis içerisinde millet vekili olan tek şehir plancısıdır ve bu işi en iyi bilen biridir tabi kişi kendinden bilir iş zihniyetiniz bozuk olursa.çamur atmak kolay.bu olay siyasi kavga yapılacak bir olay değil allah korusun bir deprem olursa ölüm siyasi görüş ayırmıyor bu konuda yapıcı olalım.AYDIN ŞENGÜL İZMİR için bir şans...

Yorumu oyla      21      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İl Başkanı Akay'dan 10 Kasım mesajı
Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri ...
AK Partili Kabakçı İzmir'e geliyor
AK Parti Konya Milletvekili İzmir Koordinatörü Mustafa Kabakçı, teşkilat ...
Bahçeli, yerel seçim hedefini koydu
İzmir’e gelerek partililerle bayramlaşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ...
 
Susam: CHP İzmir örgütü daha iyi yönetilmeli
Geçtiğimiz günlerde, "CHP İzmir İl Yönetimi görevden alınmalı" çıkışıyla ...
Kılıçdaroğlu, Silivri'de tutuklu vekilleri ziyaret etti
Silivri'de tutuklu vekilleri ziyaret eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Bir ...
AK Parti’de bayram mesaisi
Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli Menderes’te partililerle bayramlaştı. ...
 
Bahçeli hükümete çok sert yüklendi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir’deki bayramlaşma töreninde hükümete ...
CHP Karşıyaka’da buruk bayramlaşma
CHP Karşıyaka İlçe Örgütü, Karşıyaka Latife Hanım Köşkü’nde bayramlaşmak ...
CHP’li Susam’dan 6 Bakan’a esnaf sorusu
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva