HABERLER>POLİTİKA
8 Kasım 2011 Salı - 15:13

CHP’li Susam’dan 6 Bakan’a esnaf sorusu

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, altı Bakana esnafla ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu.

CHP’li Susam’dan 6 Bakan’a esnaf sorusu

2010 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Değişim Dönüşüm Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı (ESDEP) hazırladığını hatırlatan Susam, “Bizzat Başbakan tarafından ilan edilen eylem planının, esnaf ve sanatkarı güçlendireceği ve çağa uyum sağlamasına katkı koyacağı söylenmişti. Bugün ekonomik krizler ve hipermarketlerin baskısı nedeniyle esnaf ve sanatkarın pazardaki payı hızla azalmaktadır. Perakende Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kanunu’na acilen ihtiyaç bulunmaktadır. ESDEP’te bu kanunun yanı sıra 2011 yıllı sonuna kadar tamamlanmak üzere 6 bakanlığa çeşitli görevler verilmişti. Her bir bakanlığa o tarihten bu yana bu alanda neler yapılmış olduğunu sorduk” dedi.
 
ESNAF KEPENK KAPATIYOR
Son 10 yılda, ticaret hayatında köklü değişiklikler meydana geldiğini söyleyen Susam, “Bu değişikliklerin başında, hipermarketlerin gıda, mobilya ve elektronik gibi pazarda etkin noktaya gelerek; geçmişte bu iş kollarında çalışan küçük üretici ve esnafı tasfiye etmesi gelmektedir. Sınırlı sermayesiyle girişimcilik yapan, ailesiyle birlikte çalışan, devlete yük olmadığı gibi vergi ödeyen, istihdam yaratan bu kesimlerin; pazardaki payları giderek azalmış, pek çoğu işyerini kapatmak zorunda kalmıştır” diye konuştu.
 
“YASA HÜKÜMET PROGRAMINDA DA VAR”
KOBİ’lerle esnaf ve sanatkarı toplumun sigortası olarak nitelendiren CHP’li vekil, “Bu kesimler en yüklü biçimde istihdam yaratan kesimlerdir. Benzeri parçası olmaya gayret ettiğimiz Avrupa Birliği ülkelerinde de bulunan bu yasa hipermarketleri yok etmeyi değil, rekabete belirli bir düzene sokmayı amaçlamaktadır. Hükümetin programında ve ilgili bakanlıkların strateji belgelerinde de bulunan kanun tasarısı ne yazık ki bir türlü Meclis’e getirilememiştir. Bu alanda bizlerin verdiği Kanun teklifleri komisyon gündemlerine dahi gelememektedir” dedi.
 
NELER SORULDU?

ESDEP’te ortaya konan yol haritasının takipçisi olacaklarını ifade eden Susam, “Esnaf örgütlerinin talep ettiği, beklediği düzenlemeler bulunuyor. Örneğin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kanun değişikliği yaparak ustalık belgesinin zorunlu tutması kararlaştırılmıştı. Bununla ilgili TESK’ten görüş aldılar mı, çalışmalar ne oldu? Maliye Bakanı bazı esnaf ve sanatkarın vergiden muaf tutulması, bazılarının da basit usulde vergilendirilmesi amacıyla çalışma yapması gerekiyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TOKİ eliyle Küçük Sanayi Siteleri kurması kararlaştırılmıştı. Bununla ilgili başvurular, planlamalar ne aşamadadır? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ustalık belgesine sahip olanların esnaf işletmelerinde sorumlu müdür olmasının yolunu açacaktı. Milli Eğitim Bakanı çıraklık eğitimi sorunları giderilmesi amacıyla mevzuat düzenlenmesi yapılacaktı. Bunların hepsi esnaflar tarafından beklenen düzenlemelerdir. Başbakan 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacağını ifade etmişti. Hangi aşamalarda olduğunu sorduk” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir’den kentsel dönüşüm atağı
Yeni yönetim kadrosu ile yerel seçimler öncesi çalışmalarına hız veren ...
Bahçeli: ‘Erbil’den abimiz gelmiş’ sandılar
MHP lideri Devlet Bahçeli, K.Irak Kürt Yönetimi lideri Barzani’nin ziyaretine ...
Aydoğan: İzmir köpek dolabına sokuldu
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği bayramlaşma töreninde konuşan ...
 
Kılıçdaroğlu Mehmetçik’le bayramlaştı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi ve CHP heyetiyle Koçkıran Sınır Karakolu'nda ...
Erdoğan'dan çok sert KCK çıkışı!
"KCK'yı bilmeden yapılan açıklamalar teröre destektir. Biz gerçekleri ...
Bakan, 81 ilden 76'sını değiştirdi
AK Parti’nin yeni kurduğu bakanlıklardan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda, ...
 
AK Partili vekilden duble yol benzetmesi
AK Parti Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde ...
AK Parti, DSP bayramlaşmasında gerginlik
AK Parti’yle bayramlaşmaya giden DSP heyeti içinde gerginlik yaşandı. ...
Kılıç: Terörün dış destekleri mutlaka kesilmelidir
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, terörün dış finansman ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva