HABERLER>POLİTİKA
30 Ocak 2012 Pazartesi - 13:06

Aşlık’tan 60 yaş kartı tepkisi: “Sorumluluktan kaçıyorlar”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 60 yaş kartı uygulamasını kaldırması Ak Parti kanadında tepki ile karşılandı. Milletvekili Ali Aşlık “Belediye kendisine verilen yetkiyi kullanmıyor. Topu taca atıyorlar” dedi.

Aşlık’tan 60 yaş kartı tepkisi: “Sorumluluktan kaçıyorlar”

CAN ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun yıllardır uygulanan toplu ulaşımda 60 Yaş Kartı indirim uygulaması, Sayıştay’ın aldığı karar doğrultusunda iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi meclisinden de geçen iptal kararı yarından itibaren uygulanacak. 45 bine yakın İzmirli, bundan böyle indirim uygulamasından faydalanamayacak. Konu ile ilgili Sayıştay raporlarını gerekçe gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Ak Parti’den sert tepki geldi. Ak Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, toplu ulaşımda indirim uygulaması ile ilgili yetkinin, kanun ile belediyelere verildiğini hatırlattı. Sayıştay kararlarının bağlayıcı olmadığına dikkat çeken Aşlık, Başkan Kocaoğlu ve bürokratların sorumluluktan kaçtıklarını öne sürdü. Benzer indirim uygulamalarının Ankara ve İstanbul’da da yapıldığını hatırlatan Aşlık, büyükşehir bürokrasisinin hata yaptığını ifade etti.                       

“BELEDİYE, YETKİSİNİ KULLANMIYOR”

Aşlık, Büyükşehir Belediyesi’nin, kendisine verilen yetkiyi kullanmadığını belirterek “Yönetmelikler kanunlara aykırı olamazlar. Büyükşehir belediyesi bir yönetmelik hazırlamış alelusul hazırlanmış bir yönetmeliktir. Sayıştay’ın verdiği karar da alelusul verilmiş karardır. Türkiye bir hukuk devleti. Kanunlar anayasaya, yönetmelikler tüzükler kanuna aykırı olamaz. Herhangi bir kurum, kanunla aldığı yetkiyi bir başkasına devredemez. 4736 Sayılı Kanun’da, yaşlılara, malullere ve öğrencilere ulaşımda indirim yapabilmesi için özel bir yetki veriyor. Bu konuda belediyeler yetkili. Bugüne kadar a uygulandı. Ankara ve İstanbul’da da bu uygulanıyor. Kanunun verdiği yetkiyi bakanlar kurulu kaldıramaz. Büyükşehir belediyesi, kendisine verilen bu yetkeyi Sayıştay’daki bir yorumcunun yorumuna takılarak, kanun hükmünü yok sayarak, meclis kararı ile uygulamayı kaldırdı. Bu konuda Bakanlar Kurulu karar alamaz. Büyükşehir belediyesinin aldığı bu karar, siyasi bir manipülasyondan ibarettir. Ankara, İstanbul uyguluyor siz niye uygulamıyorsunuz? Sayıştay’ın kararları bağlayıcı değildir” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BÜROKRASİSİ BECERİKSİZ”

Aşlık sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygulamada ısrar etmek istiyorsanız, önce idari yoldan Sayıştay kararına itiraz edebilirsiniz. Kanun yetki vermiş, bu yetkiyi kullan. Basit ihaleleri bile yapmayı beceremeyen Büyükşehir Belediyesi bu yönetmeliği de ağzına burnuna bulaştırmış, topu taca atmak için uygulamayı kaldırarak vatandaşla, merkezi iktidarı karşı karşıya getirmenin çabası içindedir. İddianame hazırlayan savcıya kafa tutan Kocaoğlu, Sayıştay’a dilekçe vermeyi beceremiyor mu? Üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden destek alabilirsiniz. Bu kadar basit şeyleri yapamayan bir yapı İzmir’i nasıl yönetecek. Meclis kararının hukuki dayanağı yoktur ve karar siyasidir. Kanun bu yetkiyi belediyelere vermiştir. Büyükşehir belediyesi bu sorumluluktan kaçmamalıdır. İzmir bunlara 5 yıl yetki verdi ve bu yetkili sonuna kadar kullanmalıdırlar. Ulaşım bir kamu hizmetidir ve kamu hizmetinde karlılık olacak diye bir şey yoktur. Kamu hizmeti zararına da yapılabilir. Oynamasını bilmeyip de ‘yerim dar’ demenin bir anlamı yok. Sayın Kocaoğlu bir an önce sorumluluklarını üzerine alsın. Bu işleri yürütecek adamları, bürokratları bulamıyorsan belediye başkanlığını bırak. Her konuda topu hükümete atarak kurtulamazsın. Bunlar köpeksiz köyde, değneksiz gezmeye alışmışlar. Sayıştay’ın yanlış kararı işlerine geldi. Gündemi değiştirmek, havayı değiştirmek adına verilen siyasi bir karardır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emekli 1 Şubat 2012 Çarşamba 19:20

ALTMIŞ YAŞ KARTI oniki senedir kullanılıyor sayıştayın oniki yıldır aklı neredeydi... yoksa geçen yıllar göz yumdu da bu yıl bu nereden çikti anlamadım.

Yorumu oyla      13      6  
SELVİNAZ TURTOĞLU 31 Ocak 2012 Salı 14:28

SİVASIN AVUKATI ALİ AŞLIK, HER ZAMAN YAPTIĞINI DAHA BAŞARILI YAPIYOR GİBİ NE DİYELİM YOLA DEVAM...

Yorumu oyla      20      6  
VUR AŞLIK VUR KARA KEMAL 31 Ocak 2012 Salı 11:15

VUR AŞLIK VUR SEN VURDUKCA SES İZMİRRİN HERYERİNDEN DUYULUYOR YATAN DEGİL SUSAN DEGİL BİZ BÖYLE VEKİL İSTİYORUZ VUR AŞLIK VUR

Yorumu oyla      19      12  
MARKA 31 Ocak 2012 Salı 09:47

İŞİMİZ HİZMET GÜÇÜMÜZ MİLLET DURMAK YOK İZMİR AKPARTİ HİZMETLERİYLE TANIŞAŞAK

Yorumu oyla      16      12  
KARA K....... 31 Ocak 2012 Salı 09:46

SAYIN VEKİLİM SİZ ADAM GİBİ ADAMSINIZ ASLAN GİBİ YÜREGİN VAR SENİN CHP ZİHNİYETİNİ İZMİRE HİÇBİRSEY VEREMEZ SİZ BUNU ACIK YÜREKLİLİKLE SÖYLÜYORSUNUZ GERCEKTEN TESKİLATIN İÇİNDEN GELMEKCOK ÖNEMLİ AYDIN SENGÜL HAMZA DAĞ NESRİN ULAMA BUNDAN SONRA SİZLERİN ÖNDERLİGİNDE SERT MUHALEFET YAPILACAKTIR İL BASKANIMIZ NEDEN O BASIN TOPLANTISINDA YOK DİKKATİMİZİ ÇEKTİ

Yorumu oyla      19      12  
HAKİKAT 31 Ocak 2012 Salı 09:41

BECERİKSİZ İDARECİLERİ DE MAZLUM YAPAN AKP YE YUUH OLSUN...

Yorumu oyla      13      12  
Samet alyana 31 Ocak 2012 Salı 09:01

Sayın Aşlık, Sivasta 33 aydın ve 2 otel görevlisinin yanmasına neden olan suçluları suçsuz diye savunma yaptınızmı gerçekten ? İnanasım gelmiyor yüzünüze bakınca izmirden secildiniz sie oy verdik

Yorumu oyla      22      10  
Özgür. 31 Ocak 2012 Salı 08:55

Sayıştay gibi bir mercinin kararını dikate almadan yapılan bir açıklama muhtemelen bir ÇOCUĞA aittir deriz ve güler geçeriz. Milletin vekili eğer bu açıklamayı yapıyorsa ve üstüne bunu uygulayanları yerden yere vuruyorsa bunun altında "PLANLI, PROGRAMLI, OLAYLARIN BU NOKTAYA GELMESİ İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPAN BİR TOPLULUĞUN SESİ" vardır demek, İZMİR'li olarak ben Özgür DOĞAN' ın boyun borcudur. Bu yapılan saygıya sığmayan çok pis bir KARALAMA ve YIPRATMA kampanyasıdır. Alet olmayalım.

Yorumu oyla      21      8  
Konuşanlara bakın 31 Ocak 2012 Salı 00:25

Hemşehrim, Sayıştay raporları sonuçlanmadan, sayıştaya denetçilerinin raporlarına dayanarak şal, mandalina süt ve konser çeteleri icat edildi. Çete iddiası ile ömrü boyunca karakol önünden bile geçmemiş insanlar özel yetkili mahkemeler tarafından hapse tıktılar. Bunları göre göre hala konuşuyor musunuz? Şimdide işinize böyle konuşmak geliyor herhalde.

Yorumu oyla      20      6  
ŞİRİNYERLİ 30 Ocak 2012 Pazartesi 19:04

ADLİ KARARLARI,Yerine getirmeyenler hakkında dava açıldığı anda TUTUKLANIRLAR, ALİ AŞLIK bey avukat bilmesine rağmen PUSUYA yatmış,HUKUKU,Siyasete katması ETİK değil.Saygılar.

Yorumu oyla      27      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti iddianameye Karşıyaka’dan yüklendi
İzmir’de kongresini yapamayan tek ilçe olan Karşıyaka’ya Kerem Ali Sürekli ...
Yıldırım “İzmir’i Akdeniz’in Yat Limanı yapıyoruz”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in yat ...
Günaydın’dan CHP’li belediyelere “Dikkat AKP!” ikazı
CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, ...
 
CHP eski PM üyesi Sayan'dan şok iddia!
CHP eski PM üyesi Savcı Sayan, Beyaz Tv ekranlarında yayınlanan Dinamit'te ...
Birgül Ayman Güler'den Akhisar çıkarması
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ...
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan muhaliflere kurultay çalımı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 362 imzayı bekletti, kurultay için çağrıyı ...
 
Elitaş: 100. Yıl Marşı AK Parti'ye nasip olacaktır
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "100. Yıl Marşını yazmak AK ...
CHP'de delege seçimleri nefesleri kesti!
CHP İzmir İl Örgütü’nde 6 metropol ilçede, yaklaşık 300 mahallede delege ...
Son anketler ne diyor? İşte o sonuçlar!
16 il, 60 ilçede 2168 denekle yapılan araştırmadan çarpıcı veriler çıktı. ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva