HABERLER>POLİTİKA
5 Temmuz 2011 Salı - 13:33

15 Temmuz tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, andiçmeyen CHP'li milletvekillerine seslenerek, "İnadı bırakın. 15 Temmuz tarihi son tarih olur" dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise anında yanıt verdi.

15 Temmuz tartışması

ANKARA - Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ara seçim tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine, İçtüzük ve Anayasada ara seçimle ilgili şartların belli olduğunu, TBMM'deki sandalye sayısının yüzde 5 oranında boşalması halinde, Başkanlığın Genel Kurula sunuşu ile birlikte 3 ay içinde seçim yapılabileceği yönünde hükmünün bulunduğunu ifade etti.
 
Anayasaya göre, ''bir ay içinde 5 birleşim boyunca parlamentoya gelmeyen milletvekillerinin, milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili hüküm olduğunu'' anlatan Elitaş, ''ancak bu durumdaki milletvekillerinin karma komisyonda ve Genel Kurulda savunma haklarının olduğunu'' belirtti.
 
Elitaş, CHP'nin, ''4 yıl daha parlamentoya gelmeyeceğiz'' şeklindeki tutumunu sürdürmesi halinde, bu partiye oy vermiş 11 milyon seçmene yapılan haksızlığa ''dur'' demek için, Meclis Başkanlığının konuyla ilgili değerlendirme yapabileceğini söyledi. Parlamentoda oturup da yemin etmemiş milletvekillerinin ''gelmemiş'' sayılacağı görüşünü savunan Elitaş, ''Bir ay içinde 5 birleşim gelmezlerse yok sayılacaklarından, Meclis Başkanlık Divanı'nın doğrudan doğruya karma komisyona bilgi vermesi gerekir'' dedi.
 
Yemin etmeyen milletvekillerinin dünkü Genel Kurul toplantısında ikinci kez birleşime katılmamış sayıldıklarını belirten Elitaş, bugün UNIFIL'deki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin görüşüleceğini söyledi. Elitaş, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu da yoklamalı, açık oylamalı olacak. Bununla üç olacak. Arkasından RTÜK ile ilgili seçim var, bu da dört olur. Sonra hükümet programı var. O da güven oylaması olduğu için beş olur. Bu anlamda baktığımızda, inatla bu bir noktaya ulaşılamayacağı görülür. Çağrı yapıyorum, 'inadı, direnmeyi bırakın bugün önünüzde fırsat var yemininizi edin ve görevinize başlayın' diyoruz. Ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. 1 Ekim tarihinde parlamento açılırsa ve o gün itibariyle Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur.''
 
CHP'li milletvekillerinin andiçmeden Genel Kurul toplantılarına katılmalarını değerlendiren Elitaş, ''Onlar misafir olarak oradalar. itiraz, yoklama talebi hakkı olmayan milletvekillinin Ankara il başkanından ne farkı var?'' dedi.
 
Elitaş, ''CHP bu tutumundan vazgeçmez ise Türkiye ara seçime gider' diyebilir miyiz?'' sorusuna ise ''Onu şu anda söylemek mümkün değil ama İçtüzük ve Anayasanın emredici hükümleri varsa onu yerine getirmek lazım'' yanıtını verdi. Mustafa Elişat, yarın iktidarın bir değişiklik yapması halinde anamuhalefet partisinin bunu Anayasa Mahkemesine götürme yetkisinin bile olmadığı görüşünü dile getirdi.
 
Çözümün CHP'nin içinde olduğunu, inat etmenin bir fayda sağlamayacağını anlatan Elitaş, ''TBMM, 61. Hükümeti onaylayıp karar verecek. Ama var olup da varlıklarından haberdar olmayan sanal bir muhalefet partisi ile karşı karşıyayız. Sanal alemden gerçek aleme gelmesini tavsiye ediyoruz'' diye konuştu.
 
''ELİNDEN TUTAN YOK''
Partisinin grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i kutlamaya gideceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ziyaretin bugün olacağını sanmadığını belirterek, ''Sayın Başkan bir koltuğuna ısınsın bakalım'' dedi.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın 5 birleşime devamsızlık durumunda CHP'li milletvekilleri hakkında devamsızlıktan işlem yapılabileceğini söylediğinin ifade edilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, ''Elinden tutan yok'' karşılığını verdi.
 
Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığına seçilmesinden dolayı Cemil Çiçek'i ziyaret edip etmeyeceğini ilişkin soru üzerine, ziyarette bulunacağını, ancak ziyaretin bugün gerçekleşmeyeceğini söyledi.
 
“ŞANTAJA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti grubunun basına kapalı yapılan toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Meclis’te AK Partili bir milletvekilinin söylediği iddia edilen 'Sırada 3 CHP'li vekil daha var. Onları da içeri atacağız' sözlerine değinen Kılıçdaroğlu “Biz bu gözdağının önünde de kaya gibi duracağız” dedi.
 
Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'de insan haklarının, evrensel hukukun, demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeli ödemeye hazırız. Tehdide ve şantaja asla ve asla boyun eğmeyeceğiz. Biz bir demokrasi mücadelesi, insan hakları mücadelesi veriyoruz. Seçme ve seçilme hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve demokrasi, milli iradenin önündeki engellerin kaldırılması mücadelesi veriyoruz'' diye konuştu.
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kendilerinin ''tek adamın egemen olduğu ülkeyi değil, yurttaşların egemen olduğu Türkiye'yi savunduklarını'' kaydetti.
 
CHP’nin yemin etmeme tavrı nı neden aldığını 16 madde ile izah edeyim CHP Lideri, tutuklu milletvekillerinin yeminden sonra da yargılanmaya devam edilebileceğini ama önce Meclis’te yemin edebilmelileri gerektiğini söyledi.
 
“Egemenlik kayıtlı ve şartlı olarak milletin hakkı olmaya başladı” diyen Kılıçdaroğlu, hükümetten yargıya müdahala taleplerinin olamayacağını, ancak yurttaşın oyuna sahip çıkamayan bir partinin ülke çıkarlarına da sahip çıkamayacağını söyledi. (AA,egedesonsöz)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayır’dan başkan zirvesi yorumu
Partilisi sekiz ilçe belediye başkanının ‘çok özel’ toplantısını değerlendiren ...
'MHP ile anlaşırsak Anayasa’yı yaparız'
Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek’in Meclis Başkanı seçilmesinin ardından ...
Karataş: İmza sıkıntısı yoktu
CHP eski İl Başkanı Kemal Karataş, parti içi muhaliflerin olağanüstü kurultay ...
 
Meclis’in 25. başkanı belli oldu
AK Parti milletvekili Cemil Çiçek, Genel Kurul’da yapılan üçüncü tur oylamada ...
Varnalı: İl başkanlığına talip değilim
İl Sekreterliği görevinden ani bir kararla istifa eden Yekta Varnalı, ...
Kılıçdaroğlu: Onlar muhalif değil, partili
CHP lideri Kılıçdaroğlu, muhaliflerin kurultaydan vazgeçmesine, “İmza ...
 
Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'na 'yemin' yanıtı
Devlet Bahçeli partisinin TBMM’de yaptığı ilk grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun ...
MHP grup başkanvekillerini seçti
MHP grup başkanvekilliklerine İzmir Milletvekili Oktay Vural ile Mersin ...
Ak Parti grup yönetiminde iki yeni isim
Basına kapalı olarak gerçekleşen AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda, grup başkanvekilleri belli oldu.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva