HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2011 Salı - 14:32

(O)rganize (S)ürgün (B)ölgeleri

Bakanlar Kurulu’nun organize sanayi bölgelerindeki arazilerin yatırımcılara bedelsiz veya indirimli olarak verilmesine yönelik kararı tepki topluyor.

(O)rganize (S)ürgün (B)ölgeleri

Soner Çağlar/Egedesonsöz - İzmir’deki Bergama, Kınık, Tire ve Ödemiş Organize Sanayi Bölgeleri’nde yatırımcılara yüzde 50 indirimli olarak arsa tahsisi yapılması istenirken, İzmir’e 40 dakika mesafedeki Manisa OSB’ye yüzde 70, Turgutlu, Akhisar, Salihli ve Kula Deri OSB’lere yüzde 90 indirimli arsa tahsisinin öngörülmesi, önceki teşvik yasasının üstüne ‘kremalı teşvik’ olarak nitelendirildi.

2 Haziran 2011 tarih ve 27952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 25 Mayıs 2011 tarihli ve 2011/1808 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın tahsisler başlıklı 1. maddesinin a bendi gereği, İzmir’deki Bergama, Kınık, Ödemiş ve Tire Organize Sanayi Bölgesindeki parsellerin yüzde 50 bedelsiz (indirimli) tahsis edilmesine karar verildi.
 
KAYGILARI ARTTIRDI
Ancak özellikle Manisa’daki OSB’lere yüzde 70 ve yüzde 90 oranında indirim öngörülmesi daha önce yürürlüğe konan teşvik yasasını hatırlattı. Manisa’yı daha önce 3. derece teşvik bölgesi kapsamına alınması, İzmir’deki yatırımları engellemişti. Birbirine çok yakın OSB’lerdeki bu teşvik farkı ciddi sıkıntılara neden olmuştu. Aynı şekilde son Bakanlar Kurulu kararı da, benzer bir uygulama olacağına yönelik kaygıları arttırdı.

Bakanlar Kurulu kararı gereği karayolu olarak İzmir’e 40 dakika uzaklıkta bulunan Manisa OSB’de yüzde 70, yine İzmir’e 30 dakika mesafedeki Manisa Turgutlu 1. Kısım, Akhisar, Salihli, Kula Deri OSB Bölgeleri’nde ise arsa tahsisinde yüzde 90 indirim öngörülüyor. Teşvik Yasası kapsamında 1. Bölgede yer alan İzmir’e bir saat 45 dakika uzaklıktaki 2. Bölge Teşvik bölgeleri arasında Aydın’da da arsa tahsisindeki indirim oranları da dikkat çekiyor. Karara göre, Aydın OSB ve Aydın Astim yüzde 50, Ortaklar, Söke, Nazilli, Buharkent ile Çine OSB’lerde yüzde 60 arazi tahsisinde indirim olması planlanıyor.
 
KREMALI TEŞVİK
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bergama Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, Bakanlar Kurulu’nun daha önceki Teşvik Yasası’nın ardından bu şekilde yeni bir teşvik modeli daha uygulamaya koymasının birbirine yakın iller arasındaki uçurumu arttıracağını söyledi. Daha önce Manisa’ya ciddi teşvikler verilmesi nedeniyle İzmir’deki OSB’lere doğru dürüst yatırımcı gelmediğini dile getiren Gökçüoğlu, “Manisa OSB, ciddi bir doluluk oranına sahip. Diğer yandan İzmir’deki bazı OSB’lerimiz boş durumda. Boş olan yerler varken, zaten doluluk oranı yüksek olan bir yere yine teşvik vermek, kremalı teşvik olur. Manisa’ya yönelik pozitif ayrımcılığın devam ettiğini gösterir. Kararı siyasi bir karar olarak görüyorum. Daha önceki teşvikler nedeniyle 1.5-2 yıldır İzmir’e doğru dürüst yatırımcı çekemiyoruz. İzmir’e yapmak yerine Manisa’ya yatırım yapıyorlar” dedi.
 
YÖNETMELİK HAZIR DEĞİL
Söz konusu karar alınırken İzmir’deki 4 OSB’nin haricindeki diğer OSB’lerin neden arazi teşviği kapsamına alınmadığını merak ettiklerini kaydeden Gökçüoğlu, “Bu konuda da Ankara’ya düşüncelerimizi ileteceğiz. Diğer OSB’ler neden teşvik kapsamına alınmadı? Teşvik kapsamına alınan Manisa OSB gibi yerlerde doluluk oranına dikkat edildi mi? Bu şekilde bir teşvik modeli adaletsiz olur. Bu soruları ilgili mercilere ileteceğiz. Yönetmelik çıkarken bunların dikkate alınması gerekiyor” diye konuştu. Kararın alındığını ancak uygulamaya yönelik yönetmeliğin henüz hazırlanmadığını belirten Gökçüoğlu, Bergama OSB’de doluluk oranın yüzde 35-40’lar seviyesinde olduğunu belirtirken, arsa metrekare fiyatının ise 15 euro olduğunu ifade etti.
 
“İZMİR’İN VAY HALİNE”
Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aktaş, söz konusu kararın ilk bakışta olumlu bir karar olarak gözüktüğünü ancak uygulamaya yönelik yönetmeliğin çıkmasını beklemek gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda çıkan Teşvik Kanunu sonucunda İzmir’in 1. Bölge Kapsamına alınması nedeniyle kente yatırımcıların gelmemeye başladığını anımsatan Aktaş, “Daha önce olduğu gibi Manisa ciddi teşvikler alırken, İzmir’e bir tane yatırımcı gelmedi. Bu kararla Manisa’daki OSB’lerde arazi tahsisinde yüzde 70 ve yüzde 90 oranlarında indirim yapılması kararlaştırılmış. İzmir’deki OSB’lerimizde ise yüzde 50 indirim öngörülüyor. Bu kararın birbirine yakın kentler arasındaki uçurumu daha da arttırmaması gerekiyordu. Önceki teşvik yasası gibi olursa İzmir’in vay haline. Biz bu uygulamanın daha hakkaniyetli olmasını istiyoruz” dedi. TOSBİ’de sanayi tahsisli 900 bin metrekarelik alanda sanayi tesislerinin kurularak üretime geçtiklerini, yine 900 bin metrekarelik alanda da inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Aktaş, 900 bin metrekarelik alanın ise şimdilik yatırımcı beklediğini dile getirdi. Aktaş, TOSBİ’de metrekare fiyatının 35 euro olduğunu açıkladı.
 
“KARAR BİZİ ETKİLEMİYOR”
Kınık Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün ise, bölgedeki 32 yatırımcının arazi aldığını belirterek, söz konusu kararın kendilerini etkilemediğini söyledi. Yüzde 100 doluluk oranına ulaştıklarını belirten Akgün, Kınak’ta fiyatların rayiç bedellerin çok altında olduğunu belirterek, metrekare fiyatlarının 5 euro olduğunu ve tüm arazilerin sahiplerinin bulunduğunu kaydetti.
 
KARAR NE DİYOR?
4562 sayılı OSB Kanunun Geçici 9.Maddesinde yer alan “İl ve ilçelerin sosyo-ekonomik durumları dikkate alınarak OSB’lerdeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü kapsamında 25.05.2011 tarihli ve 2011/1808 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile; Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan parsellerin; yürürlükteki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan 4 bölge gruplandırması dikkate alınarak;
 
• I. Bölgedeki il ve ilçelerden sosyo-ekonomik gelişmişlik endeks değeri 1 ve altında olan il ve ilçelerde %50 indirimli,
• II. Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %50, ilçelerinde %60 indirimli,
• III. Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %70, ilçelerinde %90 indirimli,
• IV. Bölgedeki il ve ilçelerde bedelsiz,
• Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamına giren büyük ölçekli yatırımlar için tüm bölgelerdeki il ve ilçelerde bedelsiz,
• Büyükşehir belediyesi bulunan illerde büyükşehir sınırları içerisindeki ilçelerin merkez ilçe statüsünde kabul edilerek, tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır.
 
İZMİR ARAZİ TEŞVİK ORANLARI (%)
İZMİR ATATÜRK 0
TİRE 50
İZMİR BUCA (EGE GİYİM) SAN. OSB. 0
İTOB 0
ALİAĞA 0
ÖDEMİŞ 50
BERGAMA 50
İZMİR PANCAR OSB 0
KINIK 50
MENEMEN (PLASTİK) 0
TORBALI 0
İZMİR (BAYOSB) BAĞYURDU 0
 
MANİSA ARAZİ TEŞVİK ORANLARI (%)
MANİSA 70
MANİSA TURGUTLU I. 90
AKHİSAR 90
SALİHLİ 90
KULA DERİ 90
 
AYDIN ARAZİ TEŞVİK ORANLARI (%)
AYDIN 50
AYDIN ASTİM 50
ORTAKLAR 60
SÖKE 60
NAZİLLİ 60
BUHARKENT 60
ÇİNE 60

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şeytanın aklına gelmez!
Maliye Bakanlığı’nın incelemeleri büyük şirketlerin vergi kaçırmak için ...
Costa Fovolasa 10 Temmuz'da İzmir'de
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1-3 Temmuz 2011 tarihleri ...
Türk ayakkabısı Çin Seddi’ni aştı
Son yıllarda özellikle ayakkabı sektörünün korkulu rüyası olan Çin’e mağaza ...
 
Futbol ekonomisi büyüdükçe şike artıyor
2010'da Avrupa'daki futbol pazarının büyüklüğü 10 milyar doları aşarken, ...
PETKİM'den Türkiye'de bir ilk
Petkim ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü; Türkiye’de ...
İTB'den 120. yıla özel tanıtım filmi
Bu yıl 120. yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası (İTB), yeni bir tanıtım ...
 
Teknokent’te hareketli günler başlıyor
Ege Genç İşadamları Derneği(EGİAD) Başkanı Temel Şen, sıkıntılı bir süreç ...
Enflasyonda haziran ayı düşüşü
Türkiye İstatistik Kurumu, memurların merakla beklediği Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Yediğimiz et kaçak mı? Ürküten açıklama!
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "İstanbul’da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva