HABERLER>EKONOMİ
3 Temmuz 2011 Pazar - 16:02

Yediğimiz et kaçak mı? Ürküten açıklama!

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "İstanbul’da tüketilen etin yüzde 40’ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30’u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar lira" dedi.

Yediğimiz et kaçak mı? Ürküten açıklama!

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan tarım ve gıda ürünlerinin değerinin yıllık 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.
 
Yetkin, İçkale Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki kaçak gıda ve tarım ürünleri konusunda 1 aydır çalışma sürdürdüklerini, bu konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını anlattı.
 
Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (SITC) göre Türkiye’nin 2010 yılında 12,9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirdiğini ifade eden Yetkin, bunun yanı sıra yurda giren kaçak tarım ürünlerinin değerinin ise 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye’ye yıllık toplam 35-40 milyar liralık tarım ürünü girişi olduğunu ifade eden Yetkin, "Bu inanılmaz bir rakam ve vahim bir tablodur" dedi.
 
Türkiye’ye her yıl Irak’tan kaçak olarak ortalama 25 bin ton sigara sokulduğunu anlatan Yetkin, bunun da ülkeye 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığını kaydetti.
 
Ülkeye giren kaçak şeker miktarının ise yılda 500 bin ton olarak tahmin edildiğini belirten Yetkin, bu oranın yıllık şeker tüketiminin 5’te 1’ine tekabül ettiğini, kaçak şekerin ekonomiye maliyetinin ise 750 milyon doları bulduğunu kaydetti.
 
Türkiye’ye İran ve Suriye’den sokulan kaçak çay miktarının 60 bin ton olduğunu ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: "Bunun da ekonomiye maliyeti yaklaşık 75 milyon dolar. Alkollü içkiler de kaçak olarak yoğun şekilde ülkeye sokuluyor. Yıllık 100 bin şişe kaçak içkinin yurda sokulduğu tahmin ediliyor. Özellikle turistik otellerde tüketime sunulan kaçak içkinin yıllık ekonomiye zararı 200 milyon dolar civarında.
 
Ayrıca İran, Irak ve Suriye’den her yıl kaçak olarak 500 bin civarında küçükbaş hayvan getiriliyor. Bunların ekonomiye verdiği zarar ise 750 milyon doları buluyor. Kaçak karkas etler ise özellikle İran üzerinden yurda sokuluyor.
 
Yaptığımız araştırmaya göre İstanbul’da tüketilen etin yüzde 40’ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30’u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar lira.
 
Sınır ticareti adı altında da özellikle Gürbulak Sınır kapısından ülkemize sokulup tüm yurda dağıtılan kivi, muz, kavun, karpuz, ananas ve mango kaçakçılığının yıllık ekonomik maliyeti 500 milyon dolar." Yetkin ayrıca konserve, salam, sosis gibi hazır et ürünleri ile mayonez, ketçap, hazır çorba, biber tozu, pirinç, bakliyat gibi ürünlerin kaçakçılığında artış olduğunu, bu ürünlerin kaçakçılık maliyetinin ise 1 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.
 
Türkiye’de 30-40 yıl önce sadece elektronik eşya ile az sayıda sigara kaçakçılığı yapıldığını anlatan Yetkin, günümüzde her türlü eşyanın ciddi boyutlarda kaçakçılığının yapıldığını belirtti.
 
Gümrük kapılarında yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Yetkin, bu konuda yetkililerin daha fazla önlem almaları gerektiğini kaydetti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in kruvaziyerde hedefi büyük
İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Alsancak Limanı'nın yap-işlet-devret ...
Ege Palas'ın devrine itiraz!
İzmir 2. İcra Mahkemesi, Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal ...
187 kruvaziyer daha gelecek
Kruvaziyer turizmi kapsamında bu zamana kadar toplam 104 gemiyi ağırlayan ...
 
Çeşme otellerinin yüzü güldü
İlçedeki otellerde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. 4 ve 5 yıldızlı ...
TMMOB’dan deniz önerileri
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ...
EİB'in ihracatı yüzde 38 arttı
Ege İhracatçı Birlikleri, Haziran ayında, 2010 yılının aynı ayına göre ...
 
Ege Palas el değiştirdi
Mazhar Zorlu Grubu'nun 10 milyon liralık alacağına karşılık otelin satışa ...
İZSİAD burs veren üyelerini ödüllendirdi
İzmir'in önde gelen sivil toplum örgütleri arasında yer alan ve birçok ...
Finansbank’tan İzmirliler’e doğalgaz kampanyası
Müşteri memnuniyeti ve ihtiyaçlarını her zaman ön planda tutan Finansbank, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva