HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2011 Salı - 09:33

Türk ayakkabısı Çin Seddi’ni aştı

Son yıllarda özellikle ayakkabı sektörünün korkulu rüyası olan Çin’e mağaza açan İzmirli Zandar, bu ay ikincisini faaliyete sokacak, hedef üç yılda 14 mağazaya ulaşmak.

Türk ayakkabısı Çin Seddi’ni aştı

İZMİR - Ürettiği ucuz ürünlerle birçok ülkenin korkulu rüyası haline gelen Çin’e, İzmirli Zandar ayakkabı ihracatına başladı. Yaklaşık 1.5 ay önce İngiliz Padders firması ile birlikte Çin’de mağaza açan Zandar Ayakkabı, bu ay ikinci mağazasını açmaya hazırlanıyor. Firma 2014’te kadar Çin’de 14 mağazaya ulaşmayı planlıyor.
 
Dünyanın bir çok ülkesine ihracat yaptıklarını belirten şirket ortaklarından Erkan Zandar, “Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya, Afrika’dan Amerika’ya, İzlanda’dan Arap ülkelerine kadar geniş bir ağımız var. Şimdi bunlara Çin’i ekledik. Herkesin Çin malı diye korktuğu bir pazara ihracat yapmak bizim için çok önemli. Bir yerde tereciye tere satıyoruz” diye konuştu.
 
Made in Turkey
Son dönemde Çinlilerin tüketim alışkanlıklarının değişmeye başladığına dikkat çeken Zandar, yaptırdıkları araştırmada 140 milyonluk nüfusun bir çift ayakkabı için 100 paund vermeye hazır olduğunu söyledi. 496 milyonluk bir nüfusun ise internet üzerinde alışveriş yaptığını vurgulayan Zandar, “Biz de böyle bir pazarda yer almak için harekete geçtik. İlk teklif İngiliz Padders’den geldi. Padders ile 1.5 ay önce ilk mağazayı açtık. Marka olarak Padders’i kullanıyoruz. Ama ürünler bizden gidiyor. ‘Made in Turkey’ etiketi bulunuyor. Çin’de ilk etapta hedefimiz, mağazalar ile marka bilinirliğini artırmak. Daha sonra toptan satışa başlayacağız. İngiliz partnerin yanında birde Çinli ortağımız var. İlerki süreçte buraya, bizim dışımızda başka yerli firmaların ürünlerini de getirmek istiyoruz” bilgisini verdi.
 
İlk firma oldu
Avrupalı firmaların da Çin’de mağazalaşma çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Zandar, Türkiye’den de ayakkabı sektöründe bir kaç firmanın araştırma yaptığını belirtti. Türkiye’den Çin’e ayakkabı ihracatı yapan ilk firma olduklarını aktaran Zandar, “Biz şu an mağaza için alışveriş merkezlerinde yer bakıyoruz. Çin’de sokak mağazası kavramı pek yok. Bölge çok sıcak ve nemli olduğu için Çinliler AVM’leri tercih ediyor. Biz de burada yerimizi alıyoruz” dedi.
 
Genç nüfus
Şu anada kadar Çin’den çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Zandar, Çin malı bir ayakkabının pazarda 50-60 paunda satıldığını ifade ederek, “Ama bizim ürünlerimiz 180 paunda alıcı bulunuyor. Made in China ibaresini gördüklerinde bu parayı vermiyorlar. Ama Türk ürüne karşı ilgiler yüksek. Gençler geleneksel ürünler yerine Avrupa modasını takip ediyor” diye konuştu.
 
Sadece kadın
Şirket olarak orta yaş grubuna yönelik kadın ayakkabısı ürettiklerini aktaran Zandar, yıllık yaklaşık 120 bin çift üretim yaptıklarını belirtti. Türkiye’de ilk comfort ayakkabı üreticilerinden olduklarını anlatan Zandar, “Üretimin yaklaşık yüzde 70’ni ihraç ediyoruz. 2010’da 2 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yılın ilk 6 ayında ise 1,5 milyonu buldu. Hedefimiz 3 milyon dolara ulaşmak” dedi.(Mete Tamer Omur)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Futbol ekonomisi büyüdükçe şike artıyor
2010'da Avrupa'daki futbol pazarının büyüklüğü 10 milyar doları aşarken, ...
PETKİM'den Türkiye'de bir ilk
Petkim ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü; Türkiye’de ...
İTB'den 120. yıla özel tanıtım filmi
Bu yıl 120. yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası (İTB), yeni bir tanıtım ...
 
Teknokent’te hareketli günler başlıyor
Ege Genç İşadamları Derneği(EGİAD) Başkanı Temel Şen, sıkıntılı bir süreç ...
Enflasyonda haziran ayı düşüşü
Türkiye İstatistik Kurumu, memurların merakla beklediği Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Yediğimiz et kaçak mı? Ürküten açıklama!
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "İstanbul’da ...
 
İzmir'in kruvaziyerde hedefi büyük
İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Alsancak Limanı'nın yap-işlet-devret ...
Ege Palas'ın devrine itiraz!
İzmir 2. İcra Mahkemesi, Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal ...
187 kruvaziyer daha gelecek
Kruvaziyer turizmi kapsamında bu zamana kadar toplam 104 gemiyi ağırlayan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva