Ender ALDANMAZ
Işık söndürme fiyaskosu!
16 Temmuz 2024 Salı

31 Mart Yerel Seçimleri’nde birinci parti olan ve 337 belediyeyi yöneten CHP, gözünü 2028 Seçimleri’ne dikmiş durumda…

Seçim galibiyeti sonrası oluşan motivasyon ile genel seçimin kazanılabileceği umudu artarken parti kurmayları, 2028’e giden süreci taktik ve stratejik olarak doğru planlaması gerekiyor. Her yanlış planlama kazanılan birinciliğe gölge düşürüyor.

Genel Başkan Özgür Özel, kendi partisine oy veremeyen toplum kesimlerini ikna etme, “orantılı” muhalefet yaparak her seçimde öne sürülen “terör” söylemlerini yumuşatma adına “normalleşme siyaseti” yürütüyor. Diğer yandan kendisine oy veren toplumsal katmanları konsolide edebilmek adına da atanamayan öğretmenler, çay ve geçim mitinglerini organize de etti.

Ancak ekonomik krizin bu denli derinleştiği, alım gücünün iyice düştüğü, barınma krizinin had safhaya ulaştığı günlerde muhalefetten yana esen bir hava da açıkçası yok.

Bunun son örneği, emeklilerin ve asgari ücretlilerin maaşlarının yükseltilmesi konusunda başlatılan ve iki gün sonra durdurulan ışık söndürme eylemiydi.

Bir hatırlatma yapmak gerekirse; 90’lı yıllarda Susurluk kazası sonrası “derin devlet-mafya-aşiret” ilişkilerinin ortaya saçılması sonrası ortaya çıkan ve milyonlarca vatandaşın katılımı ile gerçekleşen eylem muhalefette ciddi bir sinerji yaratmıştı. Tabi yapılan eylemlerin sonucunda hiçbir şeyin değişmemesi ve o günkü kirli aktörlerin halen siyasi yaşamda etki alanlarının olması da ülkenin geldiği nokta açısından son derece ironik…

Sayın Özel, meclis kürsüsünde “ayağa kalk Türkiye” diyerek vatandaşlara yaptığı ışık söndürme eylemi tabiri caizse patladı. Kale olarak tabir edilen İzmir de bile çok sınırlı bir katılımın olduğu görüldü. İkinci günden sonra ise eylemle ilgili bir çağrı yapılmadı.

Bu eylemin yapılmasında ciddi bir plansızlık olduğu, vatandaşların çok önemli bir bölümün böyle bir eylemden haberdar dahi olmadığını söylemek mümkün. Özel, belki parti içindeki baskı ya da kurmaylarının yanlış yönlendirmesi sonucu bu eylem aceleye geldi ve kendi tabanından bile karşılık görmedi.

Kampanya süreçlerinde her zaman nihai hedefi ve o hedefe ulaşma noktasında yapılacak taktiksel hamlelerin doğru planlanması gerekir. Işık söndürme eylemi, günler öncesinden artısı-eksisi doğru planlanarak yapılması gerekirdi. Adım adım süreç örgütlenerek ve toplumsal sinerji oluşturularak nihai hedef olan asgari ücrete ve emeklilere zam konusundan adımlar atılmasını sağlatılabilinirdi.

Özel'in “ayağa kalk Türkiye” diyerek istenen karşılığı alamaması seçim galibiyetine gölge düşürüyor. Ciddiyeti azaltıyor. Hatta eylemin tutmaması sosyal ağlarda da alay konusu haline gelebiliyor.

Peki eylem tutsaydı yani evlerin tamamında ışıklar yanıp sönseydi ne olurdu?

Hükümet üzerinde ciddi bir toplumsal baskı kurulabilir ve toplumun siyasi arenaya girmesi sağlanabilirdi. Muhalefet ile toplum arasında bir söz birliği sağlanabilir, nihai hedef doğrultusunda elde edilecek kazanım ile muhalefetin 2028 seçimleri yelkeni şişebilirdi.

Çay eylemi, ekonomik kriz eylemi, atanamayan öğretmenler eylemi istenene etkiyi yaratmadı.

Işık söndürme eylemi tutmadı.

Durum şu ki; ekonomik buhran yaşayan geniş kitleler eylemsel bir süreçle henüz hak arayışı için hazır değil. Hatta sokağa inmeyi geçtim evindeki ışığı yanıp söndürmeyecek kadar hazır değil.

Belki de doğru zamanda doğru eylem planını koymak daha gerçekçi olabilir.

Okuyucuya not: Dün Alsancak’taki elektrik faciasını konu alan “Cenaze üzerinde tepinmek!” başlıklı köşe yazım sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Cemil Tugay, konuyla ilgili bir bilgi notu iletti. Kendisine teşekkür ederek yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi adına bu notu siz okuyucularla paylaşmayı görev biliyorum:

“Kazadan sonraki onarımı sadece elektrik şirketi yaptı, İZSU hiçbir çalışma yapmadı. Bilirkişi raporunda bizim kuruma atfedilen kabloyu bozmuşlar tezi yanlış ve haksız; 5 Ocak 2024’te İZSU çalışma yapıyor ama en son çalışma 9 Ocak 2024’te elektrik şirketi tarafınca yapılıyor. Ölenlere çok çok üzüldük. Suçlu kimse hesabını versin. Hepimizin adalete ihtiyacı var”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
PARTİSİZ 16 Temmuz 2024 Salı 15:05

Vatandaş ışık söndürecek ama bakıyor belediyelere ne kadar işsiz, diplomasız varsa doldurulmuş "partili" diye. Giriyor belediyeye yarısı kapıda, yarısı koridorda oturacak yer olmadığı için. Bir 10 Kasım töreni olsa belediyelerden maaş alanların hiç biri yok ortada. Eylem olsa haberleri yok hepsi gün boyu ellerinde telefon olduğu halde. Ben diyor neden yapayım, partiden geçinenler gezer tozarken. Haklı mı, HAKLI!

Yorumu oyla      5      2  
partili 16 Temmuz 2024 Salı 14:48

sayın eylemci desenize parti emin ellerde. eş, dost, evlat, gelin , damat ve de danışman...

Yorumu oyla      4      0  
münire 16 Temmuz 2024 Salı 13:54

Eylemler erken başladı. CHP kadroları, hiç bir kurumda çalışamayacak yakınlarını belediyelere nasıl yerleştiririz çabasında.Eylemlere ayıracak zaman bulamıyor.

Yorumu oyla      4      0  
eylemci 16 Temmuz 2024 Salı 13:15

eylem evde oturup iki dakikada lamba açıp kapamayla olmaz. eylem meydanlarda olur. ancak chp'nin diğer partilerden farkı olmadığı için tabana umut vermiyor. hele ki vatandaş belediyelerin işleyişini görünce yok aslında birbirinden farkı diyor. 4-5 vekil oturup izmiri parsellediler. malatyalı olan çoğuna karar verdi. narlıdereli olana sen yalnızca narlıdereye karış dediler kurultay desteği karşılığında. böyle sosyal demokrat parti mi olur. babalar bıraktı meclis üyeliğini çocuklar geldi yerine atamayla. daha da acısı vekilin danışmanı, telefonlarına bakanı belediye başkanı oldu genç yaşta. liyakat!!!

Yorumu oyla      6      2  
Lombak 16 Temmuz 2024 Salı 12:44

Aç-kapa Artema. Fasa fiso.

Yorumu oyla      1      1  
Söze değil , icraata bakılır 16 Temmuz 2024 Salı 12:11

Kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapanlar, hak arama konusunda ne kadar samimi olabilirler . İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dakika ücretli ( UKOME ‘de alınan son karara 90 dakika ücretsiz uygulanacak ) aktarma hakkı VAR. İzmir çevre ilçe otobüslerinde 13.02.2016 tarihinden itibaren aktarma hakkı YOK . Bu adil ve eşit olmayan uygulamayı vatandaşına reva gören partinin , ışık söndürme çağrısındaki samimiyeti ne kadar inandırıcı olur . Ankara’dan İstanbul’a yürüdüler , kendi belediyelerine bakmadılar . “ Adalet sadece mahkeme salonlarında aranan bir kavram değildir “

Yorumu oyla      0      3  
Açıyoruz, kapıyoruz diyen reklam vardı 16 Temmuz 2024 Salı 11:23

Işığı açıp kapatsan ne değişecek? Daha önce açıp kapattık, ne değişti?

Yorumu oyla      2      1  
16 Temmuz 2024 Salı 10:25

Kimse tınmıyor özet olarak.

Yorumu oyla      1      1  
16 Temmuz 2024 Salı 10:10

millet hakkını aramaktan aciz. böyle bir halk hiçbir yere varamaz. daha çoooook zamlar yaparlar çok bağırır sefil olurlar. Hakkını arayan ezilen toplumlar her türlü başkaldırıyı yapar. kısaca bu halkın üzerinde ölü toprağı serpilmiş. uyuyor derin uykuda.

Yorumu oyla      4      0  
can can 16 Temmuz 2024 Salı 09:35

chp yerel seçimlerde aldığı oyları eğer kendi başarısı sanıyorsa bu çok büyük bir yanılgıdır. halk ekonominin faturasını akp'ye kesti ve uyardı. chp ne yaptı? bir kaç yer dışında tamamen liyakatsızlardan oluşan bld başkanlarıyla ilk 100 günde sınıfta kaldı. varsa yoksa misafir ağırlama fotoğraf çektirme. en sıkıntılı aday dışında diğer belediye başkanları ortalıkta yok. bir yıl sonra halk alın size cehape diyecek. özgür özelin bu duruma el atması gerekir. partidan imamoğlunu çekin alın oyu yüzde 15!

Yorumu oyla      10      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın dostları kimlerdir?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu kadar mı parasız kaldık?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Ruanda, Srebrenika, Gazze
Işıl Öztürk BULUT
Işıl Öztürk BULUT
Uçurumun kenarındayız Hızır
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 günde 306 yangın kendiliğinden çıkar mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bozkurt işareti yapan Alevi olur mu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tersi de yüzü de bir
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Aptil olmadı Nihal olsun, Osman olmadı Can olsun!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mağduriyet algısı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Başkan ormanda
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva