Engin ÖNEN
Işık söndürme eylemi neden başarısız oldu?
15 Temmuz 2024 Pazartesi

TÜİK’in sahte enflasyon oranı, emeklilere cüzi maaş zammı ve asgari ücreti sabit tutma kararı açıklanınca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, buna tepki göstermek için, yurttaşları ışık söndürme eylemine davet etti. Ancak az çok tahmin edildiği gibi, bu çağrı karşılık bulmadı.

Peki, bu sonuca bakarak, yurttaşların hayatından memnun olduğu sonucu mu çıkar? Tabii ki hayır. Hiç de memnun değiller. Hatta geniş kitlelerin öfkesi giderek artıyor.

Ancak Özel’in davetini pek de dikkate almadı yurttaşlar. Böyle bir tepkiyi benimsemediler.

Bazen spontane başlar kitlesel eylemler. Gezi’de olduğu gibi. Biriken gazın bir kıvılcım ile patlaması gibi. Ama bu davetin böyle bir etki yapması beklenmiyordu ve yapmadı da.

Bir süredir doğal olarak ana muhalefet CHP, çeşitli mitingler düzenliyor. Emekliler, çiftçiler ve işçilere yönelik temalarla. Meydanlara bakıldığında bu mitinglerin de yeterince kalabalık, coşkulu ve umutlu olduğu söylenemez.

Son yerel seçimlerde uzun yıllardan sonra birinci parti olmanın da öz güveni ile CHP yöneticileri, kendilerine yerel yönetimlerde oy veren seçmenleri harekete geçirebileceklerini düşündüler. Ama olmuyor. Peki neden?

Her şeyden önce seçim sonuçlarını doğru okuyamadıkları ve seçmenin ruh halini yeterince anlayamadıkları için. Belediye seçimlerinde CHP’ye yönelen oyların büyük bölümü tepki oylarıydı. Bu Erdoğan ve AKP’yi cezalandırmaya yönelik, birikmiş bir öfkenin yansıması idi.

Yoksa İstanbul, Ankara ve Adana gibi birkaç yer hariç, CHP’ye verilen oylar aday ve partiye yönelik teveccühün ürünü değildi. Evet, Kılıçdaroğlu yerine başka birinin (Özel veya başkası da olsa fark etmezdi) genel başkan olması, küskün seçmenin bir kısmını motive etti.

Ancak öyle CHP’li bazı yöneticilerin ifade ettiği gibi, Özgür Özel’in kampanyası ile bu başarı sağlanmış değil. Özel ve CHP ile son seçimde CHP’ye yönelen seçmen kitlesi arasında öyle canlı, heyecanlı ve duygusal bir bağ söz konusu değil. Seçmenin İmamoğlu ve Yavaş ile olan duygusal ilişkisi ve güven bağının aynısı Özel için geçerli değil.

Buna yönelik bir iki gözlem örneği verelim. CHP’nin çok yüksek ve sürpriz oy aldığı çeşitli il ve ilçelerdeki seçim mitinglerini hatırlayalım. Hiç de umut vermiyordu. Bu yüzden Özel, İzmir’de haftada iki üç defa miting yapıyordu. Ama yüz binlerce nüfusa sahip ilçelerde bir iki bin seçmen katılımı zor sağlanıyordu.

İkinci gözlem de şu: Ankara ve İstanbul gibi adayın çok etkili olduğu üç beş yer dışında, CHP’li belediye yönetimlerinin olduğu hemen her yerde CHP, ciddi oy kaybetti. İzmir Büyükşehir ve hemen hemen her ilçede geçen seçimden ciddi düzeyde az oy aldı CHP’li adaylar. Geçen seçimde ittifak vardı evet ama bu seçimde de vardı. Partiler arasında olmasa da. HDP ve İYİ Parti oyları nereye gitti ki?

Emeklilerin, çiftçilerin ve gençlerin sessiz öfkesi CHP mitinglerine yansımadı ama sandığa yansıdı.

Seçmen analizini yaparken, CHP yöneticileri kendi kendilerine gaz vermek yerine daha soğukkanlı analizler yapmalıdır. Bu sandık başarısında aday belirleme yönteminin etkili olduğunu da söylüyorlar zaman zaman. Hiç alakası yok oysa ki. Var ama negatif yönde var. Adaya tepki duyan bazı seçmenler, bazı ilçelerde CHP’nin oyunu epeyce geriye çekmiştir.

Çok sayıda genç ve kadın aday yaptık yargısına gelelim. Doğrudur. Ve bu söz bir değer olarak herkesten destek alır. Ne güzel, genç ve kadın belediye başkanları çoğaldı. Oysa ki, genç ve kadın olmak, otomatik olarak liyakatli ve iyi olmak anlamına gelmez.

Ayrıca bu bir değer yargısıdır. En azından İzmir ilçeleri örneğine baktığımızda, genç ve kadın adayların oyları artıramadığı ve hatta epey düşürdüğü de görülecektir. Onlar düşürmese de, genç ve kadın diye seçmen otomatik olarak tercihini o yönde kullanmamaktadır.

Işık söndürme davetinde olduğu gibi, bir partiye oy veren seçmen o parti ile yoğun bir özdeşlik içinde olmayabilir. Her ne kadar Saray basını, artık Özgür Özel lider oldu dese de, o iş de öyle kolay olmuyor

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 16 Temmuz 2024 Salı 16:05

Ben de erken seçim istiyorum. Ama milletvekilleri emekliliklerini hak etmeden önce. Hadi bakalım Ö.Ö. arkandan kaç vekil gelecek? Git bakem sine-i millete!

Yorumu oyla      1      0  
Az Bilmiş 16 Temmuz 2024 Salı 14:26

Sayın ÖNEN yazınızı okudum. Beğendim. Objektif olmuş. Bir Ak Partili seçmen olarak İzmir ve ilçeleri alamadık ama seçilenlerinde iş yapmasını istiyorum. DEM in güdümünde olan CHP İzmir il ve ilçe adayları gerçekten ben yetersiz, yanlış, bu işin insanı değiller, ideolojik aday seçimi yaptılar. Bir de rahat yönlendirebilecekleri, yönetebilecekleri adayları seçtirdiler. Çeşme gibi bir yere toy bir kız çocuğu olur mu ya. Bunlarda amaç hizmet değil ideolojidir.

Yorumu oyla      2      0  
Başka türlü birşey... 16 Temmuz 2024 Salı 13:14

Yukarıdaki tespitlerin tamamı doğrudur.Istisnalar dışında İzmir ilçelerinde aynı hamam,aynı tas devam etmektedir. İmamoğlu ve Yavaş belediyeciliği tüm ülkeye yayılıp bu kısır döngü kırılmalıdır.. Chp üst yönetimi bu basit gerçeği görüp,yatan belediyeleri çalıştırmalıdır.İktidar ancak bu sekilde mümkündür...(Gelecek seçimde eski Chp denbi allahın kulu aday yapılmamalıdır)

Yorumu oyla      0      0  
vatandaş 15 Temmuz 2024 Pazartesi 22:49

tespitlerinize katılıyorum. vatandaş chp'ye oy vermedi akp'ye ders verdi. chp bunu kendi oyu zannediyorsa ilk seçimde hezimete uğrar. 100 gün geçti genç (!) belediye başkanları hala misafir ağırlamakta ve sosyal medya paylaşımları yapmaktadır. koltuklar büyük geldi ne yapacaklarını bilemez durumdalar. hiçbir kamu deneyimi olmayan gençler deneyimli bürokratların oyuncağı durumunda...

Yorumu oyla      3      0  
İSMET KUŞKONMAZ 15 Temmuz 2024 Pazartesi 15:59

Engin hocam, geçmişte rastlaşdığımız anlar olmuştu, yazılarınızı ilgiyle izliyorum, çoğu görüşünüze aynen katılıyorum. Umarım, CHP üst yönetimi de sizi takip esiyordur, selamlar

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Küllerden yeniden doğmak mümkün mü?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Başkan ormanda
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazze’ye mektuplar (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Nazım Hikmet'i sever miydi?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Söke söke 1 puan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Şeytan Üçgeni
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Mücbir sebep...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlığın dibi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Renkli örümceğin ağında
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun derdi, CHP’nin hali!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva