Kemal ANADOL
Mücbir sebep...
17 Ağustos 2024 Cumartesi

Ülkemiz yangın yerine döndü. Şu anda, Karşıyaka’dan Çiğli’ye yürüyen alevleri söndürmek için denizden su alan helikopterin gürültüsü altındayım. İzmir yangınlara esir oldu. Kemalpaşa’dan Çeşme’ye, Sancaklı’dan Örnekköy’e karadan ve havadan söndürme çabaları devam ediyor.

Ya tarlalardaki yangın? O da Trakya ve Anadolu’nun verimli topraklarında! Domatesi, patatesi, soğanı, kavun karpuzu tarlada kalan çiftçilerin feryatları önce göğe yükseliyor, sonra da birkaç muhalif televizyon kanalına yansıyor. Üretici bozuk düzenin çarkları altında ezilirken, ayda on iki bin lira alan emekliler, asgari ücrete talim eden işçiler, genç işsizler, özetle tasfiye edilen orta sınıf tarladan gelen sebze ve meyveleri seyretmekle yetiniyor. Bir yangın da pazaryerlerinde!

Yine bu satırları yazarken beyaz camdaki sunuculardan köprülerin geçiş ücretlerine yapılan eski deyimle fahiş zamları öğreniyorum. Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe yapılan zamlar ülkenin evlerini, sokaklarını, caddelerini yangın yerine çeviriyor. Ekmekten defter kaleme, etten peynire, yumurtaya dolaylı vergiler ezilen sınıfların canına okurken, ihalelerin gediklisi malum şirketler vergi cennetinde yaşıyorlar. Uzatmaya gerek yok. Sermaye yanlısı bu iktidar zaten aradan çıkmış garibanlardan zamlarla aldığı paraları bir avuç ihale mafyasına aktarıyor.

Şimdi size devletin resmi rakamlarından bir kesit sunacağım. Hani bir kuruş ödemeden yapılacağı söylenen yollar, köprüler, tüneller, havaalanları, hastaneler var ya… Kamu Özel İşletmeleri (KOİ) yani “Yap-İşlet Devret / Yap-Kirala-Devret”… Biliyorsunuz onlara, yolcu, araç, hasta garantileri verilmişti. Bedavaya çıkacağı söylenen bu işletmelere yapılan garanti ödemelerine sıra gelince şapka düşmüş kel görünmüştü. Şimdi KÖİ’lere 2017-2025 döneminde devlet bütçesinden yapılan garanti ödemelerine bakalım: Avrasya Tüneli, Otoyol ve Köprüler, Şehir Hastaneleri, Hizmet Bedeli ve Kira bedeli olarak 895 milyar 250 milyon Türk lirası yani 32 milyar, 450 milyon ABD doları!

Bunlara havaalanları dahil değil. Onların hesaplarına ulaşamadık. Düşünebiliyor musunuz? Ödenen garanti bedelleri planlı bir üretim ekonomisine geçilse ne tarlada domates kalır ne de yerlerde sürünen eğitim ve sağlık hizmetleri!

Gelelim işin esasına… Söz konusu garanti ödemeleri hem ABD dolarına hem de ABD’deki enflasyon oranına göre yapılıyor. “Yerli ve milli” sloganını dilinden düşürmeyen iktidar hem Türk lirası ödemiyor hem de anlaşmazlık durumunda T.C. Mahkemelerini değil Londra’daki tahkim heyetini kabul ediyor. Kısaca KÖİ garanti ödemeleri olmasa ülkece en azından rahat bir nefes alacağımız besbelli!

1 Aralık 2020 Salı günü (Ege Yazıları, Şubat 2022, İzmir) Egede Son Sözdeki köşemde “Mücbir sebep” hukuksal deyimini konu etmiştim. Türk Hukuk Lûgatı onu şöyle tanımlıyordu: “Önceden nazara alınmasına ve bunun neticesi olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan ve harici bir tesirden ileri gelen bir hadisedir.” Bu kadar tabii bir kuvvetten (fırtına, zelzele, su basması gibi) veya üçüncü bir şahsın fiilinden yahut resmi bir memnuiyetten ileri gelebilir. Böyle hallerde borçlu borçtan kurtulur.

Ayrıca mücbir sebebin Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde uygulanışından örnekler vermiştim. Bildiğiniz gibi o günler dünya ve ülkemiz salgın günlerini yaşıyordu. Kovit 19 her yeri kavuruyordu. İktidara bu fırsatı değerlendirme önerisinde bulunmuştum. Ses seda çıkmadı.

Felâketi fırsata çevirmek var ya? İşte o, Hatay’dan yukarıya ve güneydoğu illerimizi vuran ve yüzbinlerce canımızı alıp götüren 2023 depreminde doğdu. Bundan iyi mücbir sebep mi olur? Tartışılmayacak kadar kesin bir gerekçe. Bu yola başvursak en azından garanti ödemelerinden kurtulurduk.

Pekiyi… Bu öneri benim aklıma geliyor da yirmi küsür yıllık iktidara ve onun baş yöneticisine, bakanlarına, danışmanlarına gelmiyor mu?

Soru net: Hem Kovit 19 salgınında hem de 2023 depreminde bu yola neden başvurmadık? Önümüze gelen bu iki önemli fırsatı niye teptik?

Yanıtını değerli okurlarımın takdirine bırakıyorum.

Merhum Erbakan Hoca’nın sesini duyar gibiyim: “Sizi gidi çakma yerliler siziii! Sizi gibi çakma milliler siziii!”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 5 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 19 Ağustos 2024 Pazartesi 16:54

Kemal Abi, arkadaşlar arasında çok tartışiliyor:Özel yetkili savcı için Alp ''nin TBMM yeterli çoğunluğu olmadığından 2006-2007 lerde,yeterli sayı sağlanması için sizin de o gün bir peşinde nöbetçi olduğunuz söyleniyor.Doğru mu? Bir de bu kanunun görüş ülkesinde söz aldınız mı? Saygılarımla

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa Gazalcı 17 Ağustos 2024 Cumartesi 14:16

Kutlarım.

Yorumu oyla      0      0  
Hüsnü Oral 17 Ağustos 2024 Cumartesi 12:28

Mükemmel , Kalemine be Beynine sağlık . Yorumu her insan okumalı . Sevgiler.

Yorumu oyla      0      0  
Kemal Sağ 17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:39

Ah üstadım, gerçekler o kadar acı ve kötü ki söylenecek söz bulamıyorum, Allah bu iktidarı yerle yeksan etsin!

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa Nevzat Ş A R A 17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:14

Saygıdeğer Kemal abim öncelikle kaleminize sağlık bu ülkede olanları mükemmel bir şekilde tespit ettiniz ne yazıkki bazı kişiler neyin ne olacağını değil nereye gideceğini neye mal olacağını çok ama çok iyi bildikleri halde bunları yapıyorlar rahmetli Erbakan‘ı çok iyi analiz ettiniz ne yazıkki bazı insanların kıymeti öldükten sonra akla geliyor ama ülkenin insanına çok ama çok yazık oluyor evet kolit 19 ardından da2023 depremi ülkemize çok pahalıya mal oldu bunu fırsata çevirenler olmuştur yazık ama çok yazık ben sadece bunları dile getirdiğimiz için sizinle gurur duyuyorum Rabbim sizden ebeden razı olsun en derin saygılarımla

Yorumu oyla      0      0  
Murat Yakar 17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:13

TC.nin bitirilmesi görevini alan gorevlilerden kurtulmadan..bu güzel vatan kurtulamaz ve her geçen gün daha da batarak finale doğru emin adımlarla gider..bizlere de kurtarıcı diye birileri servis edilir...seyretmeye ve acı çekmeye alışmış biatci vatandaşlar da oy tuzağına düşmeye devam ederler... 22 senedir adamlar ne dediyse yaptılar.. ne istediler ise yaptılar.. bizler seyrettik..ağlamaya sızlamaya hiç hakkımız yok..kendimiz ektik..şimdi de biciyoruz...geçmiş olsun..bu saatten sonra da cahil hiristiyanlarin Mesih beklemesi gibi..Atatürk ü beklemeyelim..gelmeyecek..çünkü o zamanki 15 milyon nüfus şimdi ki 85 milyona on basardı...iyi uykular güzel yurdum..aman üstünü de güzel ört..

Yorumu oyla      1      0  
Süheyla Ceyhan 17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:09

Kemal bey çok güzel bir yazı olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Okuma yazmayı bilen ama okuryazar olmayan halkımız inşallah okurlar

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (3) Umudun adı var
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ah acımasız hayat!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva