HABERLER>SAĞLIK
18 Ağustos 2024 Pazar - 12:54

Halk sağlığı uzmanından uyarı: Yüze maske, pencerelere bez takın!

Karşıyaka'da günlerdir söndürme çalışmalarının devam ettiği yangınlar sebebiyle yoğun duman kenti esir aldı. Zehirli dumanın insan sağlığına etkisi hakkında konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, "Açık havada dolaşmamak lazım. N95 maskeler kullanılmalı. Evlerde ise evin içine dumanın olabildiğince az girmesi için önlemler alınmalı. Pencere ve kapılar bez veya sünger ile kapatılabilir" dedi.

Halk sağlığı uzmanından uyarı: Yüze maske, pencerelere bez takın!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ve birçok noktada çıkan orman yangınlarına müdahaleler günlerdir sürüyor. İlk günden beri yoğun duman altında adeta esaret yaşayan ilçelerde yaşayan vatandaşlar evlerinden çıkmadan bile dumana maruz kalıyor. Zehirli dumanı solumak, hem yangına müdahale edenler için hem de maruz kalanlar için büyük bir tehlike yaratıyor. 

'HASTANELERE YOĞUN BAŞVURU OLACAKTIR'
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, özellikle Karşıyaka bölgesinde etkisini sürdüren ve birçok bölgeye yayılan yoğun dumanın halk sağlığına etkisini Egedesonsöz'e anlattı.

Şahbaz, şunları söyledi:
"Havada asılı partikül TM diye geçen maddeler çok yoğun bir şekilde var. Her taraf kül oldu. Evlerin içine dolduğunu biliyorum. Kapalı pencerelerden bile evin içine girmiş. Bu özellikle kronik bronşit olarak bilinen, bizim Koah dediğimiz, alerjik astımı olan, kalp hastalığı olan kişilerde ciddi problemler yaratacak olan bir durum. O bölgede kaç kişi yaşıyor diye bakarsak, Karşıyaka ve Bornova demek lazım. Çünkü Bornova'da Onur mahallesi, Bayraklı çok etkilendi. Bornova'nın bir kısmı da etkilendi. Çok büyük bir nüfus bu dumana maruz kaldı. Bir kısmı açık havada bir kısmı evin içinde maruz kaldı. Şu anda herkes yanıklar, yaralananlar ile ilgileniyor bunun etkisini biz mutlaka bir süre sonra göreceğiz. Kronik solunum rahatsızlıkları tetiklenebilir. Hastanelere yoğun bir başvuru olacaktır. Zaman içinde bu tip hastalıklarda artış gözlemlenebilir."

'N95 MASKE KULLANILMALI, PENCERELER BEZ İLE KAPATILMALI'
Büyük yangınlarda zehirli dumandan en az etkiyi almak için alınabilecek önlemleri sıralayan Şahbaz, "Bu gibi yangınlarda söndürme çalışmaları dışında halkın kendisini nasıl koruyacağı konusunda bilgilendirmeler yapılmalı. Açık havada dolaşmamak lazım mesela. N95 maskeler kullanılmalı. Cerrahi, bez maskeler bir işe yaramıyor daha zor nefes almaya yol açar. Bu vatandaş için önemli olduğu kadar yangına müdahale edenler için de önemli. Müdahale edenleri de ikiye ayırmak lazım. Bir görevli müdahale edenler bir de mecburiyetten müdahale edenler. Adamın evi yanmış müdahale ediyor, komşusuna yardım ediyor. Benim evim yansa ben de müdahale ederim. O sırada insan dumandan nasıl korunacağını düşünemeyebilir. Yardımcı olarak gidenleri de düşünebiliriz. Bölgeye müdahale için gidenlerden yaralananlar ve hastaneye kaldırılanlar da oldu. Geçen yangınlara müdahale edenlerden birisi ölmüştü. İlk anda zehirlenme şeklinde de görülebilir çünkü zehirli duman soluyor. Dediğim gibi yoğun dumandan dolayı solunum hastalıkları tetiklenecektir. Bir süre sonra karşımıza yoğun vakalar çıkacaktır. Evlerde ise evin içine dumanın olabildiğince az girmesi için önlemler alınmalı. Pencere ve kapılar bez veya sünger ile kapatılabilir. Daha nereye kaçabiliriz ki soluduğumuz havadan. Çalışanların sağlığı için yeterli önlem alınıp alınmadığı da ayrı bir tartışma" şeklinde konuştu.

 
Saldırgana ev hapsi cezası!
 
Selçuk Belediyesi’nden yangın bölgesine destek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail 18 Ağustos 2024 Pazar 14:33

yok artık

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklamalarda ...
Bakanlıktan 'maymun çiçeği' rehberi!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği virüsünün yayılmasını "uluslararası ...
DSÖ'den 'maymun çiçeği' uyarısı: Hızlı yayılıyor!
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsünün (mpox) ...
 
Bir ülkede daha maymun çiçeği tespit edildi!
Pakistan Sağlık Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'dan ...
Bakanlık açıkladı: Türkiye'de maymun çiçeği vakasına rastlanmadı
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özellikle Afrika kıtasında ...
'Maymun Çiçeği' için açıklama: Korona kadar büyümez!
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. ...
 
Bakan açıkladı: Aile hekimliğinde yeni dönem!
Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı ...
DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı!
DSÖ Genel Direktörü, maymun çiçeği virüsünün uluslararası önem arz eden ...
İncir uyarısı: Günde 2 adetten fazla tüketmeyin
Osman Müftüoğlu, sindirim ve bağışıklık sağlığı için önem taşıyan incirin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (3) Umudun adı var
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ah acımasız hayat!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva