Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun derdi, CHP’nin hali!
16 Ağustos 2024 Cuma

İç siyasi gündemin en önemli konusu bir süredir CHP’nin tüzük kurultayı. Bunun üzerinden CHP’de genel başkanlık değişimi ve Cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi esas konuyu oluşturuyor.

Uzun zamandır ofisinden dışarıya pek çıkmayan CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beş on gündür medyada adından en fazla söz edilen politikacı oluverdi.

Kılıçdaroğlu’nu açıklamalarını ve röportajlarını izlemeye çalıştım biraz. “Aday değilim” diyor ama aday yapılmayı bekliyor. Geçen kurultayda yaşadığı hayal kırıklığını halen üzerinden atabilmiş değil. Psikolojik açıdan zor bir durum tabii.

Hayal kırıklığına ihanet duygusu da eşlik ediyor şüphesiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde altılı masadan kalkan Meral Akşener’i ve CHP Kurultayı’nda kendisini deviren İmamoğlu ve Özgür Özel’i bu ihanet çemberi içinde değerlendiriyor.

Armağan Çağlayan’a verdiği röportajda dikkat ettim, “Böyle ana muhalefet olmaz” diyor ve çeşitli örnekler vererek, Özel’in görevini iyi yapmadığını anlatıyor. “Yumuşama ve rica ile ana muhalefet olmaz, dert sahibi olanlarla birlikte olup baskı oluşturacaksın” diyor. Bayram ikramiyelerini ve 3600 Ek Göstergeyi biz rica ile değil baskı ile kazandık şeklinde örnekler sıralıyor.

Haklı olduğu hususlar var şüphesiz. Ama bu onu Eylül Kurultayı’nda aday yapmaya yetmez. Kılıçdaroğlu son Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimden sonra seçmen ve partililer nezdinde ciddi destek kaybetmişti. Hatta partililerin önemli bir kısmında öfkeye dönüşen tepkiler oluşmuştu. Hem kazanacak aday yerine kendi aday oldu diye hem de oyu yüzde binin altında olan partilere çok sayıda vekil kazandırdı diye.

İşte tam bu aşamada İmamoğlu, “Değişim şart” dedi. Kamuoyunda desteği bir hayli düşen Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun çabaları ile Genel Başkanlığı kaybetti. İhanetin yanı sıra delegelerin satın alındığını da iddia ediyor Kılıçdaroğlu. Doğru olabilir. Her kurultay aynı zamanda bir delege pazarıdır. Kılıçdaroğlu’nun seçildikleri de dahil. Ama yine de değişim daha pozitif etki yaptı seçmende.

Profesyonel siyasetçiler ülke ya da kamu yararından ziyade maddi çıkar ve kişisel istikbale göre hareket eder. Şimdi de öyle yapacaktır. Artık Kılıçdaroğlu’nda gelecek yoktur. Bir yıl önce onun birinci çemberinde yer alan pek çok profesyonel şimdi İmamoğlu’na yakın görüntü verme telaşında.

Kılıçdaroğlu’nun hareketliliği kadar önemli bir gelişme daha oldu bu sıcak gündem içinde. Paris Olimpiyatlarında, İmamoğlu, Özel ve Yavaş kol kola görüntü verince, birliktelik mesajı olarak algılandı bu fotoğraf.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın geçen gün aniden verdiği mesaj, en az Kılıçdaroğlu’nunkiler kadar önemli. “Partim ve seçmenler isterse aday olurum.”

Ben uzun zamandır, Yavaş’ın CHP’den bu denli dolu dolu, “Partim...” diye söz ettiğini duymamıştım.

Yavaş’ın parti içi dengelerde kayda değer bir ağırlığı yok. Hatta kendisine oy veren seçmenlerin çoğu, onu CHP’li olarak bile görmezler. Bu nedenle Yavaş, CHP delegelerine değil, seçmen kamuoyuna mesaj vermeye çalışıyor.

Kılıçdaroğlu ile İzmir Büyükşehir eski Başkanı Tunç Soyer’in görüşmesini pek ciddiye alan olmadı. Ama Yavaş ile Kılıçdaroğlu benzer bir içerikte görüşme yaparsa, daha ciddi bir adım olarak algılanır bu...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdurrahman Çetin 16 Ağustos 2024 Cuma 16:31

Kemal Kılıçdaroğlu, ülkesini ,insanlığı,devletini elbette kurtuluş ve kuruluşun partisini de düşünüyor.Zira "CHP SON KALE" eski gen.başkansın sus! denilebilir mi? Ikidebir aday mısın filan insanı çıldırtacacak davranışlar bunlar...Bu tarz itibarsızlaştırmayı kripto emperyal maşaları yapmıyormuydu arkadaşlar; fevri olmayalım lütfen.Bu tartışma ortamı bize yaramıyor.Eski gen.başkanlarımızın hepsinin emellerine teşekkür ediyoruz.Ülkemizde muhalefet diye bir direnç olmazdı onlar olmasa.Iktidara giden yıl dayanışma ile olur.Kazıyıp yürüyeceğiz anlayışı partimizi iktidar yapmaz!...

Yorumu oyla      1      1  
Samorna 16 Ağustos 2024 Cuma 11:48

Kılıçdaroğlu bitti artık. Bu ülkenin bu hale gelmesinde en az AKP kadar payı vardır. vatandaş kılıçdaroğluna aday olma dedi oldu. halk ne istiyorsa kılıçdaroğlu tam tersini yaptı. bu sebeple kendisine kripto akp li demiyorlar mı ? Ha özgür özel çokmu iyi? hayır değil ama değişim sürecine öna yak oldu ve CB adayı olmayacağını Mansur yavaş veya Ekram imamoğlunun olacağını açık açık söylüyor. Kısacası Kılıçdaroğlu nun halkta karşılığı yok. kılıçdaroğlunun olmadığı CHP ittifak kurmadan 1.parti oldu. nokta!!!

Yorumu oyla      2      1  
candan can 16 Ağustos 2024 Cuma 09:26

Adınız Engin ama siz engin olamamışsınız. Bu ne KILIÇDAROĞLU düşmanlığı bu ne kin? Gazete yorumculuğundan çok dibe vurmuşluğunuzun savaşçısı gibisiniz. Tunç görüşmesinin önemi yok ama sizi rahatsız eden tarafı size yetiyor değil mi? Ne acıdır ki CHP'yi sizin gibilerine bırakmayacak diye sıkımsıkımsınız.

Yorumu oyla      1      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (3) Umudun adı var
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ah acımasız hayat!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva