Ender ALDANMAZ
İEF, Köfte-Ekmek Fuarı olmasın
1 Ağustos 2024 Perşembe

Geçmişte başka şehirlerden otobüslerin kaldırılıp gelindiği, uluslar arası ölçekte firmaların ticari anlaşmalar yaptığı, ülkenin en güzide sanatçılarının sahne aldığı İzmir Enternasyonal Fuarı, kentlinin bile ilgisini artık uyandırmıyor.

Kültürpark’taki Lozan Kapısı'nın önünden geçerken tak tadilatını görmesem aklıma fuarın yaklaştığı gelmezdi açıkçası.

Geçen seneyi düşündüm; uluslararası namına fuarda hiçbir şey yoktu. Aklımda kalanlar; dil okulları stantları, sürekli eline broşür sıkıştırmaya çalışanlar, garip bir dondurma tezgahının önündeki kalabalık, Urfa sıra gecesi, Adana'ya özgü şırdan, Antakya döneri, Cağ kebabı, bol bol duman ve koku vardı. Her yan yeme-içme standı, çimlerde ise ellerinde içkilerle konser bekleyenler, hücum edilen lunapark…

Çocukken Manisa’dan ailecek gelindiğinde zihnimde kalan ayrıntıları canlandırdım. Belleğimde kalan şeylerden birisi ay modülü idi. Bir uzay yolculuğu sonrası dünyaya dönen modülü İzmir'de görme fırsatı bulabiliyordunuz. Zihin açan şeyler bulabiliyordunuz. Bu çocuk da olsanız sizin belleğinizde kalan bir ayrıntı olabiliyor.

Şimdi ise köfte-ekmek dumanından insanın zihni daralıyor. Ayaklar geriye gidiyor.

Dalyaya 7 kala, “dünyanın tanıdığı” İzmir Enternasyonal Fuarı’na 40 gün kaldı. Bu yılın teması “teknoloji” olarak belirlendi.

Malum hükümet tarafından duyurulan tasarruf genelgesi sebebiyle onlarca etkinlik ve çalışma askıya alınmış durumda. Ekonomik sıkıntıların gölgesinde, eski günlerinden pek eser kalmasa da bir İzmir klasiği İEF yine kapılarını açacak.

Bu yılın programı ise henüz belirsiz. Yakın zamanda detaylı program mutlaka açıklanacaktır. 

Tema teknoloji olunca özellikle çocukların ve gençlerin başta yapay zeka olmak üzere zihnini açacak icraatların fuarda vitrine çıkarılacağına inanmak istiyorum.

İhtiyaç olan şey daha çok uluslararası sergi, daha çok bilim, daha az köfte-ekmek tezgâhı...

Belki o zaman İEF, belleklerde güzel izler bırakacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Ağustos 2024 Perşembe 12:33

Fuarlar artık profesyonel olduğu için geleneksel bu fuarın çok bir önemi kalmadı, yemek festivaline döndü. Eskidendi de aslında çok bir şey yoktu, sadece çocukken daha bir güzel geliyordu. İEF'ye doğal taş-mermer getirseler ne olacak? Eskiden kepçeler, otobüsler vardı. Kim alıyordu? Bol bol şapka, broşür alıp, geliyorduk. Fuara satıcı mal satmak için geliyor; elinde çiğdem, boş boş gezen 1 milyon kişi işine yaramıyor ki!

Yorumu oyla      0      0  
1 Ağustos 2024 Perşembe 09:33

oooo 15 yıldır bu durumda ...

Yorumu oyla      0      0  
eb 1 Ağustos 2024 Perşembe 09:03

Güzeldi

Yorumu oyla      0      0  
Uyar Uyaroğlu 1 Ağustos 2024 Perşembe 08:57

gerçekten çok doğru bir değerlendirme. son yıllarda gerek lunapark gerekse de fuar alanı oldukça değersizleştirildi. çevresel düzenlemenin olmadığı, yetersiz ağırlama koşulları günümüz izmir'ine yakışmıyor. fuar bahanesiyle kontrolsüz fiyat ve kalitesiz gıdalar da değerlendirilmeli, halk sağlığı gözetilmeli.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva