Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın taş ocağı her geçen gün daha da büyüyor. Latmos’un yanı başında yer alan ve kapladıkları alan gittikçe artan ocaklar bölgenin tarihine, kültürüne, jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.
Son olarak, Latmos’un eteklerinde bu sefer taş ocağı kırma tesisi kurulması için onay verilmişti. ÇED kararı Latmos Platformu üyeleri ve köylüler tarafından yargıya taşınarak iptali istenmişti.
Açılan dava kapsamında 9 Ocak Perşembe günü saat 10:00’da ÇED bölgesinde bilirkişi keşfi yapılacak. Keşif öncesi Latmos Platformu, EKODOSD, AYÇED, Kuşadası Çevre Platformu, Güzelçamlı Doğa Yürüyüşçüleri Grubu ve Beşparmak Dağcılık ve Doğa Spor Kulübü çağrı yaptı. Çağrıda “Bilirkişi keşfine katılmak ve davaya destek vermek isteyen herkesi 9 Ocak Perşembe günü saat 10:00 öncesinde Yeşilköy'de buluşmaya bekliyoruz.” denildi.
PROJE HAKKINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Söke’nin Yeşilköy ve Karacahayıt köyleri sınırındaki Dinçler Grup bünyesindeki Dinçler Madencilik’in kırma eleme tesisi projesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermişti. Şirketin bu bölgede ayrıca taş ocağı da bulunuyor. Tesisin yıllık kapasitesi ise 390 bin ton olacak.
ÇED sahası 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında "Orman Alanı" ve "Çayır-Mera Alanı" olarak işaretlenmiş alanda kalıyor. Tapu Kadastro sorgulamasında ise parsel zeytinlik olarak kayıtlı.
LATMOS: FIRTINA TANRISININ EVİ
Latmos’un geçmişine dair kültür izleri, Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Latmos, Anadolu’nun kutsal kabul edilen dağlardan biri. Bu dağ sisteminin en tepe noktası olan Tekerlek Dağ, 'Fırtına Tanrısının evi' olarak kabul ediliyor. Fırtına Tanrısı, Hititler döneminde Tarhunt, Antik Çağ’da ise Zeus olarak karşımıza çıkıyor. Antik Yunan mitolojisinde bu dağların, Ay Tanrıçası Selene’nin sevgilisi genç çoban ve avcı Endymyon’u gizlediği mağarayı barındırdığına inanılıyor. Hristiyanlık döneminde Latmos bölgesi korunaklı ve huzurlu bir bölge olması nedeniyle manastırlar için bir tercih edilmiş. Latmos’da bilinen en erken buluntular, 7-8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri. 1994'te Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından keşfedildiğinden bu yana 170’den fazla farklı kaya resmi belgelendi. Bu sayının gelecekte yeni araştırmalar sonucu daha da artması bekleniyor. Latmos kaya resimleri Anadolu’daki en önemli tarih öncesi keşiflerinden biri kabul ediliyor.