HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2011 Salı - 23:57

Yırcalı: Dünyada kriz olursa büyüyemeyiz

İzmirli işadamları tüm dünya çapında yüksek sesle dile getirilen ekonomik krizin hakkında endişeli olduklarını Ege Genç İşadamları Derneği’nin(EGİAD) 63’üncü Ege Toplantısı’nda dile getirdi.

Yırcalı: Dünyada kriz olursa büyüyemeyiz

Erkan İyigüngör/Egedesonsöz- EGİAD’ın 63’üncüsü düzenlenen Ege Toplantılarının gündemini ekonomik kriz oluşturdu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanlığı ve (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dünya Odaları Federasyonu Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli kurumlarda görev alan Rona Yırcalı’nın konuk olduğu ve Swiss Otel Smyrna Salonu’ndan gerçekleştirilen iftar yemeğindeİzmir’in iş ve politika dünyasından birçok simanın katıldığı toplantıda işadamları kriz ile ilgili endişelerini dile getirdi.
İftar yemeğinden önce DEİK’in faaliyetleriyle ilgili bilgi veren, iftardan önce de soru cevap kısmında işadamlarının özellikle global ölçekteki kriz hakkındaki sorularını yanıtlayan Yırcalı, kriz lafının kullanılmasının çok doğru olmadığını fakat endişeli olduklarını dile getirdi. 2008-2009 krizinin de teğet geçmediğini savunan Yırcalı, artık herkesin dilinde olan krizin de gelmesi halinde ülkeye sıcak para akışının duracağını savundu.
Türkiye’nin yıllık yüzde 7 ila 8 arasına büyüme gerçekleştirebilmesi için mutlaka ihracat ağırlık vermesi gerektiğini fakat kriz rüzgarı esen bir dünyaya ihracat yapmanın zor olduğunu, bu noktada krizin ülkemizi bu şekilde etkileyebileceğini ifade etti. Teğet geçti denilen yıllarda mevcut ve iş hayatına girme yaşı gelen yeni nesile de iş imkanı açılamadığını ifade eden Yırcalı, krizin ancak ve ancak kriz olmayan yeni pazarlara girilerek aşılacağını ama yeni pazarlara girmenin de zor olduğunu dile getirdi.
Yırcalı, Türkiye’nin ekonomik ve politika anlamında artık dünyada söz sahibi olduğunu ve büyük bir sanayi üretimi yarattığını ifade etti ve şöyle devam etti: “Türkiye dünyada 16, Avrupa’da 6’ıncı büyük ekonomi konumunda. 200 ülkeye ihracat yapılıyor. Ülkede 30 bin yabancı kökenli firma var. 2002’de ülkemizde 36 yabancı gazeteci varken şu an 265 gazeteci var. 500 büyük dünya şirketinde 14 şirketimiz bulunuyor. 100 büyük İslam ülkesi şirketinde 25 Türk şirketi mevcut. Çinlilerden sonra en büyük müteahhit ülkeyiz” diye konuştu.


İPEK YOLU CANLANIYOR
Dünya üzerindeki para merkezlerinin Avrupa’dan doğuya kaydığını savunan Yırcalı, “Batıda önemli ekonomik sıkıntılar var. Çin, Hindistan ve Vietnam’da büyük atılımlar yapılıyor. 21’nci yüzyılın Pasifik yılı olacağı teorisi var. 2030’da dünya ekonomisinin yüzde 40’ının, dünya ticaretinin yüzde 30’unun doğuda olacağı söyleniyor. Bu göstergeler İpek Yolu’nun yeniden canlanacağını söylüyor”dedi.
Toplantı sonunda EGİAD Başkanı Temel Şen, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Oğuz Tatış ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, Yırcalı’ya porselen tabak armağan edildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ergün: Dövizle borçlanmayın
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Her zaman şunu tavsiye ...
Egeli kuyumcular fiyatlardan çok dertli
Altın fiyatlarındaki artıştan parasını zamanında altına yatıranlar kazanırken, ...
Merkez'den bir hamle daha
Merkez Bankası, dövizde istikrarı sağlamaya yönelik olarak döviz depo ...
 
Çeyrek altından rekorların rekoru
Altının ons fiyatının 1778 dolara kadar çıkmasıyla çeyrek altın 165 liraya ...
Kuru üzümde yüzde 10'luk artış bekleniyor
Ege Bölgesi'nde 2011-2012 sezonunda, geçen yılın gerçekleşme beklentisine ...
Çeyrek altın tutulmuyor!
Altının ons fiyatının 1715 dolarla rekor kırması sonrasında çeyrek altın 155 liraya yükseldi.
 
Paranın patronundan çarpıcı açıklamalar
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ilk televizyon röportajında Ntv/Cnbc-e ...
Sanayi üretiminde yüzde 6.7’lik artış
Türkiye İstatistik Kurumu, sanayi üretiminin Haziran ayında, geçen yılın ...
ABD etkisi piyasaları alt-üst etti!
ABD'nin notunun ilk kez kırılmasıyla piyasalarda deprem yaşandı. Asya ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva