HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2011 Salı - 12:48

Egeli kuyumcular fiyatlardan çok dertli

Altın fiyatlarındaki artıştan parasını zamanında altına yatıranlar kazanırken, küresel krizden bu yana pazarları daralan kuyumculuk sektörü ise satış yapamamaktan şikayetçi.

Egeli kuyumcular fiyatlardan çok dertli

İZMİR –Son bir yılın yatırımcısına en çok kazandıran aracı olan altın fiyatlarındaki rekor artışlar sanılığının aksine kuyumcuları da memnun etmiş değil. Rekor artışı değerlendiren Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ile Porsuklar Kuyumculuk'un Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk, özellikle son birkaç yıldır mamul altın satışlarının en düşük düzeyde olduğuna dikkat çekti. Bu düşüşün sadece iç pazardan kaynaklanmadığını belirten Porsuk, "Dışsatım da çok düştü. Türkiye için en büyük pazar olan ABD'de düşme eğilimi 11 Eylül'den itibaren zaten başlamıştı. Krizle de birlikte çok büyük firmalar ABD ve Avrupa ülkelerindeki temsilcilik ve ofislerini kapatmak zorunda kaldılar" diye konuştu.
 
TASARIM DEĞİL TASARRUF ALTINI
Diğer yandan tasarruf anlamında altına hala büyük ilgi olduğunu, kuyumcuların mamul ve tasarım ürünler yerine tasarruf altını satabildiğini aktaran Porsuk, "Yatırım uzmanları altının en güvenli liman olduğunu söylüyor. Gerçekten de şu anda ons fiyatı 1650 dolarlarda olan altın için 1750 dolarlar öngörülüyor. İkinci etapta ise 2 bin dolarlardan bahsediliyor. Yani demek ki bir yatırımcı bir yıldan daha kısa bir sürede yüzde 20'ye yakın bir kazanç elde edebiliyor" değerlendirmesini yaptı.
 
BANKA PRİMLERİ DAHA YÜKSEK
Porsuk ayrıca, tasarruf altınının daha önceden kuyumcudan alınıp satıldığını, şu anda yurttaşların bu alanda bankalara da yöneldiğini hatırlatarak, "Ancak bankalardaki alım satım primleri daha yüksek. Yatırımcı bunun farkında olmadığı ve kolay geldiği için böyle değerlendiriyor ancak bu çok karlı bir durum olmayabiliyor" dedi.
 


TEMİZOCAK: ARTIŞ EĞİLİMİ SPEKÜLATÖRLERİN ELİNDE

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ile Temizocak Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak da dünya genelindeki ekonomik dalgalanmaların güvenilir yatırım aracı olan altına talebi artırdığını ve talep artışı sonucu fiyatların arttığını dile getirdi. Bu doğal nedenlerin yanı sıra spekülatif hareketlerin de çoğaldığını, özellikle Newyork Borsası çevresinde çok büyük spekülatörlerin bulunduğunu belirten Temizocak, "Bu gibi nedenlerle altın kısa zamanda düşürülmeyecek kadar fazla bir yükselme yaşadı. Bence bu yükselişin devam edip etmeyeceği altına talebin yanında ağırlıkla spekülatörlerin elinde" diye konuştu.
 
"MAMUL ALTIN TİCARETİ DURMA NOKTASINDA"
Altındaki son gelişmelerden parasını zamanında altına yatıranlar ile spekülatörlerin kazançlı çıktığını vurgulayan Temizocak, özetle şu değerlendirmeleri yaptı:
 
"Bu durum kuyumculuk sektörünü maalesef bitirdi. Mücevher nispeten gidiyor ama altınla iş yapan kesimi çok zora soktu. Şu anda dünyada Hindistan haricinde hiçbir yerde altın satılmıyor. Mamul altın ticareti ve sanayisi durma noktasında. Diğer yandan yatırım aracı olarak talep yoğun. İhracata bakacak olursak 2008 Eylül ayından itibaren başta ABD ve AB pazarında olmak üzere düşüş başladı, şimdi neredeyse sıfırlandı. Türkiye'deki üretimin yüzde 70'i ihracata gidiyordu. Şimdi bu yüzde 30-40'lar seviyesine düştüğü gibi üretim de çok azaldı. Öbür tarafta kuyumculuğa yönelik bir altın ithalatı vardı, şu dönemdeki altın ithalatı ise yatırıma yönelik."(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez'den bir hamle daha
Merkez Bankası, dövizde istikrarı sağlamaya yönelik olarak döviz depo ...
Çeyrek altından rekorların rekoru
Altının ons fiyatının 1778 dolara kadar çıkmasıyla çeyrek altın 165 liraya ...
Kuru üzümde yüzde 10'luk artış bekleniyor
Ege Bölgesi'nde 2011-2012 sezonunda, geçen yılın gerçekleşme beklentisine ...
 
Çeyrek altın tutulmuyor!
Altının ons fiyatının 1715 dolarla rekor kırması sonrasında çeyrek altın 155 liraya yükseldi.
Paranın patronundan çarpıcı açıklamalar
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ilk televizyon röportajında Ntv/Cnbc-e ...
Sanayi üretiminde yüzde 6.7’lik artış
Türkiye İstatistik Kurumu, sanayi üretiminin Haziran ayında, geçen yılın ...
 
ABD etkisi piyasaları alt-üst etti!
ABD'nin notunun ilk kez kırılmasıyla piyasalarda deprem yaşandı. Asya ...
G7 olağanüstü toplanıyor
G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, yarın sabah Asya ...
Deprem sigortasından bihaberiz
Büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminden sonra zararların ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva