HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ekim 2011 Perşembe - 19:11

Yeni vergi belediyeleri karıştırdı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve belediyelerin uyması gereken Evsel Katı Atıkların Toplanması Yönetmeliği, belediyelerde kriz yarattı.

Yeni vergi belediyeleri karıştırdı

Fatih Yapar/Egedesonsöz- Bakanlığın bir ay önce çıkarttığı ve uygulamaya konulmasını istediği tarih problem yarattı. 27 Ekim tarihinde yürürlüğü girecek olan tarihe kadar planlama yapmayan belediyeler zimmetle karşı karşıya kalınca ortalık karıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde bir araya gelen 21 ilçenin ilgili bürokratları işin içinden çıkmaya çalışıyor.
 
Evsel atıkların nasıl ve hangi kıstaslara göre fiyatlandırılacağının belirlenmemesi ayrı bir sıkıntı yarattı. Bazı belediyeler yıllık temizlik işlerine ayırdıkları bütçesi faturala yansıtmak için çalışma başlattı. Evsel atıkların ölçümü, kontrolü gibi konuların belirsizliği toplanacak verginin de boyutunu değiştirdi. Her belediye kendi başına bir bedel çıkarttı. Belediye meclislerinden geçirdikten sonra vatandaşa gelen su faturasına yansıyacak bedel her yerde farklı çıktı.
 
FARKLI UYGULAMA
Konut ve işyeri olarak ayrılan uygulama belediyeleri zor durumda bıraktı. Bazı belediyeler bedelleri tespit ederken bazıları ise henüz işin içinden çıkamadı. Büyükşehir Belediyesi’nin çıkartacağı ayrı bir yönetmelik ve iç genelge ile bu işin tek düzene konulması talep edildi. Fiyatlandırmaların farklılığı ise şimdiden vatandaşları telaşlandırdı. Uygulamayı yürürlülüğe koymayı planlayan ve çalışmaları hızlandıran Karşıyaka Belediyesi konut başına aylık 4.60 TL evsel atık bedeli tahsis etme kararı alırken Konak 4,05 TL, Bayraklı 8 TL, Bayındır 10 TL alma kararı aldı. Önümüzdeki günlerde diğer belediyelerinde tarifelerini açıklaması bekleniyor. Her belediyenin aynı konuda farklı hesaplamalar yapması işi zora soktu. Karşıyaka ve Bayraklı’nın birbirine çok yakın olan Girne Caddesi’nin doğusunda farklı, batısında ise farklı rakam çıktı.
 
SİSTEM UYGUN DEĞİL
Genelgenin çıktığı andan itibaren herhangi bir çalışma ve kıstas konulmaması sıkıntıyı arttırdı. Bazı belediyeler evlerin metrekaresini dikkate alırken, bazıları ise evde yaşayan kişi sayısını ve bina yoğunluğunu dikkate aldı. Genelgenin çıktığı andan sonra belediyelere gönderilen yazıda konut için 2, işyerleri için ise 34 farklı uygulama getirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yer alan 21 farklı belediyeye gönderildiğinde ise 700 farklı uygulama tespit edildi. Belediyelerin kafasını karıştıran bu sistemin su faturalarına yansıması için İZSU Genel Müdürlüğü tarafından gereken onay gelmedi. İZSU, bu kadar fazla oranda program ve uygulamanın sistemlerinin altyapısı tarafından taşınamayacağını belirtti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi tüm belediyelerde ortak olan bir sistemi hayata geçirmek için çalışma başlattı.
 
BELEDİYE ANONS YAPACAK
Konu Karşıyaka Belediyesi Meclis Toplantısı’nda da gündeme geldi. Belediye Başkanı Cevat Durak, yasanın getirdiği zorunlu uygulamayı halka belediye tarafından yapılan anonslarla duyuracaklarını söyledi. Bazı CHP’li meclis üyeleri ise anons yapılırken ‘bu hükümetin kararı belediyenin değil’ ifadelerini kullanılmasını da istedi. Başkan Durak, “Karşıyaka’da 131 bin 757 konut 200 metrekare altında, 2860 konut ise 200 metrekarenin üzerinde bulunuyor. Karşıyaka Belediyesi katı atıkların toplanması nedeniyle oluşacak hizmet bedeli olarak ev ve işyerlerinden toplam 9 milyon 272 bin 363 TL tahsil edecek. Bir sistem karmaşası yaşanıyor. Ortak bir yol bulunması gerekir. Her belediyenin farklı uygulamaları ciddi sorunlar yaratır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tamer 14 Ekim 2011 Cuma 11:43

Belediyelerin kafalarına göre bu şekilde artış yapması yasaya uygun değil. Çünkü ÇTV'nin ödeme biçimi yasada açıkça belirtilmiş. Tavan ve taban oranları belirlenmiş.Belediyelerin kafalarına göre belirlediği bu tarife vergi mahkemesine giderse bozulur.Çünkü Belediye meclisleri, TBMM'nin üzerinde bir oluşum değil. TBMM'nin aldığı bir kararı Belediye meclisleri bozamaz

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Güven Mahallesi Parkı açıldı
Şirinyer Güven Mahallesi 392 Sokak içerisinde düzenlenen park alanı hizmete ...
Güzelbahçeli gençler sahne aldı
Güzelbahçe’deki Yelki Gençliği Çevre Koruma ve Kültür Derneği (YELÇEVKO) ...
Kardeş şehir heyetinden Bergama'ya ziyaret
Bergama’nın Hollanda’daki kardeş şehri Alkmaar kentinden gelen 30’u öğrenci, ...
 
'En İyiler En Başarılılar' ödülü Başkan Tartan’a
Kılıçreis Mahalle Muhtarı, Kılıçreis Mahallesi Eğitim Kültür, Yardımlaşma ...
Halikarnas Balıkçısı, sokağında anıldı
Türk Edebiyat Dünyası’nın en önemli yapı taşlarından biri olan Cevat Şakir ...
‘Mavişehir kesinlikle olmaz, Örnekköy’e varım!’
Tartışmalı stadyum konusunda basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, çok ...
 
Tatı: Üniversitemizin yanındayız
DEÜ 1. Uluslararası Tarih Sempozyumu’na Buca Belediyesi ev sahipliği yaptı. ...
Karşıyaka Belediyesi’nden ‘moloz’ atağı
Karşıyaka Belediyesi, sokaklara, dere yataklarına ya da boş arsalara gelişigüzel ...
Sındır ve Soyer’den Avrupa mesaisi
Avrupa yerel yönetim politikalarının belirlendiği Brüksel’de düzenlenen ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva