HABERLER>İŞ DÜNYASI
31 Mayıs 2024 Cuma - 19:02

TÜSİAD Başkanı: Yerel ve merkezi idare arasında uyuma ihtiyacımız var

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nin Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü oturumunda konuştu. Turan, kentlerde yaşayan nüfusun taleplerinin karşılanabilmesi için yerel ve merkezi idare arasında uyum ve iş biriliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

TÜSİAD Başkanı: Yerel ve merkezi idare arasında uyuma ihtiyacımız var

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, dünyanın içinde bulunduğu durum üzerinden değerlendirmeler yaptı. Turan, şunları söyledi:

* "Uzunca bir süreden beri dünyamızı esir almış olan muazzam değişim ve dönüşüm sürecini takip ediyor, bu sürece ayak uydurmaya çalışıyoruz. Dünya ekonomisinde ve küresel güç mimarisinde önemli değişimler meydana geliyor. Küresel çapta ekonomide de, siyasette de önemli kırılganlıklar yaşıyoruz. Dünya ekonomisinde şokların sayısında ve sıklığında sürekli bir tırmanış görüyoruz. 2020 yılında bu yana baktığımızda salgınlar, finansal çalkantılar, enerji krizi, terör olayları, bölgesel savaşlar, büyük afetler gibi bir dizi felaket üst üste geldi. Bunların yanı sıra ikiz dönüşüm olarak tarihlenen bir süreç yaşıyoruz. 

* Yeşil ve dijital dönüşüm dünyanın geleceğini yeniden şekillendiriyor. Bir yandan iklim değişikliği, olağanüstü hava olaylarının sıklığı ve şiddetlerindeki artış, biyoçeşitlilik krizi, ekolojik kriz bizi yeşil dönüşüme zorluyor. Diğer yandan düşük büyüme, genç işsizliği, gelir dağılımındaki bozulma, nüfus yaşlanması, göç dalgaları, gıda fiyatlarındaki artış, toplumsal gerilimler gibi zorluklarla da baş etmemiz bu alandaki değişimlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bütün bunları üst üste koyduğunuzda sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmemiz gerektiği ve bu geçiş sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmemiz gerektiği ortaya çıkıyor. Bu sürecin doğru yönetilmesi önümüzdeki fırsatlardan yararlanarak hayalimizdeki Türkiye'ye ve kentlere ulaşmamızı sağlayacak."

"YEREL YÖNETİMLERDE YÖNETİŞİM ALANINDA DÖNÜŞÜM GEREKİYOR"

"Sürecin iyi yönetilememesi büyüme, gelir dağılımı, istihdam yaratmak, sürdürebilir çevre ve toplum açısından baş etmesi zor bir sınavla karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor" diyerek sözlerini sürdüren Turan, şunları kaydetti:

* "Nüfus yaşlanmasından göçlere, yeşil dönüşümden teknolojik dönüşüme, gelir dağılımının daha adaletli hale getirilmesinden, yeni istihdam olanaklarının yaratılmasına, birçok alanda karşı karşıya olduğumuz değişimler kentlerimizin de değişimini gerektiriyor. Karşı karşıya olduğumuz bu sorunların yerel düzeyde de çözümlerine akıl yormak zorundayız. Yaşamakta olduğumuz bütün bu değişimler nedeniyle günümüzde yerel yönetimler bundan 10-20 sene önceye oranla şimdi çok daha önemli bir işleve sahip oldu. Değişim yerel yönetimleri geçmişe kıyasla daha önemli hale getirdiği gibi değişime ayak uydurabilmek için yerel yönetimlerde de özellikle yönetişim alanında dönüşüm gerekiyor.

"YETKİYİ TABANA YAYMAK GEREKİYOR"

* Yaratıcılığı destekleyen, herkesin katkısını alabileceğimiz katılımcı ve yatay modellere ihtiyacımız var. Şimdi yetkiyi ve sorumluluğu merkezde toplamak değil, tabana yaymak gerekiyor. Bunun için de hesap verebilirliği nasıl daha fazla geliştirebileceğimiz üzerine de kafa yormalıyız. Bütün bunlar yerel yönetimleri çok daha önemli hale getiriyor. Yerel yönetimlere yepyeni bir bakış açısıyla bakmamız da gerekiyor. Karşı karşıya olduğumuz çoklu değişimleri yönetmek ve ihtiyaçlara cevap vermek için ilk koşul yerel bilgiye, tecrübeye ve vizyona değer vermek Pandemi süreci ve geçtiğimiz seneki deprem felaketi yerel kapasitenin kritik önemde olduğunu hepimize öğretti. 

* Yerel yönetimlere özellikle de kent yönetimlerine büyük görev düşüyor. Yerele ait bilgiyi öne çıkartmalıyız. Değişim yönetmek için gereken yeni bakış açısının ikinci önemli özelliği ise yetkiyi, sorumluluğu ve hesap verebilirliği tabana yaymak. Hiyerarşik ve merkezi yaklaşımdan vazgeçmeliyiz. Yerel yönetimlere yeni bakış açısının üçüncü özelliği ise yerel ve merkezi idare arasında uyum ve iş birliği olmalı. Çünkü dünyada da Türkiye'de de çoklu krizleri yaşıyoruz. Artık dünyada bir pandemi sürecinde küresel işbirliklerinin artması gerekiyor. Ülkedeki ulusal problemlerde de ulusal iş birlikleri. Burada iş dünyası, özel sektör, sivil toplum örgütleri, kamu, devlet, üniversiteler iş birliği yapmak zorundayız.

"YENİ BİR İŞ BİRLİĞİ MODELİNE DE İHTİYACIMIZ VAR"

* Geçen haftalarda TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 68'i yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşıyor. Yoğun kentlerde yaşayan nüfusun karşılanmayı bekleyen bir dizi talebi var. Bu taleplerin başında daha iyi barınma koşulları. Daha sağlıklı bir çevre, daha fazla istihdam, daha yüksek gelir. Daha zengin kültürel yaşam, daha gelişkin sportif olanakları, yaşlanan nüfusun sağlık ve diğer ihtiyaçları düzensiz göçlerin ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerine karşı korunma. Çocuklar ve gençler için kaliteli eğitim, hızlı ve ucuz ulaştırma geliyor. Bu talepleri yerel yönetimler tek başlarına sağlayamaz. Ama bu talepler sadece merkezi bir perspektife dayanarak yerel bilgi ve tecrübe olmadan da sağlanamaz. Bu nedenle yerel ve merkezi idare arasında uyuma ve yeni bir iş birliği modeline de ihtiyacımız var."

 
CHP'li Bakan için 'nerde lan?' dedi: Akar, mikrofon mağduru!
 
Tesla 125 bin 227 aracını geri çağıracak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar'dan büyüme yorumu: Sanayicilerimiz mucize yaratıyor!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen ...
Ruslar İzmir'de fabrika açtı!
İzmir'de, Rusya merkezli Zenith RS firmasının endüstriyel raf üretimi ...
Başkan Yorgancılar 4 bölgeyi işaret etti: Uydu kentler yapılmalı
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 127'nci toplantısının ...
 
Başkan Özgener'den 'asgari ücrete artış' için uyarı: Enflasyonu tetikler!
Asgari ücrete artış olması noktasında kamuoyunda yaşanan tartışmaları ...
'Uyutmak çözüm değil' dedi... Özgener'den 'kısırlaştırma seferberliği' çağrısı
Sokak hayvanlarını uyutulması ile ilgili konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim ...
EİB Moda Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu
Türk moda endüstrisinin tasarımcı ihtiyacına cevap vermek, genç, yenilikçi ...
 
Deri ihracatçılarından hükümete uyarı: Batıyoruz!
Ege Deri ve Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, sektörün ...
Menemen Serbest Bölge için kritik aşama!
İzmir’in 4'üncü Türkiye’nin ise 20'nci serbest bölgesi olan Menemen Serbest ...
Beyaz et ihracatında yüzde 60 daralma!
İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva