HABERLER>İŞ DÜNYASI
28 Mayıs 2024 Salı - 18:43

Beyaz et ihracatında yüzde 60 daralma!

İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, tavuk eti ihracatı ile ilgili “Bu yılın ilk dört ayındaki ihracatımız ise 68 bin ton. Nisan ayını da tahmini olarak dahil ettiğimizde ihracata kısıtlamanın getirildiği mayıs ayına kadar 100 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar 80 bin ton ihracat izni verildiğini düşünürsek bu, sektörün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralma anlamına geliyor” dedi.

Beyaz et ihracatında yüzde 60 daralma!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşma yapan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak,  Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatı kısıtlanan tavuk eti sektörünün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralmaya dikkat çekti.

DÖVİZ GİRİŞİNİN GETİRDİĞİ İLLÜZYONA KARŞI DİKKATLİ OLMALIYIZ
Uçak yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile ilgili şunları söyledi:
 “Fiyat istikrarının sağlanması yolunda atılan bu önemli adımın, üretimi ve işleyen piyasayı güçlendirecek adımlarla desteklenmesi hayati önemde. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini artırma yolundaki tercihini desteklemekle birlikte, kurdaki istikrarın da yeni bir dalgalanmaya izin vermeyecek gerçeklikte oluşması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkeye kâr amaçlı döviz girişinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu girişin getirdiği illüzyona karşı her zamankinden daha dikkatli olmak zorundayız. Ülkenin ihtiyacı olan şeyin, yatırım için gelecek uzun vadeli kaynak ve esasen, cari açık sorunumuzu kökten çözecek bir ekonomi modeli olduğunu asla göz ardı etmemeliyiz.”



YÜZDE 50-60 CİVARINDA DARALMA…
Uçak,  Ticaret Bakanlığı tarafından tavuk eti ihracatının kısıtlanmasına değinerek, “Ülkemizin kanatlı et ihracatının 2022 ve 2023 ortalaması miktar olarak 520 bin ton, döviz geliri olarak ise 850 milyon dolar. Çok büyük bölümü tavuk ve horoz etinden oluşan bu ihracatın ortalama yüzde 60’ı Irak pazarına yapılıyor.  Bu yılın ilk dört ayındaki ihracatımız ise 68 bin ton. Nisan ayını da tahmini olarak dahil ettiğimizde ihracata kısıtlamanın getirildiği mayıs ayına kadar 100 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar 80 bin ton ihracat izni verildiğini düşünürsek bu, sektörün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralma anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

YAKIN ZAMANDA KARBON TİCARETİ YAPIYOR OLACAĞIZ
Son olarak iklim krizinin tarım ve ticarete etkisi ile ilgili görüşlerini paylaşan Uçak, Emisyon Ticaret Sistemi’nden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emisyonların azaltılmasını teşvik etmek için kullanabilecek en güçlü karbon fiyatlandırma araçlarından biri ise kısaca ETS olarak adlandırılan Emisyon Ticaret Sistemi. ETS genel olarak kapsam dahilindeki kuruluşlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının miktarına bir sınır konularak emisyonların azaltılmasını teşvik etmeyi, azaltım konusunda başarılı olamayan sektör veya firmalara bir maliyet çıkarmayı, başarılı olanları ise teşvik etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası her yıl yayınladığı Karbon Fiyatlandırmada Mevcut Durum ve Trendler Raporu’nun 2024 yılı versiyonunu geçtiğimiz hafta kamuoyu ile paylaştı.

Rapordan bazı tespitleri kısaca sıralayacak olursak; 
•    Dünya genelinde 75 karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi faaliyet gösteriyor. 
•    On yıl önce, karbon fiyatlandırma enstrümanları küresel emisyonların sadece yüzde 7'sini kapsıyordu. 2023 yılında ise bu oran yüzde 24’e yükseldi.
•    2023 yılında karbon fiyatlandırma gelirleri 104 milyar dolara ulaştı. Toplanan gelirlerin yarısından fazlası iklim ve doğayla ilgili programları finanse etmek için kullanıldı.
Raporda ayrıca Emisyon Ticaret Sistemi kurulması konusunda ülkemizde de önemli ilerlemeler olduğu belirtiliyor.
Bu kapsamda ülkemizde ETS tasarımını ve uygulanmasını hedefleyen Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesinin resmi açılışı geçtiğimiz ay yapıldı.  Yakın zamanda diğer emtialar gibi karbon ticaretini ülkemizde de yapabiliyor olacağız.”

 
CHP'den AK Parti'ye İZBAN çağrısı: Gelin ortaklığı bitirelim!
 
AK Parti'den 'Çankaya Otoparkı' açıklaması: Yeter ki Konak rahat nefes alsın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis başkanı Tuncer'den 'kurban' vurgusu: Değişken maliyetler makası açıyor!
İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
Altının kilogram fiyatı geriledi!
Standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 1,4 azalışla 2 milyon ...
Şimşek duyurdu: Son 4 yılın en düşük seviyesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek resmi X hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.
 
Mecliste yüksek tansiyon: Başkan salonu terk etti!
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, meclis konuşması ...
Su ürünleri ihracatı yüzde 65 arttı
Türkiye’de 2000'li yılların başından itibaren ihracatın lokomotif sektörlerinden ...
OASIS Projesi'ne Avrupa'dan destek
OASIS Projesi, Tek Pazar Programı (SMP COSME) altında Avrupa Tarım-Gıda ...
 
EBSO Meclis Başkanı’ndan ‘tasarruf’ çıkışı: Üst gelir grubu fedakarlık yapmıyor!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan memurlara ‘yeşil pasaport’ çıkışı: Sadece 21 yılı dolduranlara verilsin!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında ...
Koza Altın'a bilirkişi şoku!
Kayyım tarafından yönetilen Koza Altın’ın Manisa’da açmak istediği antimon ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva