HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:56

Deri ihracatçılarından hükümete uyarı: Batıyoruz!

Ege Deri ve Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, sektörün kriz içinde olduğunu belirtti, enflasyonla uyumlu döviz kuru artışının gerekli olduğunu söyledi. Zandar "Eğer bu yıl, kurdaki değişim gerçekten enflasyon oranında olmazsa fabrikaların hepsi kapanacak, firmalar yurt dışında başka yerlerde üretim yaptıracak. Türkiye'de bu ürünü yapmanın bir anlamı kalmıyor. Tekstil de Mısır'a gitmeye başladı. Dericiler gitmedi ama gerçekler buysa bunu düşüneceğiz. İthalatçılar olarak kumar oynuyoruz, bunun adı kumar" dedi.

Deri ihracatçılarından hükümete uyarı: Batıyoruz!

EGEDESONSÖZ- Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar'ın "Basın Sohbet Toplantısı"nda deri sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Zandar, enflasyonla uyumlu bir döviz kuru artışı beklentisi içinde olduklarını belirtti. Deri ve deri mamulleri sektörünün bir kriz içinde olduğunu belirten Zangar, ilk 4 aylık dilimde deri ürünlerinde yüzde 28, ayakkabı ürünlerinde yüzde 29, mamul deri ve kürklerde yüzde 11, saraciyede yüzde 29, deri kürk ve konfeksiyonda yüzde 36 düşüş olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DE BU ÜRÜNÜ YAPMANIN BİR ANLAMI KALMIYOR
Zangar açıklamasında "Emek yoğun bir sektörüz ve yanımızda kalifiye olmayan personel çalıştıramıyoruz. Ustalık, profesyonellik isteyen, yetenek isteyen kişilerle ancak çalışabiliyoruz ve bu kişiler asgari ücretle çalışmıyorlar. 2 yıldan beri asgari ücret uygulanan enflasyon oranındaki zamlar yüzünden aynı oranda zamları uygulamak zorunda kaldık. Deri konfeksiyonda da ayakkabıda da şu anda değer çok yaklaşarak yüzde 62’lik bir orana ulaşmış. Biz bugün ortalama 26 dolar kilogram başı ayakkabı ihracatı yapıyorsak bunun için de 16 dolar sadece genel giderimiz var. Bunun üstüne malzeme, firma karı, varsa finansman maliyet, varsa bina kira fiyatı gelecek. Arada kalan rakam geri kalan her şeyi kapsıyor. Ürün anlamında hiçbir şey yok. Deri konfeksiyonunda 2019 yılında ortalama kilogram fiyatı 102 dolarmış, maliyetler 40 dolardı.  Normalde üretim yapan tesiste yüzde 40 oranını geçmemesi lazım. Biz hastane değiliz, restoran değiliz. Çok ciddi anlamda malzemelerimiz var. İşletme genel giderleri yüzde 62’ye kadar çıkmış bir işletme, şu anda ihracat yapacak, piyasada fiyat tutturacak, para kazanacak, finansman maliyetlerini, varsa kirasını ödeyecek. Mümkün değil. Diyoruz ki sektörün ihracatı neden düşüyor? Geri kalan masrafları üstüne koyduğunuzda fiyat tutturmanız mümkün değil. Bu şu an sadece bizim değil emek yoğun sektörlerin özeti. Eğer bu yıl, kurdaki değişim gerçekten enflasyon oranında olmazsa, Ocak ayında yine yüzde 40-50 zamla karşılaşırsak bu sektördeki bu yüzde 62’lik oran yüzde 72’lere çıkacak ve o zaman bu fabrikaların hepsi kapanacak, firmalar yurt dışında başka yerlerde üretim yaptıracak. Reel anlamda Türkiye’de bu ürünü yapmanın hiçbir anlamı kalmıyor. Bu işsizlik demek, personelin bir daha bu sektöre girmemesi demek. Ülke ekonomisi ile ilgili elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. İhracatçı satış fiyatını kendisi belirleyemiyor, müşteri belirliyor. Avrupa’da enflasyon oranı yüzde 2’lere kadar düştü" dedi.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ
Sektörün önünü göremediğini belirten Zandar, "Biz sadece restoran kafe işleten bir ülke mi olacağız? Transit ticarete yöneleceksek yönelelim sorun değil ama Türkiye’de üretim faaliyetlerinin devamı isteniyor mu, istenmiyor mu? Hükümetimizin buna karar vermesi lazım. Şu anda üreticiler olarak mecbur olduğumuz için bunları kabul ediyoruz. Çünkü verilmiş sözlerimiz var, yurt dışına verilmiş işler var, insanlarla konuşuyoruz. 6 ay sonrasına, 1 yıl sonrasına üretim anlaşmaları yapıyoruz. Yanlış anlaşılmasın, bir kasa bir masa derler ya,  biz burada oturup da sipariş geldi, gönderelim şeklinde davranmıyoruz. Haziran’da fuara gidiyoruz, Eylül’den sonra yapacağımız üretimlerin satışını yapacağız. Burada önümüzü nasıl göreceğiz de insanlara fiyat vereceğiz? Her gün beni ‘nasıl fiyat vereceğiz’ diye arıyorlar. Nasıl verecekseniz verin, diyorum. 6 ay sonraki kurun kaç olabileceğini gören var mı aranızda? Hanginiz diyebilir 8 ay sonra kur bu kadar olacak, üretim maliyeti bu kadar olacak, enflasyon bu kadar çıkacak, yıl sonunda zam gelecek diye söyleyebilen var mı? Şimdi bu bağlamda ben önümüzdeki Ocak ayında sevk edeceğim mallar için Haziran’da nasıl fiyat vereceğim?" şeklinde konuştu.

KUMAR OYNUYORUZ
Dövizin artmasının enflasyonu arttıracağının hatırlatılması üzerine Zandar, "Döviz artmasa da enflasyon artmıyor mu? Bu psikolojiden çıkalım. Bir örnek vereyim. Çocuklarınız için okul parası yatırdınız mı bir sonraki dönem için? Geçen seneki döviz kuruyla hesaplayın, bu seneki döviz kuruyla hesaplayın. Türkiye’de şu an iç piyasada döviz 50 TL’nin altında hesaplanmıyor. Ben hesabı yapıyorum, aptal bir adam değilim. İç piyasa dinamikleri bunu 50 TL’den hesaplıyorsa ihracatçıya neden yüzde 35 TL’den hesaplanıyor? Ben hesabı nasıl yapacağım, Ocak ayının maliyetini nasıl çıkaracağım? 2020-2021’de yaşadığımız dengesizlik, üreticilerin lehine söndü. Bir anda kur patladı, asgari ücret çok düşük kaldı, çok ucuz işçilik oldu bunlar doğru değildi ama bu da doğru değil. 2021’de yaşadığımız ücretlerin çok düşük olduğu dönem şu anda denge tersine döndü. Kime yarıyor? İhracatçıya, iç piyasa hizmet yapana yarıyor. Ben şu anda işçime zam yapamam. İşçim diyor ki ‘yetmiyor’. Ben de ‘hesap ortada, nasıl zam yapayım’ diyorum. Muma dönüyoruz. 40’tan hesapladık, önümüzdeki haftalarda sevkiyat başlıyor hala 35’lerdeyiz. İnsanlar bir yerden sonra bu iş yapılmaz der. Tekstilde Mısır’a gitmeler başladı, zamanında nasıl gitmişlerdi? İlk defa yaşanmıyor. Dericiler gitmedi ama gerekiyorsa, gerçekler buysa bunu da düşüneceğiz. İthalatçılar olarak kumar oynuyoruz, bunun adı kumar" ifadelerini kullandı.

 
Mutfak Atölyesi’nde mantı eğitimi
 
Başkan Ünsal vatandaşlarla bir araya geldi: Katılımcı yönetim vurgusu
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 29 Mayıs 2024 Çarşamba 21:09

Aynen nasıl çalıştığınızı biliyorum. Dışarıya fason gönderip dışardaki patronlarınıza markalarını basma izni veriyorsunuz. Sömürge fabrikatörleri sizi...

Yorumu oyla      2      0  
ali alkantara 29 Mayıs 2024 Çarşamba 16:13

ya millet artık ne istediğinin bile farkında değil. bir ufak grup dövizle daha çok para kazansın diye dövizin yüksek olmasını desteklemek tam bir akıl tutulmasıdır.

Yorumu oyla      1      0  
29 Mayıs 2024 Çarşamba 14:50

Biraz kafaları çalışsa Türkiye den Dünya ya mükemmel üretim yaparlar. Çoğu markaları sollaar geçerler. Ya çanta ya kemer Başka bir numara yok. Yıllardan beri aynı. Sonra da batıyorlarmış Şimdiye kadar kazandıklarınız ne oldu da hemen batıyorsunuz?

Yorumu oyla      8      0  
Haberci 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:40

hadi inşallah.

Yorumu oyla      1      0  
Citizen 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:22

Yüksek katma değerli ürünlerle pazara çıkmazsan, sürekli ucuza üretip enerjini yurtdışı pazarlarda daha ucuz fiyat teklifleri ile ürün satmak için çabalarsan elbette bu duruma gelirsin. Örneğin, dünyadaki lüks otomobil, saat vb markalarının deri malzemelerini doğrudan sen mi yapıyorsun? Hayır. Üst segmentte dünya markası çıkarabildin mi? Hayır. İşçiyi ez, fason üret ve sat. Şikayet edip dur. Sonuç bu. Seni hiçbir şey kurtarmaz. Problemi kendinde ara, kendi kısır döngünden zaten çıkamazsın.

Yorumu oyla      9      0  
29 Mayıs 2024 Çarşamba 12:54

Ulan terbiyesizler pejmürde binalarda Apartmandan bozma pis kokulu atölyelerde doğru dürüst sigortasını yatırmadığınız Afgan Suriye li vs. çalıştırdığınız kaçırdığınız vergilere sayın. Dediğim gibi ipini koparan ihtacatçı işadamı olmaya kalkıyor ama haramın binası da çabuk yıkılıyor. Zulüm ile abad olan akıbeti ve ahiri berbad oluyor. Neden böyle yazıyoruz! Bilmem nerelerden temin ettiğiniz sermayenin nasıl biriktiğini biliyoruz da ondan. Tabi ki bütün girişimciler böyle değildir; anack gördüklerimi de yazmadan geçemedim.

Yorumu oyla      10      0  
kskleeleo 29 Mayıs 2024 Çarşamba 12:46

geçicen onu . sen gidersin başkası gelir

Yorumu oyla      5      0  
VfV 29 Mayıs 2024 Çarşamba 12:36

Batar yok olursunu inşallah. Siz yükseleceksiniz diye kur yükselsin milyonlar batsın değil mi? Yatacak yeriniz yok. Gözünüzü önce Allah sonra toprak doyursun. Doyumsuzlar.

Yorumu oyla      8      0  
29 Mayıs 2024 Çarşamba 11:16

Herkes ihracatçı olmaya kalkarsa işte böyle çakarsınız. Kur zangır zangır yükselirken halinizden gayet memnundunuz. Kabahati kendiniz de arayın. Hep aynı ürünleri yap. Aynı şeyleri sat. Ne tasarım var ne farklı bir girişim. Ağzını açan hükümete; Kur düşükken ya da yüksekken her daim memnuyetsizler çıkıyor. Siz biraz da kendinzie bakın. Çin yıllarca ucuz pahalı demeyip her tür malı ihraç etmesini bildi.

Yorumu oyla      9      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen Serbest Bölge için kritik aşama!
İzmir’in 4'üncü Türkiye’nin ise 20'nci serbest bölgesi olan Menemen Serbest ...
Beyaz et ihracatında yüzde 60 daralma!
İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB ...
Meclis başkanı Tuncer'den 'kurban' vurgusu: Değişken maliyetler makası açıyor!
İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
 
Altının kilogram fiyatı geriledi!
Standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 1,4 azalışla 2 milyon ...
Şimşek duyurdu: Son 4 yılın en düşük seviyesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek resmi X hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.
Mecliste yüksek tansiyon: Başkan salonu terk etti!
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, meclis konuşması ...
 
Su ürünleri ihracatı yüzde 65 arttı
Türkiye’de 2000'li yılların başından itibaren ihracatın lokomotif sektörlerinden ...
OASIS Projesi'ne Avrupa'dan destek
OASIS Projesi, Tek Pazar Programı (SMP COSME) altında Avrupa Tarım-Gıda ...
EBSO Meclis Başkanı’ndan ‘tasarruf’ çıkışı: Üst gelir grubu fedakarlık yapmıyor!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva