HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Aralık 2015 Cuma - 13:26

Türkiye'nin kadın muhtarları Urla'da buluşacak

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan “Kadın Muhtarları” ağırlamaya hazırlanan Urla Belediyesi, 17-19 Aralık tarihleri arasında Eski Tamirhane Binası’nda gerçekleşecek olan “Kadın Muhtarlar Çalıştayı”nın basın toplantısı İskele Urit Restoran’da gerçekleşti

Türkiye nin kadın muhtarları Urla da buluşacak

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın önderliğinde yapılan toplantının konuşmacıları arasında Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. H. Hasan Yılmaz ve Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan  Balkır yer aldı.

Ankara Üniversitesi, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Ege Kadın Dayanışma Vakfı, Urla Kent Konseyi, Kadın Muhtarlar Derneği’nin destekleriyle gerçekleştirilecek olan “Kadın Muhtarlar Çalıştayı ve Sürdürülebilir Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Sempozyumu” na toplam 240 kadın muhtar katılacak. Çalıştayda, siyasetin ilk basamağı olan muhtarlık görevinde kadın muhtar, geçmişten günümüze ele alınarak güncel sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek siyasete giren kadınların karşılaştıkları sorunların belli öncelikler temelinde belirlenmesi ve belirlenen öncelikli sorun alanlarından hareketle bir eylem planı hazırlanması ve bunun kamuoyuyla paylaşılmasının amaçlandığı çalıştayın son gününde, Urla Belediyesi’nin Urla’da kadının konumun güçlendirilmesi ve dezavantajlı olduğu alanlarda desteklenmesine yönelik olarak hazırladığı 2016 yılı bütçesi açıklanacak.  
URLA’DA KADIN MUHTAR SAYISI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Muhtarlığın tarihçesine değinen Başkan Uyar Türkiye’de kadın muhtarların sayısı ve dağılımı hakkında bilgi verdi. Bugün siyasette daha fazla kadın siyasetçi olsaydı, dünya bu kadar çatışma ve savaş ortamında olmazdı diyerek sözlerine devam eden Başkan Uyar; “ Urla’da ise bu rakam 37 muhtardan 6 sı kadın olmak üzere yüzde 16,21 gibi Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir” ifadelerini kullandı.

“YEREL DEMOKRASİNİN VE EKONOMİMİN GÜÇLENDİRİLMESİDİR”
Urla Belediyesinin 2016 yılı için hazırladığı Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe modelinin sunulacağını ve tartışmaya açılacağının vurgulayan Uyar; “Urla Belediyesi olarak 2016 yılı bütçe hazırlıkları kapsamında faaliyet ve proje bazlı Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışmasını yaptık ve Meclis’de onaylanan bütçeye ekledik. Başlangıç niteliğindeki bütçe çalışmamızın  en temel özelliği program esaslı performans bütçe sistemi çerçevesinde bütçeye entegre faaliyet ve proje temelli bir altyapı çerçevesinde hazırlanmış olmasıdır. Amacımız yerel yönetim ayağında,  toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadının desteklenmesi suretiyle yerel demokrasinin ve ekonomimin güçlendirilmesidir” dedi.
 
KADININ KONUMU GÜÇLENDİRİLECEK
Yerel siyasete katılımda kadınların katılımın artırılmasına yönelik  “Kadın Muhtarlar Çalıştayı” ile yerel yönetimlerin en küçük birimi olan mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek siyasete giren kadınların karşılaştıkları sorunların belli öncelikler temelinde belirlenmesi, belirlenen öncelikli sorun alanlarından hareketle yerel siyasette kadının güçlendirilmesi suretiyle katılımın artırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanması ve bunun kamuoyuyla paylaşılmasını amaçladıklarını belirten Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. H. Hasan Yılmaz; “Belediyelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikalarının Sürdürülebilirliği Sempozyum”u ile Urla Belediyesi’nin kadının konumun güçlendirilmesi ve dezavantajlı olduğu alanlarda desteklenmesine yönelik olarak 2016 yılı Bütçesinde öngörülen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışması konusunda katılımcıları bilgilendirilmesi ile birlikte modelin sürdürülebilirliği ve TCDB yaklaşımının uygulamaya konulmasıyla, belediye hizmetlerine kadınların katılımının ne şekilde güçleneceği konuları ele alınacaktır” dedi.

KENT KONSEYLERİ ŞEMSİYE KURULUŞLARDIR
Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır; “Kent konseyleri bulunduğu kentin bütün sivil toplum kuruluşlarının şemsiye kuruluşudur. Urla Belediye Başkanımız Sibel Uyar ile uyum içinde çok güzel bir şekilde çalışıyoruz. Dün yaptığımız sayımda Ege Bölgesi’nde en fazla üyenin olduğu kent konseyi Urla olabilir. Demokratik kadınların çok önemli bir yere sahip olduğuna inanan biriyim. Urla için kadın belediye başkanı, kadın kent konseyi başkanının olması kadın muhtarların Türkiye ortalamasının çok üstünde olması Urla açısından bir avantaja çevireceğimize inanıyorum. Bu çalıştay herkes için çok güzel olacak” diye konuştu.
 
 
 

 
19 çocuğa istismara 240 yıl hapis!
 
Putin’den sert sözler: Askerlerimizi tehdit eden her…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir önünde ‘yetki’ isyanı: Sendikadan 22 talep!
Tüm Bel-Sen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Tüm Bel-Sen’in yetkili olduğu ...
Karşıyaka'nın Filizleri'ne büyük onur
Karşıyaka Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan “Karşıyaka’nın Filizleri ...
Metro seferlerine AÖF sınavı ayarı!
İzmir Metro A.Ş, Açık Öğretim Fakültesi Sınavı sebebiyle 13 Aralık Pazar ...
 
Kadim şehrin izleri bu stantta
Konak Belediyesi’nin bu yıl 9’uncusu düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı’nda ...
Buca Travel Turkey'e renk kattı!
Türkiye’nin önemli turizm organizasyonu Travel Turkey İzmir Fuarı, 9’uncu ...
Fuar İzmir’de ‘en lezzetli’ kongre!
Dünya Gurme Şehirler Birliği üyesi İzmir'in lezzetleri, Uluslararası Gastronomi ...
 
Bornova’da budanan dallar iyiliğe dönüşüyor!
Bornova Belediyesi, gençleştirmek ve bakımını yapmak için budadığı ağaçların ...
Ölümsüz ağaçlardan sıkılan yağlar satışa çıkıyor!
Türkiye’nin Sakin Şehir Başkenti Seferihisar’da, yerel üreticiye verdiği ...
Çiğli’de çöp konteynırları yeşilleniyor
Temizlik hizmetlerinde görselliği de ön plana tutan Çiğli Belediyesi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva