HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2024 Cumartesi - 12:02

Sayıştay’dan Ege Üniversitesi raporu: İhalesiz kiralamalar, ihalesiz alımlar!

Sayıştay’ın hazırladığı 2023 yılı Ege Üniversitesi raporunda ihalesiz kiralamalara ve ihalesiz işlemlere dikkat çekildi. Raporda 215 milyonluk ihalesiz alım yapıldığı kaydedildi.

Sayıştay’dan Ege Üniversitesi raporu: İhalesiz kiralamalar, ihalesiz alımlar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sayıştay’ın her sene düzenli olarak kamu kurumlarının bütçelerini araştırdığı raporlar yayımlandı. Kamu idareleri denetim raporları başlığı altında bulunan Özel Bütçeli İdareler – A kısmında bulunan üniversitelerin raporlarında dikkat çeken detaylar ön plana çıktı.

Ege Üniversitesi’nin 2023 Sayıştay raporu da yayımlanan raporlar arasında yerini aldı.  Raporda yer alan bir numaralı bulguda üniversitenin kiraya verilen bazı taşınmazların kira, elektrik ve su bedeli tahsilatlarında gecikme yaşandığı ve üniversitenin toplamda 6 milyon 983 bin 199 TL alacağı olduğu ifade edildi.

Raporda “Denetimlerde, Üniversitenin 2023 yıl sonu itibarıyla, aşağıdaki tablolarda da görüleceği üzere, 6 adet kiracıdan 3.696.603,69 TL kira alacağı, 11 adet kiracıdan ve Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğünden toplam 2.912.597,55 TL elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edilmiştir. Birikmiş kira alacakları için tahakkuk ettirilen gecikme zammı tutarı ise toplam 373.998,20 TL’dir. Sonuç olarak; Üniversitenin gecikmiş kira, elektrik ve su alacaklarından oluşan toplam 6.983.199,44 TL birikmiş alacağın tahsilat sürecinin hızlandırılması, tahliye süreci işletilecek olan kiracılar açısından da Kanun ve sözleşme hükümlerine uygun işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

İHALESİZ KİRALAMALAR
İki numaralı bulguda ise üniversitelerin kiraya verdiği taşınmazların kira sürelerinin ihalesiz uzatıldığı vurgulandı. Raporda “Üniversitenin 2886 sayılı Kanun'a göre ihale ile ya da protokol yapmak suretiyle muhtelif tarihlerde kiraya verdiği Otopark, Hastane Kantinleri, Diş Market, Çocuk Hastanesi Zemin Kat Kantinleri, Üntaş Merkez Binası, Tenis Kafe, Kipa Hipermarket gibi bazı taşınmazlarının 6098 sayılı Kanun’da belirtilen 10 yıllık süreyi aşmasına rağmen gerekli sürelere uyularak bildirim yapılmayıp tahliye edilmediği, kira süresi sonunda kullanım bedelleri alınarak kişi ve firmalara ihale yapılmaksızın kiracılık ilişkisinin devam ettirildiği görülmüştür. Kamu İdaresi cevabında, sözleşmesi sona eren ve ecrimisil hesaplaması ile faaliyetine devam eden kiracılar ile ilgili olarak bu taşınmazların satış, kira, irtifak, takas, tahsis ve devir komisyonu izinlerinin alındığı, 2886 sayılı Kanun hükümleri gereğince ihalelerinin yapılacağı ifade edilmiştir. Sonuç olarak; kiraya verilen taşınmazların 6098 sayılı Kanun’daki süreler gözetilerek kira süresi sonunda tahliye edilmesi ve 2886 sayılı Kanun’a göre ihale yapılarak tekrar kiraya verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.” denildi.

Yine raporda hazine mülkiyetinde 19 adet taşınmaz üzerinde bulunan ve 9 adedi üniversite özel mülkiyetinde olan, niteliği itibarıyla otomat, eşya satış yeri, ATM, dükkan, kafe, market, baz istasyonu, kantin gibi kullanılması mümkün olan toplam 28 adet kiraya verilebilir nitelikte olduğu ancak kiraya verilmediği de kaydedildi.

İHALESİZ ALIMLAR
4 numaralı bulguda ise üniversite tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarında yüzde 10’u aşan kısımları için Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadığı da belirtildi. Raporda “Üniversitenin 2023 yılı bütçesine mal ve hizmet alımları için toplam 963.662.422,29 TL ödenek konulmuş olup yıl içerisinde 4734 sayılı Kanun’un 22/d maddesi çerçevesinde parasal limitlere tabi toplam 215.636.313,59 TL harcama yapılmıştır. Ancak yapılan alım tutarının bütçeye konulan ödeneğin %10’unu aştığı ve aşan tutarlar için Kamu İhale Kurumundan da izin alınmadığı görülmüştür. Kamu İdaresi cevabında, harcama birimlerinin mal ve hizmet alımlarında %10 limit sınırını aşan kısımları için Kamu İhale Kurumundan izin talep edileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak; parasal limitler dahilinde yapılan mal ve hizmet alımlarında %10 sınırının Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadan aşılmaması gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı.

 
AK Partili Dağ’dan ‘Elektrik Faciası’ yorumu: Başkan olsaydım vicdani sorumluluğu üstüme alırdım!
 
Narlıdere'de memurların yüzü güldü: TİS imzalandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hayırlı işler 21 Eylül 2024 Cumartesi 12:51

Ege Üniversitesi eskiden yeniye bütün yöneticileri hepsi tek tek mali durumları araştırılmalı, sistemde çok boşluk var ve yöneticiler her türlü alan doğuyor çok büyük üniversite alanından bahsediyoruz ve buranın her türlü alım işi hastane kendi adına ayrı , rektörlük kendi adına ayrı bir yönetim burada birbirinden ayrılan idare herkes birbirine göz yumuyor,. tamamen menfaat doğrultusunda Yıllardır sesini çıkarmıyor kimse. devlet bu konuda maalesef çok geride kaldı çok kişinin canını yaktılar İhale süreçlerini ihale verdikleri firmaları çoğunu sıkıntıya soktular ve bunu mahkeme dosyalarında görmeniz çok kolay devletin ilk yapması gereken bence bu işleri inceleyip her işi neden sıkıntıya giriyor bu kurumun ve kontrollerinden idarecilerine böyle bir organizasyon yapıları var mı bunun üstüne gitmesi gerekiyor Çünkü kontrol mekanizması bu tarz aciklari çok iyi biliyor bunları yöneticiler Bildiği halde göz yumuyorlar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ’dan ‘Elektrik Faciası’ yorumu: Başkan olsaydım vicdani sorumluluğu üstüme alırdım!
İzmir-Alsancak’ta iki vatandaşın hayatını kaybettiği olay hakkında konuşan ...
Narin cinayetinde kritik gelişme: Katili itiraf etti!
Diyarbakır'da katledilen Narin Güran'a ilişkin soruşturmada yeni bir gelişme ...
Spor yazarı Ercan Güven hayatını kaybetti
Türk spor medyasının duayen yazarlarından Ercan Güven, geçirdiği kalp ...
 
Antalya'da 8,2 kilogram mantar bulundu
Antalya'nın Akseki ilçesinde bir kişi, arazide 8 kilo ağırlığında mantar buldu.
Veliler isyan etmişti: MEB'ten temizlik krizini bitirecek hamle!
Eğitim ve öğretim döneminin başlamasının ardından ortaya çıkan temizlik ...
Polisler durdurdu... 5 ruhsatsız tabanca ele geçirildi
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde polis ekiplerince durdurulan araçta 5 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.
 
MİT ve TEM'den PKK'ya nokta operasyon
MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nün ortak operasyonu ...
İzmir'de operasyon: 6,1 ton kaçak tütün ele geçirildi!
Ticaret Bakanlığı, İzmir'de düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında 6,1 ...
İzmir'de mafya baskını!
Aralarında İzmir'in de bulunduğu 6 ilde, elebaşılığını yurt dışında tutuklu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva