HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2024 Cumartesi - 12:37

Sayıştay soyguna 'dur' dedi: Üniversiteye ültimatom!

Sayıştay’ın hazırladığı 2023 yılı İzmir Demokrasi Üniversitesi raporunda ihale süreçleri ve üniversite adıyla kurulan vakıf üzerinden kayıt parası alınması konusunda yapılan işlemlere dikkat çekildi. Sayıştay, üniversite adıyla vakıf kurulamayacağını ve öğrencilerden kayıt parası toplanamayacağının altını çizdi. Ayrıca üniversitenin açık ihale ile tek seferde yapması gereken ihaleyi limiti aşmamak adına 6 ayrı parçada temin yöntemiyle mal ve hizmet almasının kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Sayıştay soyguna  dur  dedi: Üniversiteye ültimatom!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ-  Sayıştay’ın her sene düzenli olarak kamu kurumlarının bütçelerini araştırdığı raporlar yayımlandı. Kamu idareleri denetim raporları başlığı altında bulunan Özel Bütçeli İdareler – A kısmında bulunan üniversitelerin raporlarında dikkat çeken detaylar ön plana çıktı.

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin 2023 Sayıştay raporu da yayımlanan raporlar arasında yerini aldı. Raporun “Diğer Bulgular” bölümünde kanuna aykırılık teşkil eden bulgulara yer verildi.

TEK İHALE DEĞİL 6 AYRI İHALE
Kanuna göre ihale edilmesi gereken hizmet alımlarının bölünmek suretiyle doğrudan temin yönteminin uygulanmasının kanuna aykırı olduğu vurgulandı. Üniversitenin tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek ihalesini açık ihale ile yapmak yerine 6 ayrı parçada ihale yaptığı rapora yansıdı. 2023 yılında 431.810,00 TL’yi aşmayan ihtiyaçlara ilişkin alımların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin usulü ile karşılanabileceği belirtildiği ancak yemek ihalesinde limit aşımından kurtulmak için 6 ayrı ihalenin yapıldığının tespit edildiği bildirildi.

KAMU İHALE KURUMU’NA BAŞVURMADAN DOĞRUDAN ALIM YAPILDI
Bir diğer bulguda ise doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda kamu ihale kurulunun uygun görüşü alınmadan %10'luk sınırın aşıldığı tespit edildiği rapora yansıdı. Üniversitenin doğrudan temin ve mal ve hizmet alımları işlemlerinde Kamu İhale Kurumu’na başvurmadan yüzde 10 olarak belirlenen limiti aştığı vurgulandı. Raporda “Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, önceki dönemlerde gerekli izinlerin alındığını ancak 6 Şubat 2023 yılında ülkemizde yaşanan deprem felaketinden sonra okulların ne zaman açılacağı belli olmadığından mal ve hizmet alımlarında ivedi ihtiyaçların ortaya çıkması, sürdürülen hizmetin aksamadan devam ettirilmesi doğrultusunda doğrudan temin ve pazarlık usulü ile alım yapıldığı bilgisi verilmiştir. Ancak bahse konu olan mevzuat hükmünde bu döneme özgü istisnai bir düzenleme bulunmadığından açıklamanın bulgu konusu hususu karşılar nitelikte olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında %10’luk limitin Kamu İhale Kurumundan izin alınmadan aşılmaması gerekmektedir” denildi.

VAKFI KAPAT, KAYIT PARASI ALMA
Bir diğer bulgu ise üniversitenin adıyla vakıf kurulması ve bu vakıf üzerinden öğrencilerden kayıt parası alınması konusuydu. Sayıştay bulgusunda üniversitenin adı ile vakıf kurulmasının ve kayıt parası toplanmasının mevzuata aykırı olduğunu ve bundan vazgeçilmesi gerektiğinin altı çizildi. Raporda “Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, yeni kurulmuş bir üniversite olması sebebiyle Demokrasi Üniversitesinin tanınırlığını artırmak ve faaliyetlerin verimli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla tahsil edilen kayıt ücretlerinin bu etkinlerde kullanıldığı, bu gelirlerden vakıf lehine herhangi bir kazanç sağlanılmadığı ifade edilmiştir. Ancak verilen cevap bulguda yer verilen mevzuata aykırılığı açıklayacak nitelikte değildir. Sonuç olarak, Üniversite tarafından düzenlenen etkinliklerde herhangi bir vakıf adı kullanılmaması ve bu etkinliklere ilişkin gelirlerin Üniversite tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir” denildi.

 
Doğal gaz 1 can aldı: İki kişi tedavi altında!
 
DEÜ'de milyarlık zarar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğal gaz 1 can aldı: İki kişi tedavi altında!
Elazığ'ın Palu ilçesinde, doğalgaz sızıntısından zehirlenen aynı aileden ...
17 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyine düzenlenen hava harekâtları sonucunda Gara’da 8, Hakurk’ta ...
Sayıştay’dan Ege Üniversitesi raporu: İhalesiz kiralamalar, ihalesiz alımlar!
Sayıştay’ın hazırladığı 2023 yılı Ege Üniversitesi raporunda ihalesiz ...
 
AK Partili Dağ’dan ‘Elektrik Faciası’ yorumu: Başkan olsaydım vicdani sorumluluğu üstüme alırdım!
İzmir-Alsancak’ta iki vatandaşın hayatını kaybettiği olay hakkında konuşan ...
Narin cinayetinde kritik gelişme: Katili itiraf etti!
Diyarbakır'da katledilen Narin Güran'a ilişkin soruşturmada yeni bir gelişme ...
Spor yazarı Ercan Güven hayatını kaybetti
Türk spor medyasının duayen yazarlarından Ercan Güven, geçirdiği kalp ...
 
Antalya'da 8,2 kilogram mantar bulundu
Antalya'nın Akseki ilçesinde bir kişi, arazide 8 kilo ağırlığında mantar buldu.
Veliler isyan etmişti: MEB'ten temizlik krizini bitirecek hamle!
Eğitim ve öğretim döneminin başlamasının ardından ortaya çıkan temizlik ...
Polisler durdurdu... 5 ruhsatsız tabanca ele geçirildi
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde polis ekiplerince durdurulan araçta 5 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva