HABERLER>DÜNYADAN
23 Şubat 2011 Çarşamba - 00:00

Türk feribotları Libya'dan dönüyor!

Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla yola çıkan ’“Orhan Gazi-1’” ve ’“Osman Gazi-1’” feribotlarının Marmaris Limanı'na ulaşmak üzere Akdeniz'deki seyri devam ediyor.’

Türk feribotları Libya'dan dönüyor!

Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla yola çıkan ’“Orhan Gazi-1’” ve ’“Osman Gazi-1’” feribotlarının Marmaris Limanı'na ulaşmak üzere Akdeniz'deki seyri devam ediyor.’
 
Feribotun yolcularını aldığı sırada Bingazi Limanı mahşer yerine dönerken binlerce Türk yolcunun yanında 30 da yabancı yolcu İDO feribotuyla Türkiye'ye geliyor.
 
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye ait feribotlarla tahliye edilen 3 bin yolcudan bazıları geceyi koltuklarda, bazıları da koltuklar arasında yerde geçirdi.
 
Vatandaşlara sabah kahvaltısında, Türk Kızılayı'nın feribotlara gıda desteği sağlamak amacıyla yüklediği kumanyalar dağıtıldı.
 
Bazı yolcular kağıt oynayarak, bazıları uyuyarak, bazıları da sohbet ederek vakit geçirmeye çalışıyor. Deniz tutması nedeniyle fenalaşan yolculara, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi müdahale ediyor. Yolcular arasında ağır yaralı olan bir kişi de yine sağlık ekibinin kontrolü altında tutuluyor.
 
Bir taraftan da isimleri okunan vatandaşlara tek tek pasaportları ve seyahat belgeleri veriliyor.
 
Marmaris'e saat 23.00'te ulaşması planlanan ’“Orhan Gazi-1’” feribotundaki 1500 yolcu arasında yabancı uyruklu 30 kişi ile 10 gün önce dünyaya gelen Onur Eren Çalışkan adlı bir bebek de yer alıyor.
 
Feribotların Marmaris'e varmasının ardından yolcular, gitmek istedikleri şehirlere ücretsiz olarak otobüs veya uçakla gönderilecek.
Bingazi mahşer günü gibi
 
 
67 TÜRK İSTANBUL'A GELDİ
 
Libya Havayolları'na ait tarifeli uçakla 67 Türk, Trablus'tan İstanbul'a geldi. Libya'daki olaylar nedeniyle ülkeden ayrılarak LN 192 sefer sayılı Libya Havayolları uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen Türkler, yakınları tarafından sevinç gözyaşları ile karşılandı.
 
Yolculardan Özkan Tetik, 21 Şubattan beri Trablus Havalimanı'nda mahsur kaldıklarını belirterek, ’“Aç, susuz kaldık, her şeyin fiyatı arttı. Havalimanına bileti olan ve uçuş tarihi gelen kişileri alıyorlar. Herkes dışarıda bekliyor. Hiçbir yetkiliden yardım görmedik, bulabildiğimiz ilk biletle Türkiye'ye geldik’” dedi.
 
Libya'da işçi olarak çalıştığını belirten Cemal Yamur, ülkede şartların çok zor olduğunu ifade ederek, ’“Bilet alamayan, pasaportu kaybolan, hava alanına ulaşamayan Türkler olduğunu duyduk. Kendi imkanımızla hava alanına geldik. Dünden itibaren Mısırlılar hava alanına çok yoğun şekilde geldi, hava alanını adeta işgal ettiler. Türkler dışarıda kalmış durumda’” diye konuştu.
 
 
Yamur, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin konuşmasının ardından Libyalıların Trablus sokaklara döküldüğünü belirterek, 'Kaddafi'nin televizyon konuşmasının ardından herkes Trablus sokaklarına döküldü. Kaddafi yanlıları sabaha kadar kutlama gösterileri yaptı. Zaten Trablus'ta Kaddafi yanlıları var’” dedi.
 
TÜRKİYE'YE GELDİĞİNE SEVİNEMEDİ
 
Libya'da çalışan eşini bırakmak zorunda kalarak Türkiye'ye dönen Güneş Mengüllüoğlu da çok üzgün olduğunu söyleyerek, ’“Orada çok kötü şeyler yaşanıyor. Eşim Misurata kentinde kalıyor. Az önce kendisiyle konuştum, evde güvendeymiş. Ama Libya'da yarın ne olacağı, bir saat sonra ne olacağı belli değil’” diye konuştu.
 
Libya'daki Türklerin çok mağdur durumda olduğunu ifade eden Mengüllüoğlu, ’“Trablus yolunda Peşmerge gibi giyinmiş, ellerinde silahlar olan insanlar gördük. Herkes çok tedirgin’” şeklinde konuştu.
 
Bu arada, Libya'da yaşayan kızını görmeye giden ablası Neval Özal'dan haber alamadığını söyleyen ve havalimanında bekleyen Gülseren Askar da, ablasının Libya Havayolları uçağından inmesiyle büyük sevinç yaşadı.
 
YOLCULARDAN BAZILARI, TRABLUS HAVALİMANINDA AÇ VE SUSUZ
KALDIKLARINI BELİRTEREK, DURUMU ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ
 
Libya’’daki olaylar nedeniyle bu ülkeden ayrılan Türklerden bir grup daha THY’’nin özel uçağıyla İstanbul’’a geldi.
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine bu ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gönderilen TK 3996 sefer sayılı A330 tipi THY uçağı, Trablus Havalimanından aldığı 250 yolcusuyla akşam saatlerinde Atatürk Havalimanına indi.
 
Havalimanında pasaport kontrolünden geçen bir grup yolcu, Trablus Havalimanı’’nda aç ve susuz kaldıklarını, kendileriyle ilgilenilmediğini belirterek, alkışlarla durumu protesto etti. Mahir Güler adlı işçi de "Kuru
ekmeğe muhtaç kaldık" diyerek elindeki ekmeği gösterdi.
 
Libya’’da Muammer Arabi adlı şirkette muhasebe şefi olarak çalışan Hüseyin Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece kendi şirketlerinde çalışan 110 kişinin Trablus Havalimanında 3 günden beri mahsur kaldığını belirterek, "Havalimanında yemeden, içmeden, daha da kötüsü hiçbir muhatap bulamadan beklemek zorunda kaldık. Cep telefonları, internet çalışmıyordu. Kuyruklarda sürekli tartaklandık, ezilme tehlikesi yaşadık. Büyükelçilikten şikayetimiz var, hiçbir şey yapılamıyorsa bile en azından havalimanında bir kriz masası kurulabilirdi. Olaylardan yeni çıkmış Tunus’’un, Mısır’’ın vatandaşları uçaklarla karşılanırken, bize sahip çıkan olmadı" diye konuştu.
 
Mahir Güler de Libya’’da büyük sıkıntılar çektiklerini, özellikle havalimanında çok zor şartlarda bekletildiklerini ifade ederek, "Ben bu kuru ekmekle 4 gün yaşadım. Kuru ekmeğe muhtaç kaldık. Aç, susuz yaşadık. Yağmur altında dışarıda kaldık. Terminale girince ayaklar altında taşlarda yatıyorduk.
 
Öyle zor günler geçirdik. Orada kalanlar hala aynı sıkıntıları yaşıyor. Onlarla ilgilenilmesini istiyoruz. Bir arkadaşımızın pasaportu elinden alındı, 50 dolar verip zor ellerinden aldım. Bize hiçbir insani yardım yapılmadı" dedi.
 
Bir şirkette ambar şefi olarak çalışan Haşim Akyüz de Bingazi şantiyesinde sahipsiz kaldıklarını, konsolosluk yetkililerinin kendilerine yeterince sahip çıkmadığını öne sürerek, "Bingazi’’deki stadyumda hala binlerce Türk var. Libya’’da aşağılanan sadece Türkler. Hiçbir Afrikalı, Avrupalı aşağılanmıyor" diye konuştu.
 
Bu arada, bazı yolcular da durumlarından şikayet eden yolculara tepki göstererek, onlarla tartıştı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göstericiler Yunan polisini yaktılar!
Hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto eden çalışanların greve ...
Libya’’da dehşetin bilançosu: 560 ölü, 1400 kayıp!
Libya’’da devam eden halk ayaklanmasında yaşanan dehşetin detayları ortaya ...
Ve Türkler Bingazi’’den ayrıldı
Libya'daki isyanın en yoğun yaşandığı kentteki Türk vatandaşlarının ...
 
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
Siyaset tarihinin unutulmaz gafları’…
Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki ’‘’’Yürüyen merdiven ve attan düşme’’’’ ...
Üniversitede silah taşımak serbest!
ABD'nin Teksas eyaletinde, üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin ...
 
Kaddafi ilk kez geri adım atıyor!
Ordu ve paralı askerleri halkın üzerine sürerek ayaklanmayı kanla bastırmaya ...
Ve isyan ateşi Balkanlar’’a sıçradı’…
İnternette başlatılan protesto dalgası Balkanlara ulaştı, Bosna'da ...
İngiltere rakıyı konuşuyor
Alkollü içki devi Diageo'nun Mey İçki'yi alması İngiliz basınında ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva