HABERLER>DÜNYADAN
22 Şubat 2011 Salı - 00:00

Kaddafi ilk kez geri adım atıyor!

Ordu ve paralı askerleri halkın üzerine sürerek ayaklanmayı kanla bastırmaya çalışan Kaddafi'nin ilerleyen saatlerde televizyona çıkarak reform sözü vereceği iddia edildi.’

Kaddafi ilk kez geri adım atıyor!


TARBLUS- Libya’’da ayaklanma kanla bastırılıyor. Gelen son haberlere göre ölü sayısı 500'ü geçti.
Diğer taraftan Kaddafi'nin reform sözü vereceği iddia edildi. El Arabiya televizyonu Libya liderinin ilerleyen saatlerde televizyona çıkarak bir açıklama yapacağını iddia etti. Televizyonun haberine göre Kaddafi yapacağı açıklamada reform sözü verecek ve yetkilerinin bir kısmını yerel yönetimlere devrecek.    

MISIR SINIRI VE TOBRUK İSYANCILARIN ELİNDE
Ülkenin Mısır sınırı ise isyancıların eline geçti. Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre silahlı bir grup isyancı sınırın Libya kısmının denetimini ele geçirdikten sonra sınır binasındaki Kaddafi posterlerini yere indirdi.
Daha önce isyancıların denetimine geçtiği iddia edilen ülkenin ikinci büyük kenti bingazi'den sonra, Libya'nın önemli şehirlerinden Tobruk'ta da isyancılar denetimi ele geçridiklerini açıkladılar. Reuters haber ajansı yerel halka dayanarak kentin denetiminin artk Kaddafi yönetiminde olmadığını duyurdu. 
'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'
Yaşanan şiddet eylemlerinden sonra BM de sesini yükseltmeye başladı. BM insan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. Pillay, yaptığı açıklamada, Libya'da gösteri düzenleyen halka yönelik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtti.
Libya'da insan hakları ihlallerinin derhal durdurulması çağrısında bulunan BM temsilcisi, sivillere yönelik savaş uçakları, makineli tüfekler ve keskin nişancılarla saldırı haberlerini kınadı. BM temsilcisi, "Sivil halka yönelik yaygın ve sistematik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini" vurguladı.

Libya devlet televizyonu ise göstericilere karşı "katliam" yapıldığına dair açıklamaları yalanladı. El Cemahiriye televizyonu, "birçok kentte, köyde ve mahallede katliam yapıldığının söylendiğini" belirterek, "psikolojik savaşın bir parçası olan bu dedikodu ve yalanlarla mücadele etmeleri gerektiğini, bu haberlerin ülkenin morali, istikrarı ve zenginliğini yok etmeyi amaçladığını" açıkladı.

HAVAALANI VE LİMANLAR KAPALI
Kısa süre önce ayaklanma ile Mübarek yönetiminin devrildiği komşu Mısır da Libya sınırındaki güvenliği arttırma kararı aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ayrıca isyancıların Bingazi Havalanı’’na verdiği hasardan dolayı uçakların iniş yapamadığını açıkladı.
Bunun yanısıra Trablus ve Bingazi limanları da şiddet eylemleri nedeniyle kapatıldı.
DİPLOMATLAR KAZAN KALDIRDI
Ülke içinde bu gelişmeler yaşanırken, Libya’’nın dış temsilcilikleri Kaddafi’’ye karşı kazan kaldırdı. Yeni Delhi'deki Libya büyükelçisi Ali El Essavi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, Libya halkını korumak için hemen harekete geçmesini istedi ve "Kaddafi'nin gitmesi, sokaktaki halk için gerekli" dedi.
Paralı askerlerin kullanıldığı iddialarına da değinen büyükelçi, ’“Afrika’’dan geliyorlar ve Fransızca konuşuyor’” dedi. Essavi daha sonra istifa ettiğini açıkladı.
Malezya'daki Libya büyükelçliğinden yapılan açıklamada da, Kaddafi yönetiminin gösterileri bastırmak için başvurduğu yöntemler kınandı. Açıklamada, "masum sivillere yönelik barbar, cani katliamı kınıyoruz" denildi.

Elçilerin istifa konvoyuna son olarak ABD büyükelçisi de katıldı. Büyükelçi, "defol git Kaddafi ve halkı rahat bırak" diyerek istifa etti.
BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ
Mısır'ın İskenderiye kentindeki Libya konsolosluğunda da bayraklar yarıya indirildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve isyan ateşi Balkanlar’’a sıçradı’…
İnternette başlatılan protesto dalgası Balkanlara ulaştı, Bosna'da ...
İngiltere rakıyı konuşuyor
Alkollü içki devi Diageo'nun Mey İçki'yi alması İngiliz basınında ...
Yeni Zelanda 6.3'le sarsıldı: 65 ölü
Yeni Zelanda'da ülkenin ikinci büyük kenti olan Christchurch bölgesinde ...
 
Halkı vuruluyor, Kaddafi nerede?
Libya Hava Kuvvetleri’’ne bağlı çift koltuklu iki savaş uçağının Malta’’ya ...
Libya alev alev’…
Bingazi’’de sonra Libya’’nın başkenti Trablus’’ta da isyancılarla hükümet ...
Kavanozun içinde kedi!
Yuriy Korotun'un sahibi olduğu "Ksyusha", fazla ilgiden sıkıldığı ...
 
Aliağa’’da türkü gecesi
Aliağa Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi’’nde ...
CHP’’den Bucak aşiretine vekillik teklifi!
Güneydoğu'da milletvekili çıkarmak isteyen CHP aşeritlerin peşine ...
Libya iç savaşın eşiğinde’…
Libya’’yı 42 yıldır demir yumrukla yöneten Kaddafi, başkaldıran Bingazi ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva