HABERLER>GÜNCEL
2 Ekim 2024 Çarşamba - 09:25

Mahallede büyük endişe: İzmir’in Çernobili’nde ölüm kokusu!

İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki nükleer atık alanda temizlik için çalışmaları gece saatlerinde sürerken, iş makinelerinin çalışması ile birlikte alandan çıkan koku halk sağlığı açısından endişelere neden oldu. 

Mahallede büyük endişe: İzmir’in Çernobili’nde ölüm kokusu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Gaziemir ilçesi sınırında bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından yurtdışından getirilen radyoaktif maddelerin fabrika sahasına gömüldüğü tespit edilmiş, ancak bu atıkların bertaraf edilmesi ve bölgenin çevresel olarak temizlenmesi yönünde şimdiye dek ciddi bir adım atılmamıştı. 2022 yılında ise Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından EKOVAR A.Ş. adlı şirketin bölgenin çevresel iyileştirme faaliyetine ilişkin yetkilendirildiği bilgisi ortaya çıkmıştı.

EKOVAR A.Ş. geçtiğimiz Ağustos ayında alanda çalışmalara başlamıştı. Çalışmaların 2025 yılı Mart ayında sonlandırılması planlanırken EKOVAR Şirketi radyoaktivite ölçümleri ve sahadaki çalışmaları, Nükleer Denetleme Kurulu (NDK) tarafından yetkilendirilmiş A tipi uluslararası gözetim firmasının gözetiminde yapacağını taahhüt etti. Radyoaktif atıkları ise Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) alacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise alanda henüz atık sınıflandırılmasının yapılmadığını ve sevkiyat işlemlerine başlanmadığını kaydediyor. 

KOKU YENİDEN ARTTI
Temizlik çalışmaları kamuoyunda tartışmalara neden olurken iş makinelerinin gece saatlerinde çalıştığı öğrenildi. İş makinelerinin çalışmaya başladığı günden bugüne alanda yayılan koku da artmış durumda. Nükleer atıkların üzerindeki toprak azaldıkça koku daha da artıyor. Kokudan mustarip olan vatandaşlar ise sağlıkları açısından endişeli. Vatandaşlar bölgede bir an önce sağlık taraması yapılmasını talep ediyor. İş makinelerinin ilk çalıştığı günlerde ise alanda dumanlar çıkmıştı. Yaşam alanlarının ortasında yer alan fabrika sahasının yakınlarında konutların yanı sıra ilkokul ve ortaokul da yer alıyor.

GENZİMİZİ YAKAN BİR KOKU VAR
Egedesonsöz’e konuşan mahalle sakinlerinden Hüseyin Kandemir, mahallede ağır yanık balata kokusu olduğunu kaydederek, “Taktığımız maskeler maalesef bu kokuyu almamıza engel olmuyor. Genzimizi yakan bir koku var. İnsanlar bu kokudan rahatsız durumda. Camlarını pencerelerini açamıyorlar. Arkamızdaki nükleer atık alanında kepçe ile alınan toprak bir makineden geçirilerek toz haline getiriliyor. Çıkan zehirli atıkların nereye götürüldüğü, nasıl muhafaza edildiği ve nasıl korunduğunun denetlenmesi ve takip edilmesi gerekiyor” dedi.

ATIK ALANININ YAKINLARDAN İLK VE ORTAOKUL
Atık alanının yakınlarında bir okul olduğunu da kaydeden Kandemir, “Sonbahara gireceğiz ve yağışlar başlayacak. Bölgede çıkarılan atıklar yer yüzünde ve hemen alt tarafında bir dere yatağı var. Yağmurların yağması ile birlikte zehirli atıklar dere yatağı ile körfeze taşınacak. Körfez zaten şu anda kirlilik ile gündemde. Öte yandan hemen arkamızda bir ilkokul ve ortaokul da var. Orada eğitim gören çocuklarımız da tehlike altında. Oraya da özel bir önlem alınmalı. Temizlik aşamasının bir an önce uluslararası standartlara uygun olarak temizlenmesi gerekiyor. Artık daha ne kadar zehirleneceğiz. Daha fazla zehirlenmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Kuru meyveciler gözünü Hindistan'a dikti!
 
Menderes'te istihdam köprüsü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
2 Ekim 2024 Çarşamba 09:47

Bu nükleer artıkları hangi gerekçeyle buraya getirip gömmüş bu kanıbozuklar? Kim sebep olduysa en ağır cezaya çarptırılmalılar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'ByLock' baskını!
İzmir merkezli iki ilde düzenlenen FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonda ...
Zonguldak'ta eğitime 1 gün ara verildi
Zonguldak'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 Ekim Çarşamba günü hem ...
Mehmet KARABEL yazdı... 157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Mehmet KARABEL yazdı... 157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
 
2 ayrı suç örgütlerine 'Kuyu-31' baskını!
Manisa’da Doğan Gezekli’nin, Yozgat’ta Ahmet Doğan’ın elebaşılığını yaptığı ...
Polisten kaçarken kazaya sebep oldu: 4 yaralı!
Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde polisten kaçtığı öne sürülen motosikletlinin, ...
Boynunu makineye kaptırdı: İşçinin acı sonu!
Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki bir fabrikada çalışan Suriye uyruklu ...
 
Bağ evinde 558 litre sahte içki ele geçirildi
Tekirdağ’ın Saray ilçesinde jandarmanın bir bağ evinde yaptığı aramada ...
Adalet Bakanı Tunç'tan Narin açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Delillerin hepsi değerlendirilecek ve sonunda ...
İzmir Valisi Süleyman Elban, Ödemiş'te sempozyuma katıldı
İzmir Valiliği, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi tarafından ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva