HABERLER>POLİTİKA
27 Kasım 2011 Pazar - 09:55

Türeli Balkan göçmenlerinin taşınmazlarını sordu

CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Balkanlardan Türkiye’ye göç eden vatandaşların göç ettikleri ülkelerde kalan taşınmaz mallarının iadesi ve emeklilikle ilgili yaşadıkları sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.

Türeli Balkan göçmenlerinin taşınmazlarını sordu

İZMİR - Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Balkan göçmenlerinin çözüm bekleyen sorunlarını dile getiren Türeli, “Hükümet milyonlarca Balkan göçmeni vatandaşımızın sorunlarına karşı son derece duyarsız bir politika izliyor” tespitinde bulundu.
 
Bulgaristan başta olmak üzere Yunanistan, Makedonya, Bosna ve Kosova’dan Türkiye’ye göç eden vatandaşların, göç ettikleri ülkelerde kalan taşınmaz malları üzerinde hak iddia edemediklerini kaydeden Türeli, “Bulgaristan ile 1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ve buna dayalı olarak çıkarılan ikamet sözleşmesine göre, Türkiye’de yaşayan Bulgarlar ve Bulgaristan’da yaşayan Türklere anlaşma imzalandıktan sonra iki yıl içinde mallarını serbestçe elden çıkarma hakkı tanınmıştı. Ancak anlaşmanın yalnızca imzalandığı tarihten önceyi mi kapsadığı, yoksa daha sonraki dönemler içinde mi geçerli olduğu hususu açık değil. Bu nedenle Bulgaristan kötü niyetli bir yaklaşımla vatandaşlarımızın topraklarının iadesine ilişkin açtığı davaları reddediyor. İnsanlar ata yadigârı toprakları üzerinde hak iddia edemez halde. Bu anlaşmanın bir an önce yorumlanmasına ihtiyaç var” diye konuştu.
 
Balkanlarda Türk vakıflarına ait çok sayıda taşınmaz bulunduğuna değinen Türeli, hükümete “ Türkiye’de azınlık vakıflarına ait malların iadesi kararı aldığınız bir dönemde, Balkanlarda kalan Türk vakıflarına ait taşınmazları unutmayın” uyarısında bulundu.
 
Emekli olamıyorlar
Balkan göçmenlerinin en önemli sorunlarından birinin de emeklilik olduğuna dikkat çeken Türeli, gerek 1968 göç anlaşmasına göre, gerekse 1993 yılından sonra kendi isteğiyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edenlerin bürokratik engeller nedeniyle emekli olamadığını ifade etti. Göç eden vatandaşların Bulgaristan’da çalıştıkları süreleri Türkiye’ye aktaramadıkları bilgisini veren Türeli sözlerini şöyle sürdürdü: “ 1968 yılında imzalanan Türkiye-Bulgaristan Yakın Akraba Göç Anlaşması’nın 12’nci maddesinde böyle bir hüküm olmasına rağmen bu hüküm uygulanmıyor. Bir de 1993 yılından itibaren bugüne kadar kendi rızalarıyla gelenler var. Bunların çoğu emekli olamıyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ortak bir çalışma yapması ve göçmen vatandaşlarımızın emeklilik sorununun derhal çözülmesi gerekiyor.”  
 
Türkçe eğitim engelleniyor
Türeli, komisyonda yaptığı konuşmada Balkan ülkelerinde halen yaşayan Türklerin eğitim, dil ve kültür sorunlarını da gündeme taşıdı. Özellikle Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya’nın Türkiye ile imzaladığı ikili anlaşmalar ve uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Türkçe eğitim hakkını engellediğini kaydeden Türeli, “Şu anda Bulgaristan’da yaşayan Türk çocuklarının ancak yüzde 1,5’u haftada iki saat Türkçe eğitim görebiliyor. Aynı şekilde, Yunanistan, Lozan Anlaşması ile Batı Trakya Türklerine tanınmış olan Türkçe eğitim hakkının kullanılmasını engelliyor. Hatta Yunanistan ülkedeki Türk okullarından alınan diplomaların denkliğini dahi tanımıyor. Makedonya’da da benzer sorunlar yaşanıyor. Kosova Cumhuriyeti’nde önemli bir problem var: Türkçenin Arnavutça ve Sırpça ile eşit, resmî dil statüsüne sahip olmaması. Hâlbuki geçmişte böyle bir eşit statü vardı fakat bugün öyle bir şey yok.” dedi.  
 
Bulgaristan tarafından zorla yapılan isim değiştirme olayına da değinen Türeli “Bulgaristan 1971 yılında Pomak Türklerinin, 80’li yılların ortasında da Türklerin isimlerini zorla değiştirdi. Onlara    Slav( Bulgar) isimleri alma zorunluluğu getirdi. Bu uygulamadan sonra vazgeçtiler ama nüfus kütüklerinde hala o isimler kayıtlı. Bu kayıtların geriye doğru silinmesi gerekiyor” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gringi 28 Kasım 2011 Pazartesi 09:56

Sayın Türeli önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için teşekürler.Hükümet yetkilileri ve özelikle sayın Rıfat SAYIT çok çalıştığını beyan ederek bu konuya da el atmasını bekleriz.Tüm sorunlarla ilgilendiğini göstermeye çalışıyor.Çözüm yok.Var olan Derneklerle çalışmalarını sürdürmek yerine yeni yandaş dernek kurup az iş çok reklam peşinde koşturmaktadır.Pireyi deve yapıp pazrlayacaklar.İlginizden dolayı teşekürler sayın Türeli.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir’de ilçeler hareketli
AK Parti İzmir’de Bayındır kongresi ertelenirken Kiraz ve Ödemiş’te delegeler sandığa gitti.
Bağış: Kapatılan kapıları tek tek açarız
AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin AB sürecindeki eleştirilere yönelik ...
Kılıçdaroğlu, AK Parti'yi öven Bakan'la tartıştı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Sosyalistleri partisi kongresi ...
 
İnce: Atatürk ve İsmet Paşa'dan özür diliyorum
CHP'li İnce, Başbakan Erdoğan'ın 'Dersim' özürünü 'Olacak iş değil' diyerek ...
Cihaner: CHP'ye aklın almayacağı saldırı var
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Partimize karşı aklın almayacağı ...
Gül'den İngiltere'ye Kıbrıs ultimatomu!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere dönüşü Kıbrıs için net konuşarak, ...
 
Abdullah Gül’den ‘yüksek topuk’ yorumu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Buckingham Sarayı’ndaki karşılama töreninde ...
CHP eski genel Sekreteri Önder Sav'a şok
Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav hakkında, hacca gitmek isteyen bir ...
'Yıkılan cami' fotoğrafları Meclis'i gerdi
AKP döneminde rant için camilerin yıkıldığını savunan CHP'li Muharrem ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva