HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2015 Cumartesi - 10:22

Travel Turkey’de Ege modeli: İki ülke bir seyahat!

Son yıllarda Türklerin yoğun ilgi gösterdiği Yunan adalarının temsilcileri Travel Turkey’de ticaret mesajları verdi. Temsilciler, İki ülke arasında vizenin kalkması gerektiğine dair ortak görüşe sahipken son dönemde Türklerin ilgisinden memnun olduklarını söyledi. İzmir ve adaların beraber kazanması için, “iki ülke bir seyahat” modelinin gerçekleşmesine ilişkin mesajlar verildi.

Travel Turkey’de Ege modeli: İki ülke bir seyahat!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - 9’uncu Travel Turkey İzmir,  uluslararası turizm fuarı tüm hızıyla sürüyor. Ülkeler arasında turizm ilişkilerinin geliştirildiği organizasyon katılımcılardan yoğun ilgi görüyor.
 
Fuarın başlamasından önce İzmir’e gelen ve kentte temaslarda bulunan Yunanistan Kuzey Ege ve Adalar temsilcileri; ilişkilerin gelişmesi, ortak kazanımlar ve vize sorunu gibi birçok konu hakkında konuştu. 


 
HEDEF 3 MİLYON TURİST
Yunan Adaları Kalkınma ve Ticaret Odaları Başkanı Kalogridis Thrasıvoulos, Ege adalarına gelen Türklerin sayısının artması için ortak çalışma çağrısında bulundu.  2010 ‘da yüz bin kişinin geldiğini, bu rakamın 1 milyona ulaştığını söyleyen Thrasıvoulos, ”Bugüne kadar topla 1 milyon Türk turist Yunan adalarına gelmeye başladı. Bizim hedefimiz bu rakamı 3 milyona çıkarmak. Eğer vize kalkarsa bu rakama ulaşırız. 1999’dan bu yana ben bu vizenin kalkması için çalışıyoruz. Biz bu vizenin kalkması için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve dönemin Dış İşleri Bakanı İsmail Cem ile çok çabaladık. Bu engel Yunanistan’ın zorlamasıyla oluşan bir şey değil. Schengen kuralları nedeniyle kaynaklanan bir şey. Türk turistler en çok Sakız Adası’nı tercih ediyor.  Sakızdan sonra Rodos yer alıyor. 10 – 15 turist vardı Sakız Adası’na giden şimdi 85 bin oldu” diye konuştu.
 
RUSYA KRİZİNİN SON BULMASI LAZIM
Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ve turizmi etkileyen uçak kriziyle ilgili konuşan Kalogridis Thrasıvoulos, “Aradaki sürtüşmenin olmaması lazım. Sizin aranızda olan çatışma bizim turizmimizi de etkiler. Aranızda sürtüşme olduğu sürece Türk turistler gelmeyi tercih etmeyecektir. Rus turistler ilk önce Türkiye’ye geliyorlar, ondan sonra Yunanistan’a geliyorlar” dedi.
 
İKİ ÜLKE BERABER ÇALIŞMALI
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve iki ülkenin turizmden daha fazla kazanç sağlaması için beraber çalışmaları gerektiğini söyleyen Thrasıvoulos, “Bergama’ya çok fazla Yunanlı gidiyor. Türkiye’ye gelen 600 bin Yunan turist var bunların büyük bölümü Bergama’ya gidiyor. Türkiye turizminde Kuşadası’nın aşağı tarafları tercih ediliyor. Ama Kuşadası’nın yukarı tarafında yani Bergama’ya Troya’ya daha az turist geliyor. Aynı şey Yunanistan’da da geçerli. Girit bölümüne gelen turist sayısında milyonlara ulaşılırken, Kuzey Ege’de binlerle sınırlı. Avrupalı turist Kuzey bölümünü bilmiyor. Bu durum hem Türkiye için hem Yunanistan için de aynı.  Paris’teki Londra’daki, Berlin’deki uluslararası fuarlara beraber gitmemiz lazım.  Bergama’nın Midilli’nin ortak projelerle fuarlara katılması lazım. Bir paketin içindeki turistin iki ülkeye de gelmesi lazım” şeklinde konuştu.
 


İKİ ÜLKE BİR SEYAHAT
Travel Turkey’de Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Sakız Adası Homeros Oteller Birliği ile 2012 yılında gerçekleştirilen protokol gereği beraber stand açtı. Konu ile ilgili açıklama yapana Çeşme Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, “Kardeşleştirme protokolü dediğimiz bu projede “iki ülke bir seyahat” mesajı verdik. Sakız Adası’ndaki oteller ve bize bağlı oteller, beraber hareket etme kararı aldık. Tabi her şeyin başı huzur. Umarım bunu tüm Avrupa’da da görürüz. Biz barışın olduu bişr yerde çalışma yapmak istiyoruz. Biz Sakız adası ile birlikte kardeşliği en üst düzeyde tutmaya çalışan bir yapı içerisinde bunlara devam edeceğiz. Biz daha önce de bir çok yerde fuarlara katıldık. Ama biraz daha zamana ihtiyacımız var. Daha iyiye gitmek için beraber çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 


 
FUAR KATKI SAĞLIYOR
Fuarda Çeşme standında katılımcıları karşılayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, turizm yatırımlarının kurulan ilişkilerle katlanacağını söyledi. Dalgıç, “Çeşme ve İzmir turizmi için çok önemli bir fuardayız. Turizm sezonunda 2016’da sıkıntıların olacağı görülüyor. Umarım iyi sonuçlanır. Ben bu fuarda Çeşme olarak yer almaktan çok mutluyum umarım   tüm katılımcılara kazanç sağlar” dedi.


 
SAKIZ’DAN VİZE MESAJLARI
Sakız Adası'nın Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis de 2000'li yılların başında denizcilik ve sakız üretimiyle geçinen adanın Türkler sayesinde turizm merkezi haline geldiğini söyledi.
 
Son dönemde turizmde önemli bir gelişme olduğunu görüyoruz. Bu gelişme vizelerin alınmasındaki kolaylıktan kaynaklanıyor. Bu iki taraflı gelişme karşılıklı gidip gelmeden kaynaklanan etkileşimin sonuçları. Bu şekilde iki ülkenin ekonomisi gelişiyor. Bu yıl 80 bin Türk Sakız’a geldi. Önceden bu rakamlar tam tersiydi. Vizeler kalktığında bütün Türkler aynı gün gelirse kaldıramayız. Ama vizeler kalktığında sadece Sakız’a değil Yunanistan’ın her yerine gidilebilecek. Biz elimizden geldiği kadar karşılamaya çalışacağız. Benim düşüncem, vizeler kalktığında turizmin gelişmesi için herkes yatırımlara kanalize olacak. Sakız’da önceden sakız üretim sanayisi ön plandaydı. Ama son yıllarda turizmin gelişmesiyle ticari faaliyetler turizme geçti” ifadesini kullandı.
 
Suriyeli mülteci sorunu hakkında konuşan Karalis, “Sakız Adası’na gelen mülteciler bizim turizmimizi  çok etkilemedi. Çünkü biz artık her gün bin ila iki bin arasında Suriyeli’nin Sakız’a gelmesine alıştık. Daha doğrusu bunu nasıl kontrol edebileceğimizi biliyoruz. Onlarla beraber yaşamaya alıştık. Gelen Suriyelileri sistemli bir şekilde Atina’ya gönderiyoruz” dedi.


 
TÜRKLERİN MUTLU AYRILMASI EN BÜYÜK ELÇİLİK
Çeşme ile Sakız Adası arasında ulaşımı  sağlayan önemli turizm şirketlerinden Point Group sahibi ve eski Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Kostas Moundros ise iki ülkenin çok bağlar içinde olduğunu söylerken ”Biz nasıl İzmir’e geldiğimizde kendi evimizde hissediyorsak Türkler de Sakız’a geldiğinde kendilerini evinde hissediyorlar. Sakız Adası’na gelen Türklerin mutlu döndüğünü görüyoruz. Bu da bizim için en büyük elçilik görevidir” diye konuştu. İki ülke arasındaki vize sorunu ile ilgili ise Moundros,”  Vize problemi Yunanistan’ın elinde olan bir şey değil.  Bu Avrupa’nın koyduğu bir problem. Türkiye’de artık kapıdan çok kolay bir şekilde vize alınması önemli bir gelişme oldu. Bizim gözlemlerimiz vize sorunu yakın zamanda kalkacak ve Türkler çok rahat gidip gelebilecekler” dedi.

 
‘Girişim Kampüsü’nde 4.dönem: İESOB da ağa katıldı
 
Lezzet ustaları İzmir’de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar’dan King'in sözüyle kalkınma mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adana Sanayi Odası’nı (ADASO) konuk ...
Rusların yedek parça korkusu gerçek oldu
Saint Petersburg Endüstriyel Politikalar Komitesi Başkanı Maksim Meiksin ...
Ege Bölgesi’nin devleri girişimciler için birleşti
Ege Bölgesi’nin en büyük girişimcilik proje yarışması Girişim Kampüsü dördüncü kez başlıyor
 
Gram altın 1 ayın zirvesinde!
Altının gramı fiyatı, 101,80 lira ile son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
EBSO’dan eylem planı açıklaması: Sorumluluğa hazırız!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Başbakan ...
Demirtaş’tan hükümete ‘anahtar teslim fabrika’ uyarısı!
İTO Başkanı Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan hükümet eylem planını ...
 
Dolar seçim öncesine döndü, o sınırı aştı!
Dolar 2.94 lirayı aşarak seçim öncesi düzeylere geri döndü.
Kayyum atanan maden halkın kantarına çıkıyor!
Mahkeme kararı ile yönetimine kayyum atanan İpek Holding’e ait Koza Altın ...
Milli Piyango ortada kaldı
Milli Piyango'nun özelleştirme sürecinde özelleştirme bedeli yatırılmadı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva