HABERLER>GÜNCEL
2 Mart 2011 Çarşamba - 00:00

Okul yönetiminden kızdıran soru: Roman mısınız?

İzmir’’deki bir ilköğretim okulu, velilere anket göndererek, ’‘Roman mısınız?’’ diye sordu. Tepki gösteren aileler, ’‘Türküz’’ yazdı. Okul yönetimi özür diledi.’

Okul yönetiminden kızdıran soru: Roman mısınız?


İZMİR - Karşıyaka ilçesindeki Emine Lahur İlköğretim Okulu’’ndaki rehber öğretmenlerin öğrencilerin ailelerine gönderdikleri ankette yer alan ’“Roman mısınız?’” sorusu ayrımcılık krizine yol açtı.
Habertürk Egeli’’den Mehmet İnmez’’in haberine göre sorunun karşısına ’“Türküz’” yazan aileler, psikolojilerinin bozulduğunu söyledikleri çocuklarını okula göndermeme kararı aldı. Okul yönetimi, İzmir’’deki Karşıyaka Emine Lahur İlköğretim Okulu yönetimi, kısa süre önce, ’“öğrencileri ve ailelerini tanımak’” amacıyla bir anket formu hazırladı. İddiaya göre rehberlik öğretmenleri, okulun 621 öğrencisine, içinde 18 soru bulunan formları teslim etti.
Ailerinin yanıtlaması istendi. Ankette, ebeveynlerin iş, eğitim durumu, ailedeki kardeş sayısı, engelli birey olup olmadığı gibi soruların yanı sıra ’“Roman mısınız?’” sorusu da yer aldı.
Bu soru karşısında şok olan bazı aileler, anket formları ile okula gidip öğretmenlere ayrımcılık yaptıklarını söyleyip tepki gösterdi.
Okul yönetimi de bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade edip, formları doldurmadan geri vermelerini isteyerek velilerden özür diledi.


Okuldaki 60’’a yakın Roman öğrencilerin aileleri ankette bulunan 17 soruya cevap vererek, ’“Roman mısınız?’” sorusunun karşılığına, ’“Türküz’” yazdı. Veliler bizzat kendileri ya da çocukları aracılığıyla formları rehber öğretmenlere gönderdi. Veliler çocuklarına, öğretmenlerinin ’“Neden böyle yazdınız?’” diye sorması durumunda da ’“Biz Türküz ve T.C kimliği taşıyoruz’” demelerini istedi.
Bazı anne babalar, ’“Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Devlet çocukları ’‘okula gönderin’’ diye kampanya yürütürken, bu sorular, çocukları okuldan soğutur’” dedi.
AÇILIMIN RUHUYLA BAĞDAŞMIYOR
Egeli Romanlar Derneği Başkanı Yılmaz Kızılboğa, okulda çocuklarına yapılan uygulamanın resmi bir fişleme olduğunu öne sürdü. Türkiye Cumhuriyeti’’nde yaşadıklarını ve Türk olduklarını söyleyen
Kızılboğa, ’“İlkokula giden çocuklarımıza, ’‘Roman mısın?’’ diye sorulması bir ayrımcılıktır. Biz ’‘Türküz’’ ve Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz. Roman açılımı yapıldığı söyleniyor. Ama diğer taraftan okulda Romanları fişliyorlar.
Yapılan uygulama Roman açılımı ile bağdaşmıyor. Bu uygulama Roman öğrencileri kazanmak değil, dışlamak ve ayrıştırmaktır.
Diğer öğrenciler tarafından kabullenemeyen, tam eğitim alamayan çocuklarımızın, böyle bir uygulamayla psikolojileri bozulmuştur.
İleride devlet kurumuna girmek için hayalleri olan öğrenciler, bu fişleme ile girişleri engellenecek ve hep ezilmeye mahkum olacaktır’” dedi.
MİLLİ EĞİTİM: ART NİYET YOK
İzmir Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, söz konusu anketi doğru bulmadıklarını ve soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Roman çocukların eğitimde daha başarılı olmaları için projeler yürütüldüğünü vurgulayan Üye, sözlerini şöyle sürdürdü: ’“Okulun rehberlik öğretmenleri, öğrencileri tanımak için bir anket yapmış. Tamamen okul yönetiminin haberi olmadan yapılan bir ankettir. Öğretmenin art niyeti ve ayrımcılığı yoktur. Öğrenciyi tanımak için yapılan bir anket olduğu gibi, bizler hiçbir öğrenci arasında ayrımcılık yapmayız ve yaptırmayız. Anket çalışması ile ilgili soruşturma başlattık. 1 yıl içerisinde okula gitmeyen 100’’e yakın öğrencinin evlerine gidip, aileleri ile görüşerek okula gelmesini sağladık’” (Mehmet İnmenz/HT Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Karım zengin erkek avcısı’’ dedi 1 milyon istedi!
MÜSİAD İzmir Şubesi üyesi avukat M.F.T. karısının ’“zengin erkek avcısı’” ...
Erdoğan’’dan İzmir’’e EXPO 2020 sürprizi!
Ege TV’’nin alışkanlık yaratan programı ’‘Söz Meclisten İçeri’’ bu haftada ...
Özkan ve Balbay'a 21.00 operasyonu
 
Her fırsat bir fidan!
www.firsat35.com ile aldığınız ilk fırsat, bir fidana dönüşüyor. Satın ...
İzmirli kızlar ’‘fasıl eşliğinde’’ formda kalıyor
İzmir'deki bir spor salonu, üyelerinin daha fazla eğlenmesi ve enerji ...
Mezun olmadan iş görüşmesi yaptılar!
Mövenpick Otel İnsan Kaynakları Müdürü Koray Adıgüzel, İzmir Üniversitesi ...
 
Dikkat: Yine yağmur geliyor!
Geride kalan haftayı yağmurlarla geçirdikten sonra hafta sonu ’‘bulutlana’’ ...
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
Üniversitede BDP-TKP kavgası: 5 yaralı
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’’nde iki karşıt öğrenci grubu arasında ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva