Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Dün gece etkili olan sağanak yağış ve fırtınanın ardından İzmir'de denizin 1 metreden fazla yükselmesi nedeniyle sahil kesimindeki birçok sokak deniz sularının altında kalmıştı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak ve üyeleri, doğal afetlerde gıda güvenliğinin önemini anlatan açıklamalarda bulundu. Açıklamada, sel baskınları yaşayan esnafın gıda güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususların altını çizdi.

Açıklamaları gerçekleştiren Toprak, 'Ülkemizde gerçekleşen afetlerin yüzde 9,3'lük kısmını sel afetleri oluşturmakta. Sel suları fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıpların dışında gıda güvenliğine dair de sorunlara neden olur. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre su baskını sonrasında görev alması gereken afet çalışma gruplarından biri olan Afet Tarım Orman Gıda Su ve Hayvancılık Grubu'nun görev ve sorumluluklarından biri Gıda güvenliği konusunda gerekli çalışmaları yapmak olarak geçiyor. Bir diğer çalışma grubu olan Afet Ayni Bağış, Depo Yönetimi ve Dağıtım Grubunun görev sorumlulukları arasında Gıda güvenliği için denetim yaptırmak ve soğuk hava depoları kurdurmak yer alıyor. İlgili kurumları kentimizde yaşanan su taşkını ve sel baskını ile ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Gıda güvenliği ile ilgili bir sorun yaşamamak için gıda üretimi, satışı yapan yerlerde aşağıdaki hususlara ekstra dikkat edilmeli' dedi.

İMHA VE DEZENFEKSİYON UYARISI
Toprak, gıda güvenliği için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Sel suyu ile temas etmiş ambalajsız, açık, dökme tüm ürünler, sel suyu ile temas etmiş olabilecek yiyeceklerden doğal kokusu, rengi veya dokusunu kaybetmiş ürünler, Su geçirmez özelliği olmayan (karton, açılır kapaklı, vidalı kapaklı plastik, cam vb) paketlerdeki ürünlerBombe yapmış, hasarlı, açıldığında sıvı veya köpük fışkıran konserve ürünler derhal imha edilmeli. İmha ederken direkt çöpe atılmamalı. Tekrar kullanılma ihtimalini ortadan kaldıracak şekilde açılarak, dökülerek, ambalaja zarar vererek imha edilmeli.
Sel suyuyla temas etmiş özellikle tahta kesme tahtaları, bebek ve biberon emzikleri de sel suyu nedeniyle oluşacak kirleticilerin dezenfeksiyonunun tam sağlanamaması ihtimali yüksek olduğundan imha edilmeli.
Gıda ile temas eden tüm kap kacak ve diğer yüzeylerin dezenfeksiyonu sağlanmalı.
Sel suyuyla temas etmiş ya da etmemiş su geçirmez özellikteki ambalajlarda bulunan ürünler de iyice dezenfekte edilmeli.

Toprak, sel baskını, su taşkını sonucu gerçekleşebilecek olası elektrik kesintisi sonucu dikkat edilmesi gereken maddelerle ilgili ise şöyle konuştu:
• Buzdolabı veya dondurucunun kapakları mümkün olduğunca az açılmalı.
• Kapağı açılmamış bir buzdolabında gıdalar ortalama 4 saat kadar yine kapağı açılmamış dondurucularda ürünler ortalama 24 saate kadar mevcut durumlarını korurlar. Bu süreleri aşmış özellikle et, süt, balık, yumurta ve ürünleri imha edilmeli. Çözünmüş ürünler bahsi geçen süreyi aşmadan yemeğe dönüştürülerek tek seferde tüketilebilir.
• Çözünmüş ürünler ve çözünen ürünlerden yapılan ürünler kesinlikle tekrar dondurulmamalı.
• Gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için tadına bakılmamalı.
• Çözünmüş ürünler dahil doğal renk, koku ve yapısı bozulmuş ürünler imha edilmeli.