Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sağlık Bakanlığı, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ kapsamında gerçekleştirdiği son düzenlemeyle, eczacıların yıllardır beklediği değişikliği yaptı. Yen uygulamayla eczanelerin, ilaç fiyatları arttığında düşen, yarı yarıya azalan karlılığının korunmasının amaçlandığı açıklandı. Bu uygulama, tam olarak eczacıların istediği bir şey olmasa da yine de yaşanan sorunu bir nebze olsun azaltacak olmasından dolayı memnuniyetle karşılandı.
657 LİRANIN ÜSTÜNDEKİ İLAÇLARDA KARLILIK, YÜZDE 13’E DÜŞÜNÜYOR
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yönetmelikte yapılan değişikliği değerlendirirken, “Doğru bir düzenleme ama 20 yıl geç kalınmış bir düzenleme” ifadesini kullandı. Başkan Sayılkan, “Eczanelerin, birinci kademede yer alan 328 liraya kadar fiyatı olan ilaçlar için yüzde 28’lik kar marjı var. İkinci kademede 328-657 fiyat aralığındaki ilaçlarda karlılık oranı yüzde 18’e düşüyor. Üçüncü kademede 657 liranın üstündeki ilaçlarda bu oran yüzde 13’e iniyor. Bunlar brüt oranlar. Yani ilacın fiyatı yükseldikçe karlılığımız düşüyor” açıklamasında bulundu ve şunları söyledi:
“Eczacıların karlılık baremleri bundan sonra her kur güncellemesi döneminde yeniden belirlenecek. Yani ilaç fiyatlarına gelen güncelleme doğrultusunda eczacıların karlarına da ilaç fiyat baremleri de aynı oranda yükselecek. Bu uygulama, doğrudur ama 20 yıl geç kalmış bir uygulamadır. Neden? 2004 yılından bu yana bakanlık, ilaç fiyat belirlemede euro yöntemini uyguluyor. Eczacının karlılığını belirleyen kural da aynı uygulamanın içerisinde yer alıyor. Türkiye’deki ithal ilaçlar, çok büyük pazar payına sahip. İthal ilaçların en az yarısı, 657 liranın üzerinde. Biz eczacılar da diyorduk ki bakanlığa, tamam siz ilaca zam yapıyorsunuz ama bu zam sadece firmaların işine yarıyor, biz eczacılar kar edemiyoruz! Brüt karlılık yüzde 25’lerle başlayıp, yüzde 20’lerin altına düşüyor!”
YAPILAN, YARAYA MERHEM OLACAK BİR ŞEY DEĞİL
Yönetmelikteki söz konusu değişikliğin, yaraya merhem olacak bir şey olmadığını öne süren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ayrıca şu görüşlere yer verdi:
“İlaca bir daha zam geldiğinde uygulanacağı için şu anda bizim karlılığımızın düşmesini engellemiyor. Ekim ayında, belki aralık ayında ilaca yeni zam yapıldığı bize yansıması olacak. Bu uygulama, önümüzdeki sene ortalama karlığımızı koruyacak, bize ekstra bir para kazandırmayacak. Piyasadaki ilaçların yüzde 40 kadarının fiyatı 328 liranın altında. Yüzde 25’lik kısmın fiyatı da ikinci kademe olan 328-657 lira bandında. 657 liranın üstündeki ilaçlar da yüzde 35’lik bölümü oluşturuyor. En üst kademeden, yani en pahalı gruptan daha çok ilaç satıldığı için karlılığımız çok düşük kaldı. Bir eczanenin tüm giderleri, karlılığın yüzde 15’e tekabül eder. Bu durumda ilaçların çoğunu yüzde 18 ve yüzde 13’lük grupta satarsanız, yüzde 4’lük bir karlılıkla bu gemiyi yüzdüremezsiniz. 20 yıl boyunca karlılığımızdan olduk, çok şey kaybettik. Enflasyon dikkate alınıp düşük oranlarda zam yapıldığında bugün bu uygulamanın da bir faydası olmaz. Doğru bir model ama geç kalınmış, 20 yıl geç gelmiş bir model.”