EGEDESONSÖZ – Otizm Konfederasyonu, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle basın metni yayımladı. Otizm farkındalığına dikkat çekilen metinde, Erken ve nitelikli eğitim, bağımsız yaşam imkanları, istihdam hakkı ve ailelere destek sistemlerinin temel bir zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca Otizmli bireylere özel bakım merkezlerinin olması gerektiğine ve ailelerin de destek almasının önemine değinilen metinde, otizmli bireylerin istihdam hakkına da vurgu yapıldı.

Tam metin şöyle:

“2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde bir kez daha hatırlatıyoruz: Otizmli bireyler eğitimden sağlığa, istihdamdan bakıma kadar pek çok alanda görmezden geliniyor. Erken ve nitelikli eğitim, bağımsız yaşam imkanları, istihdam hakkı ve ailelere destek sistemleri bir lütuf değil, temel bir zorunluluktur. Otizmli bireyler için otizmden etkilenme dereceleri ve ihtiyaçlarına uygun, adil, erişilebilir ve sürdürülebilir çözümler üretmek sadece ailelerin değil toplumun her kesiminin sorumluluğudur.

2 Nisan Otizm Farkındalık Gününde Aileleri Ne Hissettiğini Biliyor musunuz?

Nasılsınız diye sorduğunuzda cevap net: YORGUNUZ. Çocuklarımız için mücadele etmekten vazgeçmedik, ancak yıllardır dile getirdiğimiz ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını gördükçe, umutsuzluğun içinde yoruluyoruz. Otizmli bireyler hâlâ eğitimden sağlığa, istihdamdan bakıma kadar pek çok alanda görmezden geliniyor.

Üyemiz olan birçok ailenin çocukları bugün yirmili yaşlarını geride bıraktı ancak bizler yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlarımızı hâlâ geride bırakamadık.

Eğitim ve Aile Desteği Şart

Otizmli çocuklar erken yaşta yoğun ve bilimsel eğitime ulaşamazsa, yetişkinlik dönemlerinde ağır otizmli bireyler haline geliyor. Aileleri ise destek alamadıkları için tükenmişlik yaşıyor. Eğitimin niteliği artırılmalı, otizme özgü eğitim modelleri yaygınlaştırılmalı ve aile destek mekanizmaları güçlendirilmelidir.

Bakım Merkezleri Yetersiz

Engelli bakım merkezleri olsa dahi Otizmli bireyler için tasarlanmış bakım merkezleri yok! Mevcut özel engelli bakım merkezleri, otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğu gibi zaten kabul de etmiyorlar. Bu nedenle, otizme özgü bakım merkezleri oluşturulmalı ve etkin bir yönetimle desteklenmelidir.

Ailelerin Nefes Almaya İhtiyacı Var

Otizmli evlatlarına bakan ailelerin kısa süreli de olsa dinlenmeye ihtiyacı var. Geçici ve yatılı bakım merkezleri kurulmalı ki, aileler kendilerine zaman ayırabilsin. Şu anki mevcut sistemde otizmli bireyler aileye bağımlı kalıyor ve bakılarını kaybederek ya evde ya da sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkum ediliyorlar. Bu, hakların kaybederek yaşanmasına değil, onurlu ve güvenli olarak yaşamlarını sürdürmelerine olanak tanımalıdır.

Bir kaza geçirebilecekleri ve bakım gören pozisyonuna geçebilecekleri yok sayılamaktadır. Özellikle ebeveynlerin sağlık sorunları yaşadığı durumlarda, bu merkezler elzem bir ihtiyaç haline gelmektedir.

Uzmanından 'hasta bina sendromu' uyarısı: Hayati risk taşıyor Uzmanından 'hasta bina sendromu' uyarısı: Hayati risk taşıyor

Acil Müdahale Birimleri Kurulmalı

Ağır davranış problemleri yaşayan otizmli bireyler için yatılı psikiyatri birimleri ve kriz anında devreye girecek gezici Acil Müdahale Ekipleri oluşturulmalıdır. Bugün aileler 112’yi aradığında, "Polisi çağırın" yanıtını alıyor. Bu, kabul edilemez. Otizmli bireylerin kriz anlarında güvenli ve doğru şekilde desteklenebileceği sistemler oluşturulmalıdır.

İstihdam Hakkı Tanınmalı

Otizmli bireyler, yıllarca eğitim almalarına rağmen iş bulamıyor. EKPSS’de otizmli bireyler, nörolojik gelişimleri gayet yerinde olan bedensel engelliler ve süregelen hastalığı olan (Kalp hastası, şeker hastası vb.) bireylerle hiç de adil olmayan bir yarışa sokuluyor. Bu durumda elbette onların kamudaki istihdam şansını neredeyse sıfıra indiriyor. Sonuç olarak engelliler arasında otizmlilerin istihdam oranı %1’in bile altında! Otizmli bireylerin işe alımını teşvik eden yasal düzenlemeler yapılmalı, işverenler otizmli bireyleri istihdam etmeye teşvik edilmelidir.

“Benden Sonra Ne Olacak?” Kaygısı Son Bulmalı

Otizmli bireylerin aileleri, en çok "Ben olmadığımda çocuğum ne yapacak?" kaygısını taşıyor. Bu endişeye son vermek için otizmli bireylerin bağımsız yaşayabileceği, uluslararası denetime tabi bakım merkezleri oluşturulmalı ve her ilçede otizmli bireylere yönelik aktivite merkezleri açılmalıdır.

Otizmli bireyler için eğitim, istihdam ve insan onuruna uygun yaşam hakkı bir hayal olmamalı, bu bir zorunluluktur!

ANCAK BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ."