Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz günlerde, Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıkladı.
İzmir menşeili Ektav Tavukçuluk'un Tayvan'a ihraç ettiği yumurtalarda kanserojen madde çıkması iddiaları gündemi sarsmıştı. İddialar üzerine, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, ' Konunun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır şekilde cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın' diyerek açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili incelemeler sürerken Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak Egedesonsöz'e yaptığı değerlendirmelerde sadece yurt dışına ihraç edilen ürünlerde değil yurtiçinde sektörde risk yaşandığını belirtti.
KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI
Başkan Toprak, Firmaların ifşa listesinin yeniden yayınlanması gerektiğini ifade ederek, '2016'da yasaklanan maddenin hala kullanılıyor olması ve bunun Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından belirlenmesi ciddi bir sorun. Tarım ve Orman Bakanlığı ivedilikle yumurta konusu başta olmak üzere ihraç edilecek ürünler ve gümrükten dönen tüm ürünler için izlenen yolu açıklamalı. Türkiye'de de kullanımı yasak olan maddelerin nasıl hala kullanılabiliyor olduğu araştırılmalı.Ülke sınırları içerisinde üretilen tüm yumurta ve tavuk ürünleri analiz edilerek aynı madde tespit edilen ürünler imha edilip imha tutanakları kamuoyuyla paylaşılmalı, yasaklı maddeyi kullanan firmalar ifşa edilip cezai işlemler uygulanmalı. Tüm sektör zan altında bırakılmamalı. Tarım ve Orman Bakanlığı yurttaşın güvenli gıdaya ulaşmasından sorumlu olduğunun bilinciyle hareket ederek makul şüphelere son verecek işlemleri derhal başlatmalı' dedi.
ETKİN DENETİM YOK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kontrolör sayısının yetersiz olduğunu aktaran Toprak 'Sorun sadece ihraç edilen ürünler değil, yurt içinde tüketilen yumurtalarda da var olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Kaldı ki sadece yumurta da değil kanatlı et sektörü tarafından üretilen tüm ürünler için bir risk. Bakanlığın, kalıntı izleme, gıda güvenliğini sağlama ve halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalarının problemli olduğunu daha önce de defaatle dile getirdik. Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda tespit edilen kanserojen madde ile tekrar gündeme geldi. Bakanlık problemli ürünlerin ifşa listelerini 17 aydır açıklamıyor. Son açıklanan liste Mart 2022 ondan önceki liste de Eylül 2020 yani o da 18 ay önce yani bakanlığın gıda kontrolör sayısı yetersiz. Bu noktada da bir çalışması yok ne yazık ki. Yurttaşın güvenli gıdaya ulaşmasından, halk sağlığının korunmasından sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı görevini yerini getirmekte ciddi bir problem yaşıyor' şeklinde konuştu.
Toprak son olarak, 'Yakın geçmişte bir baharatta benzeri durum meydana gelmişti. Demek ki tarladan sofraya her aşamada etkin bir denetim ne yazık ki yok' dedi