Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İklim krizinin yansımaları nedeniyle bu kışı yağmursuz geçiren Türkiye, bazı bölgelerde zirai don, pek çok yerde de kuraklık olaylarıyla karşı karşıya kaldı. Çiftçiler, aşırı soğuk ve Mart ayında bile mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık nedeniyle adeta kabus yaşadı. Tarım ürünleri, bu değişkenlik nedeniyle bir hayli zarar görürken, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, geleceğe dair karamsar bir tablo ortaya koydu. Başkan Çakıcı, önümüzdeki süreçte meyve üretiminde büyük düşüş ve buna paralel fiyatlarda yükseliş olacağını öngörürken, sebze sıkıntısının da had safhaya çıkacağını iddia etti.

Meteorolojiden zirai don uyarısı

KIŞ, KIŞLIĞINI YAPMADI; AĞAÇLAR SOĞUKLANMA İHTİYACINI GİDEREMEDİ
Hava sıcaklığının değişkenliği ve uç noktalarda oluşunu değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, şunları söyledi:

“Kış aylarında hem soğuk oldu don olayları yaşandı, hem de mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık oldu. Kış, kışlığını yapmadı. Pek çok meyvenin soğuklamaya ihtiyacı vardır ama sıcaklar yüzünden bu olmayınca, ağaçlar da dinlenemedi. Kış sebzeleri de bir soğuk bir sıcak iklimden olumsuz yönde çok etkilendi.  Avrupa Birliği ve Dünya Kuraklıkla Mücadele Birliklerinin kuraklıkla ilgili çalışmalarını yakından takip ediyorum. Onların grafiklerinden de anlıyoruz ki, Türkiye olarak çok kötü durumdayız. Orta Anadolu zaten çok kötü durumda. Trakya’da sıkıntı var, Balıkesir ve çevresi kuraklıktan nasibini aldı. Ege Bölgesi, İzmir’i, Aydın’ı, Denizlisi ile kuraklık nedeniyle kan ağlıyor. Bu kış doğru dürüst yağmur yağmadı. Tarım anlamında bakanlık sürekli uyarılarda bulunuyor; çoğu bölgede sulama suyunda kısıtlamaya gidileceğini bildiriyor. Ürün kısıtlamaları geliyor. Kuru tarıma yönlendirme söz konusu. Mısır, pamuk, bazı sebzeler gibi bol su isteyen ürünlerin üretimini azaltma yoluna gidliiyor. Bu ürünleri yetiştirmek zorlaşacak. Önümüzdeki yıl içerisinde iyi şeyler düşünülmüyor.”

Hakancakıcııııııı

MEYVE AĞAÇLARINDA ZAMANSIZ UYANMA OLDU
Bu yıl kuraklık nedeniyle tahıl üretiminde de rekoltenin düşük olma tehlikesi bulunduğunu anlatan Başkan Dr. Hakan Çakıcı, yaz sebzelerinde de piyasaya sürülecek ürünlerin ihtiyacı karşılayacak miktarda olmayacağını öne sürdü. Çakıcı, değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

İzmir'de kira oranları yüzde 40 artacak! İzmir'de kira oranları yüzde 40 artacak!

“Güney ve Güneydoğu Anadolu’da da kuraklık öyle büyük boyutta ki, bu yıl hububatta beklentilerin altında verim olacağı konuşuluyor. Sadece Türkiye’de değil, buğday aldığımız Ukrayna’da bile kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor. Tahıl kıtlığı da yaşanması söz konusudur. Yakın vadede meyve miktarında yetersizlik görülecektir ve bu da fiyatların artmasına sebep olacaktır. Dinlenemeyen, soğuklayamayan ağaçların meyveleri haliyle az olacak. Kiraz, erik, badem başta olmak üzere pek çok meyvede bu sene kıtlık olabilir. Bahar havası ortamlarında bazı ağaçlarda uyanmalar oldu, zamansız çiçek açtı. Erken dönemde yaşanan don olayları, pek çok tarımsal ürüne darbe vurdu. Hem miktar olarak az olacak ve pahalılaşacak. Üretim maliyeti zaten yüksek ve fiyatlar tırmanacak. Ürün azlığını önümüzdeki ciddi bir şekilde yaşayacağız. Yaz sebzeleriyle ilgili de aynı sorunu yaşama ihtimalimiz çok güçlü. Üstelik geçtiğimiz yıl yaptığı üretimden zarar eden çiftçi, bu yıl zaten geçen yıla göre daha düşük oranda ekim yaptı. Bu sene sebzeye meyveye hasret kalırsak, hiç kimse şaşırmasın; çünkü iklim şartları tarıma feda darbe vurdu.”