HABERLER>TARIM
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 09:28

İzmir tarımının başkanı uyardı: 1 ay sonra 100 TL’ye domates bulamayız!

Domates piyasasındaki düşük alım fiyatları sebebiyle yaşanan sıkıntılar üreticiyi batma noktasına getirdi. İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı,  “Piyasada domates fazlalığı var. Salça ihracatının da durdurulduğu söyleniyor. Sözleşmeli domates bol olduğu için fabrika, çiftçiye kamyon göndermedi, ürününü aldı, bekletti. Böyle giderse 1 ay sonra 100 TL’ye domates bulamayız. Çiftçinin yetiştirdiği hiçbir ürün para etmedi. Çiftçi borç batağında” dedi.

İzmir tarımının başkanı uyardı: 1 ay sonra 100 TL’ye domates bulamayız!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Domates üreticileri fabrikaların alım politikası sebebiyle zor günler geçiriyor. İzmir’den Bursa’ya ülkenin birçok yerinde domates üreticileri, fabrikanın alım fiyatlarını düşürmesinden dolayı isyan etti, eylemler düzenledi.

Manisa’nın Salihli ilçesinde ise kavun üreticileri,  alıcıların tarladaki tüm kavunlara 100 bin ila 300 bin lira arasında rakam vermesi üzerine zarar etti, ürünlerini halka ücretsiz olarak dağıttı.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, tarımda yaşanan krizi ve üreticinin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

‘ÇİFTÇİ EKTİĞİ HER ÜRÜNLE ZARAR EDİYOR’
Erdallı açıklamasında “Çok plansız bir üretim oldu. Bakanlık bunu yönetemedi. Buğdaydan kavuna karpuza kadar çiftçi, ektiği her ürünle zarar ediyor. Meyveden de zarar etti, domates zamanı geldi, zarar etti. Çiftçi ne yapacağını şaşırdı. Sözleşmeli çiftçilik yapanlar var, onlara da fabrikalardan yeterli talep gelmedi. Piyasada domates fazlalığı var. Salça ihracatının da durdurulduğu söyleniyor. Sözleşmeli domates bol olduğu için fabrika, çiftçiye kamyon göndermedi, ürününü aldı, bekletti.  Böyle giderse 1 ay sonra 100 TL’ye domates bulamayız. Domates üreticisi perişan, kavun-karpuz üreticisi perişan. Çiftçinin yetiştirdiği hiçbir ürün para etmedi. Buğdayla başladı, arkasından çiftçi şu ürünle bir kendimi toparlarım diyemedi. Çiftçi borç batağında. Ne Ziraat Bankası’na borcunu ödeyebilir ne özel bankalara… Salça fabrikaları alacağı kadar domatesi alıyor, geri kalanı kalıyor” dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEKLEME YAPILMAZSA ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÜRETİM TAMAMEN DURUR
Üreticinin hem maliyetler açısından hem de ürünün satışı açısından zorlandıklarını belirten Erdallı, “Çiftçiyi üretime küstürecekler. Toprak Mahsulleri Ofisi daha önce birçok ürünlerde müdahale alımı yaparak piyasaya çıkarmıştı. Bununla ilgili bakanlık da bir adım atarsa olur, eğer bakanlık adım atmazsa çiftçi biter. Bu durum dalga dalga ülkenin her yerine yayıldı. Üretici krizi önce domates erkenci olduğu için İzmir’de başladı, bizden sonra Bursa’ya sıçradı. Marketlerde soğanın kilosu 10 lira… Çiftçi bu kadar ezilemez. Bugün domates toplama maliyeti 5 lira, gidiyorsun fabrikaya. Fabrika, 2 liraya domates almaya çalışıyor. Bakanlık çiftçiyi domates fazlalığına karşı uyarabilirdi. Üretici de başka bir ürün ekerdi. Domates üreticisi, mısıra yöneliyor, mısır para yapmıyor. Pamukçunun durumu da iç açıcı değil. Meyve sektörü de aynı sıkıntıyı yaşıyor. İzmir’de birçok bölgede 10 çeşit şeftali yetişiyor. İşçi maliyetleri aşırı yüksek geliyor. Çiftçiye destekleme yapılmazsa önümüzdeki yıl üretim tamamen durur. Çiftçi ekemeyecek, mecburen duracak. Ne mazot alacak gücü kalacak ne gübre alabilecek” ifadelerini kullandı.

 
Gezi teknesi küle döndü
 
Filistin'den İsrail'e ateşkes tepkisi: Katliamla cevap veriyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Ağustos 2024 Çarşamba 19:27

Hadi bakalım bir de sen zırvala. Türkiye de üreticiler kooperatif kurmaları çok mu zor. Bir kaç kamyon ile direk hale kendileri ulaştırsınlar. Ya da internetten satışa geçsinler. Hal ile direk anlaşma yapsınlar.

Yorumu oyla      1      0  
VfV 14 Ağustos 2024 Çarşamba 12:37

Domates fazlası var da ondan mı pazarda 25-30 TL'den alıyoruz domatesi? Tarlada 2 TL'ye domatesi satamıyor üretici, pazarda 30 TL. Kim yiyorsa üreticinin, tüketicinin hakkını haram zıkkım olsun. 2 TL nerede 30 TL nerede? Bu ülkede aracıları bitirmedikten sonra, hal yasasını değiştirip adam gibi uygulamadıktan sonra o domatesi 100 TL'ye de alırız 200 TL'ye de alırız.

Yorumu oyla      2      0  
Citizen 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:10

Çiftçi denildiğinde artık 2000'li yılların öncesi gibi tarlasını kendi imkanları ile eken biçen, az ile yetinen, aza kanaat eden, pek çoğu kerpiç evlerde yaşayan, gözü lükste olmayan insanlar anlaşılmasın. Şu anda bu insanlar çiftçi değil, çiftçi görünümlü paragöz işadamı. Yaptıkları işin sonunda, domates işi mesela, lüks araçlar, villalar, arsalar satın alacak şekilde iş planlarını kurgulayan paragöz insanlar var artık. Bu yüzden yıllardır hep bitmeyen bir isyandalar. Hayal ettikleri kendi fiyatlarını kendileri dayatıyorlar. Ürünleri pahalı olmak zorunda çünkü onların lüks tüketimi ve hayat tarzları, tezgahlarda pahalı fiyatlandırmayı gerektiriyor. Vatandaşın cebi de onların gerçeklikten kopuk döngülerinin hakkını verecek durumda olmayınca, bu adamlar da isyanı basıyor.

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tariş kuru inciri 170 liradan alacak
Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kacar, A-4 kalite kuru ...
Rusya'nın tercihi Selçuk oldu
İzmir'in Selçuk ilçesinde üretilen şeftaliler, dünya pazarlarında beğeni ...
Domates isyanı meclis gündeminde!
Domates üreticilerinin düşük alım fiyatları nedeniyle yaşadığı sıkıntıları ...
 
EGEÇEP’ten SİT değişikliği yorumu: İnciraltı yaşanmaz hale gelecek!
İnciraltı’ndaki SİT derecesi değişikliğini değerlendiren EGEÇEP Bilim ...
Bakanlığa deniz hıyarı çağrısı!
Karaburun‘dan Alaçatı‘ya kadar olan bölgede deniz patlıcanı av yasağının ...
Kuraklık Bardacık'ı da vurdu!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Payamlı Bardacık ...
 
Su ürünleri avcılığı için yeni düzenleme!
Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi ile birlikte 7 tür için toplam avlanabilir ...
Zeytinde hedef 200 milyon dolarlık ihracat!
Tarih boyunca barışın ve bereketin simgesi olarak kabul edilen ölmez ağaç ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Beyaz ekmekte domuz kılına devam!
Ender ALDANMAZ yazdı... Beyaz ekmekte domuz kılına devam!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva