HABERLER>POLİTİKA
23 Haziran 2011 Perşembe - 10:31

İzmir Milletvekili Balbay'a büyük şok

Dört gündür kara bağlanması beklenen Balbay ve Haberal'ın tahliye talepleri mahkeme tarafından oy çokluğuyla reddedildi.

İzmir Milletvekili Balbay a büyük şok

İZMİR - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu olarak yargılandıkları sırada milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci-yazar Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Haberal ve Balbay'a ret kararı oy çokluğuyla alındı. Mahmekeme Başkan'ı karara muhalefet etti, karar ikiye bir oy çokluğu ile alındı. Balbay'ın avukatı karara üst mahkemede itiraz edeceklerini söyledi.
Mahkeme Başkanı Şengün karara şerh koydu
Milletvekili seçilen ve halen haklarındaki davalardan tutuklu bulunan Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay tahliye talepleri oyçokluğuyla reddedildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksa Şengün karara şerh koydu.

CHP'den milletvekili seçilen Ergenekon davası sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerine ilişkin karar açıklandı. Egenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma savcıları Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel, Haberal ve Balbay'ın tahliye talebilinin reddi yönünde görüş bildirmişti. Savcılığın görüşü üzerine Mahkeme Başkanı Köksel Şengün'ün şerhine karşın tahliyeler reddedildi.
 
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında tutuklu yargılandığı sırada MHP'den İstanbul iletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye isteminin reddini talep etti.
 
Öte yandan Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'ın, emekli Alan'ın tahliye isteminin reddini, Anayasa'nın 14. maddesine atıf yapan 83. maddesi kapsamında talep ettiği öğrenildi.

Kırbaş, mahkemeye sunduğu mütalaasında gerekçe olarak, ''Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır'' hükmünü içeren Anayasa'nın 83. maddesinin 2. fıkrasına yer verdi.

KILIÇDAROĞLU: HALKIN İRADESİNE DARBE
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerine mahkemeden çıkan ret kararını değerlendirdi.
 
Milletvekili seçilme sürecini hatırlatan ve tüm yasal işlemlerin ardından, halkın oylarıyla vekilleri Meclis’e gönderdiğini belirten Kılıçdaroğlu, Balbay ve Haberal’ın hiçbir mahkumiyet kararı olmadığını belirtti.
 
İki ismin milletvekili seçilmelerinde hiçbir engel olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, isimlerinin de Resmi Gazete’de yayımlandığını ifade ederek, "Halkın iradesine saygı göstereceksiniz, bu yargı kararı halkın iradesine vurulan bir darbedir. Parlamento çatısı altında mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
CHP lideri şunları söyledi:
— "Deniyor ki, ‘belgeler toparlanamadı ve serbest bırakmıyoruz’ 3 yıldır delilleri toplamak için CHP mi görevliydi? Evrensel hukuk kurallarının geçerli olduğu hangi ülkede 3 yıldır insanlar içeride olacak ve deliller toplanamadı denilecek; ya 20 yıl olsa ne olacak...
 
— Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM açılışında açıkça tutukluluk sürelerinin bu kadar uzamasının kendisini de rahatsız ettiğini söyledi. Bu arkadaşlar dokunulmazlık istemiyor, 'bizi yargılamayın' demiyorlar, dokunulmazlığın arkasına saklanılmıyor...
 
— Siz bu arkadaşların parlamentoya gelmelerine, yemin etmelerine engel koyarsanız, halkın iradesine yok sayarsınız. Hani en büyük güç halktı. Halkın iradesine saygı göstereceksiniz, bu yargı kararı halkın iradesine vurulan bir darbedir.
 
— Sukünetle itirazın sonucunu bekleyeceğiz. Umuyoruz ki evrensel hukuk galip gelir ve bu ülkede yargıçlar da var diyebileceğimiz bir ortam oluşur. Umarız, 'yargı aracılığıyla ben politikayı nasıl dizayn ederim' şeklinde yola çıkanların ayıplanacağı bir karar ortaya çıkar.
 
"DEMOKRASİ BU KADAR UCUZLAMADI"
— Milletvekilini seçeceksiniz, birileri evrensel hukuku, halkın iradesine hiçe sayarak böyle karar aldım diyecek. Bu ülkede demokrasi bu kadar ucuzlamadı.
 
— Hukukun üstünlüğünü bir kenarıya bırakıp birilerinin üstünlüğü için yargı kararı alınacak ve buna sessiz kalınacak; böyle şey olmaz.
 
— Bu kararla demokrasi yara almıştır. Bizim görevimiz demokrasiyi yüceltmek, derinleştirmek, halkın iradesine saygı duyulan demokratik düzeni bu ülkeye getirmektir. 3 kişinin 2 kişinin iradesini kalkıp halkın iradesi üzerine tesis etmek demokrasi değildir.
 
"NETİCE ALANA KADAR MÜCADELE"
— Demokrasiye, özgürlüğe ve halkın iradesine indirilen bu darbe karşısında asla sessiz kalmayacağız. Parlamento çatısı altında netice alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
 
— Yargı, demokrasiyi güçlendirmek için vardır; askıya almak için değil. Siyasi otoritenin beklentileri doğrultusunda karar verilecek ve bunun karşısında CHP sessiz kalacak; buna izin veremeyiz. Her yerde her ortamda haklarımızı sonuna kadar savunacağız.
 
"PARLAMENTOYA GELECEKLER VE KONUŞACAKLAR"
— Arkadaşlarımız parlamentoya gelecek, yemin ederek görevlerine başlayacaktır. Onlar Türkiye’nin milletvekilleridir. Onları hapiste tutmak kimsenin kabul etmeyeceği bir sistemi Türkiye’ye getirmek demektir. Arkadaşlarımız parlamentoya gelerek özgürce düşüncelerini ifade edecekler."  (Ajanslar, NTV, Milliyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
göçmen 24 Haziran 2011 Cuma 11:28

onları halk seçti... halkın iradesinin üztünde ne olabilir ki.... bu adamlar çıkarsa.... takkeleri düşürecekler.... gerçekleri konuşacaklar... halkın iradesine saygı duyun... 12 eylül referandumunda evet diyenleride kınıyorum. yediğiniz haltı görün. 2 savcı bir hakim neler yapabiliyor... neleri yok sayabiliyor...

Yorumu oyla      12      6  
HASAN TAHSİN 23 Haziran 2011 Perşembe 22:35

sayın EGEDESONSÖZ okurları kurultay için imza toplanmaya başlandı ama YCHP yi dizayn eden küresel medya CHP deki sürece ambargo koydu asla tarafları ekrana cıkartak tartıştırmıyor.tartıştırmıyorki YCHP nin gerçek yüzünü CHP tabanı görmesin.FEDARASYON ANAYASASI SİPARİŞİ VERDİKLERİ ychp YOLUNA DEVAM ETSİN.her gün Baykal,Sav aleyhinde haber yapıyor.CHP tabanı bundan çok etkileniyor.CHP tabanı "kurultaya gerek yok"propagandasından çok etkilendi.taban kurultay delegelerini etkiliyor.BURADAN TÜM BİLİNÇLİ EGEDE SONSÖZ OKUYUCULURİNA RİCA EDİYORUM FACEBOOK TİWİTER VE TÜM İLTİŞİM KANALLARINDA chp ÖRGÜTLERİ VE ÜYELERİNLE İLETİŞİM VE HABERLEŞME KURARAK DİLİNİZ DÖNDÜĞÜNCE CHP ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLARI DEŞİFRE EDİN

Yorumu oyla      13      6  
Önder KOÇ 23 Haziran 2011 Perşembe 22:25

Sayın Ümit AYDIN Bey; tayyip erdoğan bey hapisteyken davası devam ederken milletvekili seçilmedimi.O zaman bu işte adalet nerede.Sizin gözünüzü pislik o kadar kapatmışki geçmişi görmeyip bugunlere böyle yorum yapıyosunuz.

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 23 Haziran 2011 Perşembe 20:29

ÜMİT AYDIN, HANGİ DAVA VARKİ TUTUKLULUK SÜRESİ İŞKENCEYE DÖNSÜN, BU KADAR UZUN SÜRE TUTUKLU KALIRMI İNSANLAR . SUÇLARINI DELİLLERİNİ GÖSTERSİNLER . KARAR ÇIKSIN . ADAM BAĞIRIYOR SUÇUM NE , YOK DELİLLERİ KARARTMA ŞÜPHESİ İMİŞ YÖK BAŞKANINA NEDEN SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİLER ? AKP AZ OY ALSAYDI SORUŞTURMA İZNİ VERECEKLERMİYDİ ??

Yorumu oyla      13      6  
UMIT AYDIN 23 Haziran 2011 Perşembe 17:52

HAKINDA SORUŞTURMA OLAN BIR INSANI ALIP DA MILLETVEKILI ADAYI GOSTERIRSENIZ OLACAĞI BU KARDESIM SANA MI KALDI CHP YE MI KALDI IÇERDEKI ADAMI KORUMAK SEN BAK IŞINE YAHU BIRDE DEMOKRASI DERSIN BIRAK BU ULKENIN YASASI VAR KANUNU VAR ADELETI VAR SEN NE DIYE AHKAM KESIYORSUN EY CUMHURIYET HALK PARTISI BU HALK SANA HESAP SORMAZMII

Yorumu oyla      13      13  
Asil 23 Haziran 2011 Perşembe 16:49

Türkiye alenen faşizme doğru kayıyor. Ne ile yargılandıkları henüz belli olmayan ve çeşitli harakirilerle demir parmaklıklar arkasına itilen insanlar, halkın iradesiyle seçilmiş olmalarına rağmen içeride tutuyorlar. Bu, halkın iradesinin hapsedilmesi demektir. CHP de bence boykot kararı almalı ve Haberal ile Balbay çıkana kadar meclise gitmemeli. Hatta Engin Alan da aynı duruma maruz bırakılırsa MHP de aynı tepkiyi göstermeli...

Yorumu oyla      17      7  
avukat ali taner kayalaroğlu 23 Haziran 2011 Perşembe 16:17

Asım Bey'in yorumuna aynen katılıyorum, anayasal düzenleme gerekmektedir.Hakimlere kızmamıza luzum yoktur.Kanun maddesi açıktır.

Yorumu oyla      17      9  
asım korkut 23 Haziran 2011 Perşembe 16:06

hırsızlıktan,yağmadan,adam öldürmeden tutuklu olsalardı dokunulmazlık kazanıp tahliye olacaklardı,bunların suçu dahamı vahim..karar yasaya uygun ancak adalete ve demokrasiye aykırı,yeni düzenleme şart..

Yorumu oyla      20      7  
filiz 23 Haziran 2011 Perşembe 15:51

Seçme ve seçilme hakkı deniliyordu, değil mi??? seçme hakkımı elimden alanlar rahat uyusunlar, zaten hep uyuyorlar... PKK lılar el üstünde... onların oy haklarına birşey olmuyor... suç ne? suçlu kim? bilen varsa açıklasın... hoş neyin açıklamasını yapabilirler ki!!!

Yorumu oyla      17      7  
ali 23 Haziran 2011 Perşembe 15:48

ileri demokrasi bu olsa gerek. kürt kardeşlerimiz içeri alınıyor. halkın iradesiyle seçilmişler çıkamıyor. daha açılmadan parlamento böyle ise açıldığından düşünmek bile istemiyorum

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Netanyahu’dan Erdoğan’a seçim kutlaması
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, seçimde yüzde 50’lik oy alan Başbakan Erdoğan’ı tebrik etti.
'Eksen kayması sonuna kadar devam edecek'
Gürsel Tekin görev alınması için Baykal ve Sav'ın başını çektiği ittifaka ...
Kocaoğlu: Benim çıtam yüzde 50'ydi
Partisinin İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Batum: Ergenekoncuları neden savunmayayım
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, "CHP'de eksen kayması var diyorlar, ...
Kocaoğlu: AKP'nin stratejisi doğruydu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, seçim sonrasında ...
CHP'li vekiller 'Mazbatalarını' aldı
12 Haziran seçimlerinin ardından milletvekili seçilen isimler mazbatalarını ...
 
İşsizlikten milletvekilliliğine: Hamza Dağ
AK Parti 2. Bölge 5. sıra adayı olarak İzmir milletvekili seçilen Hamza ...
Erdoğan’ın Büyükşehir hesabı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Haziran seçimlerinin ardından teşkilatlara ...
Kılıçdaroğlu'ndan kurultaycılara hodri meydan
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva